PILNÉHO domácí hřiště: Píská ligu elita, nebo jelita?

To, co v sobotním zápase mezi Olomoucí a Viktorií Plzeň předvedl Ondřej Lerch, bylo do nebe volající. Jestli zrovna tento sudí patří k progresivní nastupující generaci arbitrů, tak se máme na co těšit.

Ondřej Lerch

Nechci tady polemizovat o tom, jestli Ondřej Lerch někomu tlačil káru či ne. To ať posoudí jiní, ale jeho způsob řízení zápasu byl přinejmenším hodně podivný.

Možná se do všeho chudák zamotal, ani nevěděl jak.

Každopádně soubor sporných momentů a místy až bizarních rozhodnutí vydá na slušné lejstro.

1. Neuznaný gól Plzně

10. minuta – Michal Ďuriš rozvlnil síť olomoucké branky. Ondřej Lerch dal na radu asistenta Miroslava Fišera, že prý Jan Kovařík centroval už zpoza brankové čáry. Gól neplatil.

Pan Fišer musí mít asi ostříží zrak, protože centrujícího Kovaříka sledoval tak z 50 metrů a ani opakované televizní záběry nedokázaly složitou situaci přesně rozklíčovat. Spíš to vypadalo, že sudí okradli Plzeň o regulérní gól.

Možná by stálo za to, oprášit staré dobré pravidlo: Pískám, co vidím. Mám dojem, že by sudí udělali lépe.

2. Penalta pro Plzeň

Další vlna emocí přišla v 25. minutě. V pokutovém území Hanáků došlo ke kontaktu mezi bránícím Martinem Hálou a plzeňským Janem Kovaříkem. Lerch nařídil penaltu, dle mého názoru velmi přísnou.

Vypadalo to, že Kovařík celou situaci lehce přifilmoval, ale tento verdikt si hlavní sudí obhájí. Navíc i Hála se v rozhovoru k faulu přiznal a proti rozhodnutí rozhodčího neprotestoval. Daniel Kolář pokutový kop neproměnil, takže nakonec nebylo o čem diskutovat.

3. Podivný metr

Na některé zákroky měl Lerch hodně pokřivený metr. Plzeňský Milan Petržela evidentně zasáhl loktem obličej Michala Vepřeka, ale nepískal se ani faul. Přitom to byl, dle mého názoru, zákrok na žlutou kartu. To všechno byl ale teprve předkrm, co se karet týká.

V 66. minutě viděl domácí stoper Uroš Radakovič druhou žlutou a musel do sprch. Podle Lercha zasáhl Michala Ďuriše loktem nebezpečně do obličeje.

Faul to od Radakoviče byl, protože domácí stoper šel do souboje s Ďurišem hodně naivně, jenže tvrdost loktu okusil zátylek, nikoli obličej. Radakovič si chtěl soupeře trochu přistrčit a ruka se mu svezla na Ďurišův zátylek. Celý souboj se odehrál na zemi. Nejednalo se o žádný nebezpečný loket ve výskoku. Faul ano, ale jestli bylo nutné udělení druhé žluté karty, a tedy oslabení olomouckého týmu, to ví nejlépe jen Ondřej Lerch.

https://twitter.com/HOLAS8/status/703651617049059328

 

4. Komedie se žlutou

Ještě větší komedie odstartovala hned vzápětí, kdy Hanákům začaly téct nervy. Do Lercha strčil Martin Hála, rozhodčí se za ním okamžitě otočil a bez rozmyslu tasil žlutou kartu. Pro Hálu v tu chvíli už druhou, takže měl následovat Radakoviče do sprch a Olomouc měla dohrávat v devíti. K velkému překvapení byla tato karta nakonec udělena vedle stojícímu kapitánovi Michalu Vepřekovi. Ten k ní přišel jako slepý k houslím.

Několikrát jsem si pouštěl opakovaný záznam celé situace. Nechci sahat sudímu do svědomí, ale dle mého názoru ukázal kartu opravdu Hálovi.

Byl tam jasný pohyb směrem za odcházejícím hráčem a jasný oční kontakt. Vedle stojící Michal Vepřek hrál v tu chvíli nejspíš až třetí housle. Možná bylo Lerchovi líto poslat Olomouc během chvíle do devíti, ale když už se pustil do karetního mariáše, měl ho dohrát do konce podle pravidel.

5. Pomýlené ofsajdy

A to ještě pořád nebylo všechno. V závěru totiž hlavnímu rozhodčímu zdatně sekundovali oba asistenti, kteří kupili chyby na obě strany. Jan Paták nejprve viděl ofsajd Plzně, který nebyl. Dobrá, hraniční situace, mohl se v té rychlosti přehlédnout. To se ještě dá určitým způsobem omluvit.

Na druhé straně se Olomouc v deseti snažila v závěru o vyrovnání, ale měla to těžké. Zastavovaly ji totiž tak šílené verdikty, že rozum zůstával stát.

Asistent Miroslav Fišer odmával ofsajd, který by rozklíčovali i sudí ve starších žácích. Jakub Petr byl dobré dva metry před posledním bránícím hráčem Plzně.

6. Faul, který svět neviděl

Sigma nemohla branku Západočechů ohrozit ani po standardních situacích. Při jedné z nich totiž Ondřej Lerch odpískal, dle mého názoru neexistující, útočný faul. Jestli se ve vápně dělo něco nedovoleného, tak spíš faulovali bránící fotbalisté.

Jsem velmi zvědavý, jak se k celé situaci postaví Komise rozhodčích v čele s Dagmar Damkovou. Za něco podobného se totiž v minulosti dokonce vyřazovalo z listiny rozhodčích.

Podle informací deníku Sport ovšem dostal Lerch za řízení zápasu od delegáta Karla Bohuňka vysokou známku 8,5!

Buď jak buď, podobné výkony rozhodčích jednoznačně poškozují obraz fotbalu v očích veřejnosti…

A důvěra, jak známo, je velmi křehká a zpátky se získává jen těžko.

Foto: synotliga.cz
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru