6 věcí, které jste o Laziu, soupeři Sparty, nevěděli: Fašismus, Poborský i olomoucká potupa!

Fašističtí fanoušci?

Lazio bylo založeno v roce 1900 jako sportovní klub pro chudší vrstvy obyvatel. Jeho klubové barvy jsou bílá a modrá – symboly olympijského ducha a rovnosti. Fanoušci Lazia jsou často vnímáni jako příznivci krajní pravice. Existuje však i řada dalších, naopak antifašistických sdružení fanoušků Lazia.

[fve]https://youtu.be/ftizuS-E6LQ[/fve]

Dvě setkání v Lize mistrů

Sparta se s Laziem dvakrát utkala v základní skupině Ligy mistrů. V sezoně 2000/2001 Sparta prohrála v Římě 0:3 a doma 0:1. V sezoně 2003/2004 naopak na Stadio Olimpico uhrála remízu 2:2 a v prosincové odvetě slavným gólem Marka Kincla v nastaveném čase pečetila postup do osmifinále.

[fve]https://youtu.be/8nxFalD5Lko[/fve]

Přečtěte si také: VIDEO: Sparta jde v Evropě dál! S Krasnodarem po pauze nevídaně zametla!

Výrazná česká stopa

Na přelomu století nastupovali za Lazio společně dva čeští reprezentanti Pavel Nedvěd a Karel Poborský. Oba jsou spojení i se Spartou. Nedvěd za ni hrál před odchodem do Lazia, Poborský po návratu z Itálie.

[fve]https://youtu.be/QARFd-htIsQ[/fve]

Na obě hvězdy ještě navázali později obránce David Rozehnal a útočník Libor Kozák, jenž se v dresu Lazia stal mimo jiné nejlepším střelcem Evropské ligy 2012/13.

https://twitter.com/Libor_Kozak/status/703211047709122560

Kanonýr Klose

Nejlépe placeným hráčem Lazia je německý útočník Miroslav Klose. Ve svých 37 letech bere nejlepší střelec v historii světových šampionátů (16 gólů) přes 3,5 milionu eur ročně, což je něco málo přes třetinu udávaného rozpočtu Sparty. Dalšími hvězdami jsou italský reprezentant Antonio Candreva a brazilský křídelník Felipe Anderson.

Klose Lazio Řím

Postup přes Galatasaray

V aktuální sezoně se Laziu nepodařilo proniknout do Ligy mistrů přes německý Leverkusen. Bez porážky pak na podzim vyhrálo základní skupinu G s francouzským St. Etienne, Dněpropetrovskem a Rosenborgem Trondheim. V 1. kole vyřazovací části si Lazio poradilo s Galatasaray Istanbul po výsledcích 1:1 a 3:1.

[fve] https://www.youtube.com/watch?v=n5N4_IW7Mi8[/fve]

Letní porážka s Olomoucí

V létě před touto sezonou sehrálo Lazio přípravu se Sigmou Olomouc. Protože už běžela česká liga, poslali Hanáci do Rakouska povětšinou hráče B týmu. Ti přesto dokázali soupeře (s většinou hvězd!) porazit 3:2!

[fve]https://youtu.be/-LyI7SZgbFc[/fve]

Kompletní los Evropské ligy:

[blog_poll_start][poll id=“103″][blog_poll_end]

Foto: Reuters
(fik, bar)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru