Fotbalový RADAR: Jarní Liga mistrů je za dveřmi. Vidím dva favority: Barcelona a Bayern

V osmifinálových bojích, které startují na obrazovkách O2 Sport v úterý 16. února, bude ve hře 16 týmů z deseti zemí.

[blog_program_info id=“6303167″]

Nejpočetnější zastoupení mají Španělsko a Anglie. Země úřadujících mistrů Evropy i kolébka fotbalu shodně vysílají na bitevní pole trio uchazečů.

los osmifinále

Premier League ubírá síly

Anglickým klubům moc nevěřím, protože i na jaře jim bude hodně energie ubírat nejnáročnější soutěž světa – Premier League. Sami se můžete týden co týden přesvědčovat, že v takovém tempu a intenzitě se jinde nehraje.

Arsenal i Manchester City nemohou v boji o titul polevit ani na okamžik, poněvadž by je stihl tvrdý trest. Už takhle mají co dělat se štikou z Leicesteru, která pořádně čeří vody. Hlavně díky tomu, že se nerozptyluje žádnými vedlejšími vlivy a v klidu si požírá menší domácí ryby. Jde jí to ale více než zdatně a své ostré zuby bude cenit až do konce.

Předpovědi, že by třeba Manchester City mohl letos zkompletovat bezprecedentní quadruple, jsou proto podle mě spíš zbožným přáním. I manažer Manuel Pellegrini označil podobné úvahy za nerealistické.

Manchester City aguero jesus navas

To Chelsea už snahu o obhajobu loňského prvenství musela dávno vzdát a soustředit se spíš na zachování prvoligové příslušnosti. Champions League pro ni vedle FA Cupu představuje jedinou šanci na zisk cenné trofeje, ale myslím, že současný kádr na to prostě nemá.

Barcelona bez výrazných slabin

Zato ve Španělsku rozhodně mají mužstvo, které by mohlo dosáhnout až na vrchol. Je to loňský vítěz z Barcelony. I letos svěřenci Luise Enriqueho potvrzují, že jsou souborem bez výraznějších slabin.

Když nedá gól Lionel Messi, trefí se Neymar. A když neskóruje ani jeden z nich, vezme to na sebe Luis Suárez. Bohužel pro soupeře jsou i zápasy, kdy se do listiny střelců zapíší všichni tři. Takovému útoku se dost těžko čelí.

luiz suarez

Barcelona má sice v osmifinále za soupeře londýnský Arsenal, ale nepředpokládám, že ten by jí kladl nějaký velký odpor. V poslední době má dost matnou formu a ze skupiny postoupil jen tak tak.

Zajímavý příběh Bayernu

Jestli někdo může dojít do finále a tam se katalánskému teamworku statečně postavit, pak je to mnichovský Bayern. Jeho příběh bude na jaře patřit mezi ty nejzajímavější.

Trenér Pep Guardiola s předstihem oznámil, že v létě odchází do Manchesteru City, takže má poslední šanci získat nejcennější klubový pohár. Otázkou je, zda jeho hráči neztratí motivaci. To bude asi nejtěžší úkol. Ale Jupp Heynckes dal před třemi lety rovněž najevo zaječí úmysly dávno před skončením soutěže a víte, jak to dopadlo…

Pep Guardiola

Jinak má bavorský celek všechny předpoklady k tomu, aby dobyl trofej pro nejlepší klub starého kontinentu. Robert Lewandowski střílí góly jako na běžícím páse a dobře se zapracovaly také letní posily, především Douglas Costa. V lize si Bayern vytvořil bezpečný náskok v čele tabulky, takže další titul má na dosah. Postupně by tak mohl bez problémů zaměřit svou koncentraci právě na Ligu mistrů.

Loňský střet v semifinále

Pokud však na sebe BarcelonaBayernem narazí, Guardiola se bude muset poučit z loňského neúspěchu. Před rokem v semifinále sice opticky svůj bývalý klub přehrával, jenže trojlístek MSN trestal mnichovské obránce za chyby. Za všechny komentáře hovoří čísla z prvního zápasu: držení míče 47 % : 53 % pro Bayern, ale na střely na bránu 8:0 pro Barcu a na góly 3:0.

Pokud z toho Guardiola nevyvodí příslušné závěry, zejména vzhledem k taktice, může se rozloučit s triumfem v Champions League. Jinak bude podle mě kralovat Barcelona. Jiného kandidáta momentálně nevidím.  

Úvodní zápasy osmifinále Ligy mistrů:

16. února:

Benfica Lisabon – Zenit Petrohrad (O2 Sport)

[blog_program_info id=“6303167″]

Paris St. Germain – Chelsea (ČT Sport)

[blog_program_info id=“6299530″]

17. února:

AS Řím – Real Madrid (O2 Sport)

Gent – Wolfsburg (O2 Sport)

[blog_program_info id=“6312505″]

23. února:

Arsenal – Barcelona (ČT Sport)

Juventus – Bayern Mnichov (O2 Sport)

24. února:

Dynamo Kyjev – Manchester City (O2 Sport)

PSV Eindhoven – Atlético Madrid (O2 Sport)

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru