Bitevní pole Vlasty KAISERA: Kvalita made in Germany

[blog_program_info id=“6516207″]

A odveta – jakkoli byla nudná a víceméně formální – opět potvrdila, že tahouny Wolfsburgu jsou opravdu rodilí Němci, žádné posily ze zahraničí. Takováto skutečnost není přitom u špičkových klubů západní Evropy vůbec samozřejmostí.

vfl wolfsburg

Vezměme si v potaz jen výsledky prvních zápasů osmifinále Ligy mistrů. Z jednadvaceti branek jich dali třináct legionáři, jen osm hráči ze zemí, v nichž kluby sídlí.

Kde by byla Barcelona bez Argentince Messiho, Brazilce Neymara či Uruguayce Suáreze? Real Madrid bez Portugalce Ronalda? Manchester City bez Tourého, Silvy a hlavně Agüera? Paris Saint-Germain bez Ibrahimoviče a Cavaniho? Bayern Mnichov bez Robbena či Lewandowského?

Mohli bychom pokračovat dál, vždyť i za Juventus skóroval Argentinec Dybala, za Benfiku Brazilec Jonas, za Gent Coulibaly z Mali.

Sázka na mladé mistry

VfL Wolfsburg v minulém roce výhodně prodal Belgičana De Bruyneho a namísto shánění zahraničních posil si vyhlédl dva mladé mistry světa „made in Germany“. V lednu stáhl z neúspěšného působení v Chelsea André Schürrleho. Ten si okamžitě pochvaloval: „Jsem velmi spokojen, následoval jsem částečně i rady reprezentačního trenéra Joachima Löwa a hlavně jsem věděl, kam a do čeho jdu. Přesvědčila mě kvalita hráčské soupisky i dlouhodobý projekt klubového vedení.“

Andre Schuerrle

A samozřejmě také peníze od hlavního sponzora či spíše majitele klubu. Tím je automobilka Volkswagen, která přes všechny problémy může s klidem dotovat „sdružení pro tělesnou výchovu“ (tak totiž v překladu zní název klubu z Wolfsburgu Verein für Leibesübungen…).

Wolfsburg tak mohl v létě bez problémů přeplatit Juventus Turín a dvaadvacetiletého Draxlera, který se na riskantní zahraniční angažmá vypravit nechtěl (poučen zřejmě ze Schürrleho případu), udržel na domácí půdě. A Draxler se odvděčuje – jednoznačně se stává ofenzivním lídrem týmu.

Draxler

Za čtyři roky v Schalke dal dohromady osmnáct ligových gólů, za sedm měsíců ve Wolfsburgu už jich má na kontě pět, stačil už tedy překonat svůj dosavadní průměr na sezónu. K tomu přidal už tři góly v Lize mistrů, přičemž především ten druhý na stadionu v Gentu byl parádní, doslova „ronaldovský“ nebo „messiovský“.

Při neúčasti zraněného nizozemského útočníka Base Dosta se trenér Dieter Hecking v odvetě s Gentem opět spolehl na německý útočný blok ve složení André Schürrle, Julian Draxler, Max Kruse. A věděl, že se na něj spolehnout opravdu může.

Kruse hýřil po celý zápas aktivitou a nabaloval na sebe pozornost soupeřových zadáků, Draxler pak během druhého poločasu nezadržitelně pronikl po křídle a předložil Schürrlemu přihrávku, kterou nešlo označit a hlavně použít jinak než jako gólovou.

Wolfsburg je v elitní osmičce evropských klubů a dává všem příklad, že sázka na domácí prověřenou kvalitu se opravdu vyplatí.

[blog_program_info id=“6516207″]

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru