Nastavený čas Milana ŠTĚRBY: Kde začíná fotbal?

Fotbalová asociace dělá hodně pro zviditelnění národního týmu i nejvyšší soutěže, ale zároveň se neustále objevují kritické hlasy, že doba „stříbrné“ generace je nenávratně pryč a že neexistuje dostatek fotbalových talentů.

Razí se obecný názor, že za ostatními vyspělými zeměmi zaostáváme v práci s mládeží. To je jistě pravda. Ale všechno nelze zahrnovat do tvrzení, že se u mládeže trénuje málo a špatně.

Bohemians Fans

Pohled na vesnici

Pojďme až na samotné fotbalové dno. Vesnice a menší města hlásí obrovský odliv dětí. Dříve nesmiřitelné vesnice nyní spojují své mládežnické i dospělé týmy.

Pokud se podaří sestavit například v přípravkách nějaký fotbalový ročník, je to z větší části zásluha nějakého zapáleného rodiče, který si udělá licenci C (která je sama o sobě unikum a téma, které by vydalo na samostatný článek) a podle nejlepšího vědomí a svědomí se snaží vychovávat budoucí generaci talentů.

Když se ale podaří vypiplat něco fotbalovějšího, rodiče takového prenatálního fotbalového talentu často podlehnou vábení okresních a krajských štik, větších klubů. Ve vesnickém klubu tak zůstává jen zbytek, který se časem rozprchne.

Z pohledu vrcholového fotbalu je možná tohle dno nezajímavé. Od šesti let trénují děti také v mládežnických akademiích velkých klubů a tam je přece jenom kontrola kvality tréninků na lepší úrovni a především tam větší koncentrace fotbalové kvality umožňuje vést kvalitnější tréninky. Nicméně nelze zapomínat, že právě tenhle vesnický fotbal je podhoubím, ze kterého se rekrutují nejen budoucí generace hráčů, ale i fanoušků a všech lidí, kteří drží při životě hru jménem fotbal.

pribram synot liga

Pomůže změna přestupů?

Je otázkou, jak se do této oblasti promítne změna přestupního řádu, která ruší hostování a střídavé starty. Tahle novinka vyvolává protichůdné reakce.

Je pravdou, že dostává do většího souladu náš přestupní řád s předpisy FIFA a zjednodušuje přesuny hráčů, kteří tak už nebudou takovými otroky svých klubů.

V zásadě na to ale může doplatit hráč, který trénuje v kvalitním mládežnickém týmu pod kvalitním vedením, ale nemůže mít pravidelnou zápasovou praxi z důvodu velké konkurence. V praxi to bude znamenat všelijaké dohody „per huba“ mezi fotbalovými činovníky jednotlivých klubů a nárůst počtu pokusů obcházet tyto předpisy.

Šíbři mládežnických akademií větších klubů tak budou mít daleko jednodušší cestu přivést kohokoliv, kdo „umí chodit“, a pak za něj v případě jeho odchodu inkasovat peníze. Může to tak být velice nebezpečné právě pro to pravé a velmi důležité fotbalové dno.

Nicméně to bude jen o zodpovědnější roli pro rodiče mladých fotbalistů, kteří budou muset velmi pečlivě volit reálnou fotbalovou cestu svých ratolestí. A zároveň tak může být podpořena pozice trenérů, kteří svoji práci dělají opravdu dobře a táhnou se za nimi děti z celého okolí.

baník

 

Podpořte dno!

FAČR by se měla zamyslet nad tím, jakou cestou by se dal podpořit právě onen vesnický (a především vesnický mládežnický) fotbal, protože v něm vyrůstají kořeny veškerého českého fotbalu včetně Synot ligy a reprezentace.

A začít by se dalo třeba omezením podle mého názoru nesmyslných poplatků adresovaných FAČR od každého hráče a funkcionáře v České republice.

Foto: Facebook
Milan Štěrba Autor článku
Milan Štěrba
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru