Příbramskou cestu Ligou mistrů utnula Benfica! Podívejte se na jejích 6 zápasů bez porážky

V Příbrami očividně dělají svou práci dobře. Jak jinak si vysvětlit, že klub z malého 33tisícového města dokázal se svou mládeží konkurovat evropské špičce? Chybělo jen trochu a Příbram by ve čtvrtfinále juniorské Ligy mistrů vyzvala slavný Real Madrid!

Real, Chelsea, Barcelona, Manchester City, PSG, AS Řím… a Příbram! Nevídané jméno „trčelo“ z programu osmifinálové fáze juniorské Ligy mistrů – o českém klubu dost možná někteří slyšeli poprvé, vždyť ta „dospělá“ Příbram hrála evropské poháry naposledy před 14 lety.

Český dorostenecký mistr se do mládežnické Ligy mistrů dostal díky novému formátu.

Příbram Benfica

Do letoška hrálo juniorskou Ligu mistrů 32 týmů – dorostenecké výběry klubů, které se kvalifikovaly do „skutečné“ Champions League.

UEFA ale od letošní sezony rozšířila soutěž na dvojnásobek, původní skupiny zanechala a do speciální kvalifikace nově zahrnula také mistry ostatních ligových soutěží.

A díky tomu zazářila Příbram. „Odčinila“ tak mizerné vystoupení juniorů Viktorie Plzeň, kteří předloni neuhráli z 6 zápasů ve skupině s Manchesterem City, Bayernem a CSKA Moskva ani bod – se skóre 2:22 se navíc stali nejhorším celkem soutěže.

Zato Příbram v 6 zápasech neprohrála ani jednou, až v osmifinále ji zradily penalty. Jak vypadala její senzační cesta?

Příbram – Zimbru Kišiněv 2:0, 2:1

První překážkou byl moldavský mistr Zimbru, kterého Příbram zaskočila útočným pojetím – během dvou zápasů vyslala hned 38 střel! Třemi brankami postup vystřílel záložník Jiří Januška.

[fve]https://www.youtube.com/watch?v=rhiJVnMh_PY[/fve]

Příbram – Viitorul Constanta 2:0, 0:0

Rumunský soupeř českého mistra Na Litavce trápil, v prvním zápase přestřílel český tým 27:13! Ani to ale Rumunům k brance nepomohlo – zato domácí udeřili hned dvakrát. V odvetě uhrála Příbram bezbrankovou remízu a postoupila dál.

[fve]https://www.youtube.com/watch?v=VMs_MrFrqQ4[/fve]

Příbram – CSKA Moskva 2:2, 5:4 pen.

V prvním kole play-off  Příbram narazila na prvního zvučného soupeře – CSKA za sebou ve skupině nechalo německý Wolfsburg i věhlasný Manchester United, který doma rozdrtilo 4:0! Na příbramský dorost už ale Rusové nestačili. Český mistr byl aktivnější a nakonec také šťastnější v penaltovém rozstřelu.

Příbram – Benfica 1:1, 3:5 pen.

Tentokrát už ale českému mistrovi penalty postup nepřinesly, přesto byl trenér Petr Janota na své svěřence pyšný. „Takové mužstvo, jako je Benfica, jsme dostali pod tlak, že jen odkopávali balony. To je velká satisfakce,“ nechal se slyšet.

Vždyť akademie Benfiky byla v minulém roce vyhodnocena jako nejlepší v celé Evropě.

[fve]https://www.youtube.com/watch?v=vKxtZnFKUBQ[/fve]

V příštím roce už ale Příbram podobnou šanci mít nejspíš nebude, v tabulce 1. ligy staršího dorostu se nachází po polovině na 4. místě, první je s „nedostižným“ 20bodovým náskokem pražská Sparta.

I tak ale budou mladíci od Litavky vzpomínat na úspěch jistě dlouho – a možná jim výrazně pomůže i v jejich dospělé kariéře.

Foto: uefa.com
(jz)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru