Bitevní pole Vlasty KAISERA: Kam mizí české stopy?

V jarní fázi Ligy mistrů můžeme „stopovat“ pouze Petra Čecha v Arsenalu. Tomáše Rosického by snad zkušený indiánský stopař zachytil podle kroku typického pro zraněného jedince. I když teoreticky samozřejmě ještě do finálových bojů Ligy mistrů zasáhnout také může, nezdá se to pravděpodobné. Jednak kvůli jeho zdravotnímu stavu, a pak by také Arsenal nesměl narazit hned v osmifinále na Barcelonu…

Přečtěte si také: Fotbalový RADAR: Jarní Liga mistrů je za dveřmi. Vidím dva favority: Barcelona a Bayern

Petr Cech

V jejím dresu Čechům a vůbec Středoevropanům pšenka nikdy nekvetla, výjimkou byl Ladislav Kubala, syn slovenských rodičů narozený v Budapešti. Barcelona se ale většinou orientuje spíš na fotbalové produkty z Jižní Ameriky. Svá silná období zde měli také Nizozemci. Ale Češi… Kdepak.

Když se podíváme na všechny účastníky jarního osmifinále Ligy mistrů, opravdu výrazné stopy Čechů či Čechoslováků v jejich řadách opět k dispozici nejsou.

Je tu pár výjimek, například Pavel Nedvěd v Juventusu, Radek Bejbl v Atlétiku Madrid, Jozef Chovanec v PSV Eindhoven a už zmiňovaný Petr Čech v Chelsea.

A pak je tu Zenit Petrohrad!

Kolonie u řeky Něvy

Při svém rozjezdu mezi ruskou a následně i evropskou elitu se v jeden čas do Čechů doslova zamiloval. To když na jeho trenérskou lavičku nastoupil v roce 2002 Vlastimil Petržela, jemuž dělal asistenta Vladimír Borovička.

Přečtěte si také: Bitevní pole Vlasty KAISERA: Křížem krážem fotbalovou Evropou. Jak sbírají tituly kluby z hlavních měst?

Vlastimil Petržela

Tato dvojice rozjela hráčský přesun z českých luhů a hájů k břehům Něvy opravdu ve velkém. V roce 2003 dorazila čtveřice ve složení Radek Šírl, Pavel Mareš, Martin Horák a Lukáš Hartig.

I když rázovitý Hartig část fanoušků Zenitu nadchnul, prý i zásluhou vášně pro „bílou“ sílu v Zenitu, jeho fotbalové kouzlo poměrně brzy vyvanulo a po dvou letech se loučil.

Radek Šírl

Z onoho prvního kontingentu nejdéle vydržel Radek Šírl – až do roku 2010. Z Bohemians se v oné první česko-slovenské vlně trenéru Petrželovi nahlásil i slovenský gólman Kamil Čontofalský, který v Zenitu rozhodně nezapadl. Ale s pozdější slovutností jiného Slováka, Martina Škrtela, se to samozřejmě srovnávat nedalo. Ten působení v Petrohradu využil jako přestupní stanici do Premier League.

Další české posily směřující do Zenitu už byly spíše labutí písní. Jan Flachbart se mezi lety 2004 – 2006 ještě dostal nad padesátku soutěžních zápasů, i když v nich ani jednou neskóroval. Marek Kincl ale skončil v Benátkách severu vyloženě omylem – nastoupil zde jen k sedmi zápasům a vracel se do středu Evropy, do Rapidu Vídeň, kde zaujal podstatně více.

Jen jediný zápas v Zenitu absolvoval v roce 2006 dnes již polozapomenutý Jaroslav Nesvadba.

[blog_program_info id=“6303167″]

Od té doby v řece Něvě uplynulo hodně vody a zbohatnuvší klub se přeorientoval na posily z Pyrenejského poloostrova. Dokázal vyhrát přetahovanou s Chelsea o Brazilce Hulka, který se předtím proslavil v Portu, hrají zde bývalí hráči Benfiky Lisabon Axel Witsel, Javi García a Ezequiel Garay, kapitánem je Portugalec Danny.

Posledním mohykánem kdysi téměř výhradního českého zastoupení je v Zenitu Petrohrad Vladimír Borovička. Ten byl po odvolání trenéra Vlastimil Petržely v roce 2006 nakrátko jeho nástupcem na lavičce, později ho klub využíval jako pozorovatele a skauta. A využívá ho dodnes, i když bývalý gólman pražských Bohemians už plánuje na toto léto návrat do vlasti.

Češi v Zenitu Petrohrad

Trenéři

Vlastimil PETRŽELA 2002 – 2006
Vladimír BOROVIČKA

2003 – 2006 – asistent

2006 – dočasný trenér

2006 – dosud – pozorovatel a skaut

Hráči

  Od – do Přišel z … Odešel do …
Radek ŠÍRL 2003 — 2010 Sparta (hostování v Bohemians) Mladá Boleslav
Pavel MAREŠ 2003 – 2007 Sparta Sparta
Martin HORÁK 2003 – 2006 Sparta Rostov na Donu
Lukáš HARTIG 2003 – 2005 Bohemians Artmedia Bratislava
Jan FLACHBART 2004 – 2006 Jablonec Olomouc
Marek KINCL 2004 Sparta Rapid Vídeň
Jaroslav NESVADBA 2006 Jablonec

Mladá Boleslav (hostování)

Inter Zaprešić (přestup)

 Foto: Reuters, en.fc-zenit.ru, fczenit.blog.cz
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru