ANALÝZA: Když peníze tečou aneb Kterak Číňani objevili fotbal. TOP přestupy do Čínské superligy

Ramires z Chelsea

Jeden megapřestup za druhým a rekord střídá rekord. Jako by čínský celek Jiangsu Suning nakopla prohra 1:5 v přípravném utkání se Slavií a rozhoupal se k investicím. Ten samý den vyplatil Chelsea za nenasazovaného záložníka Ramirese 33 milionů eur.

ramires

Na Stamford Bridge si mohli gratulovat. Osmadvacetiletého Brazilce (na fotografii uprostřed) přivedli z Benfiky v létě 2010 za 22 mil. eur, nyní ho prodali o polovinu dráž. Tolik by žádný tým v Evropě za hráče, který není stabilním členem základní sestavy, nezaplatil.

Tím však sága čínských přestupů teprve začala.

Guarín z Interu

Do Jiangsu Suning měl přijít také 29letý záložník Fredy Guarín. Bývalý záložník FC Porto sice patřil v Interu k oporám, ale nezapadal do koncepce trenéra Manciniho a začalo se spekulovat o jeho odchodu.

Jiangsu Suning měl zájem, ale ve stejný den oznámil jeho přestup tým Shanghai Shenhua za 13 mil. eur.

Martínez z Atlétika

Týden nato padl jackpot čínské ligy. Úřadující mistr ligy Guangzhou Evergrande přivedl kolumbijského reprezentanta Jacksona Martíneze za astronomických 42 mil. eur.

jackson martinez

Po půlroce čekalo Martíneze již druhé stěhování, v létě přestoupil za 35 mil. eur z FC Porto do Atlétika Madrid. Zatímco v Portugalsku pro něj nebyl žádný střelecký rekord hranicí, ve Španělsku se mu příliš nedařilo, a tak devětadvacetiletý Martínez zamířil do Číny.

Teixeira ze Šachtaru

O oporu Šachtaru Doněck a brazilského reprezentanta Alexe Teixeiru projevoval zájem Liverpool, mluvilo se také o Chelsea, kam by býval mohl následovat šlépěje Williana.

teixeira

Přetahovanou však vyhrál čínský celek Jiangsu Suning, Šachtaru poslal 50 mil. eur a stanovil po dvou dnech nový rekord ligy. Teixeira se v novém působišti potká s již zmíněným krajanem Ramiresem.

A nejen s ním. Čína láká svou exotičností, tamní kluby zase výší nabízené gáže. Co na tom, že je Čína dodnes de facto komunistickým státem – fotbal politické hranice boří. Ramires, Guarín, Martínez a Teixeira zdaleka nejsou jedinými vyslanci světového fotbalu. Kdo další se nechal zlanařit na bezstarostný závěr kariéry?

Hvězdy v Číně dnes

V týmu úřadujících mistrů a vítězů asijské Ligy mistrů z Kantonu (Guangzhou Evergrande) se Martínez potká s bývalými italskými reprezentanty Alessandrem Diamantim a Albertem Gilardinem či bývalým hráčem Tottenhamu a brazilským reprezentantem Paulinhem.

Trenérem není nikdo jiný než Luis Felipe Scolari, kouč brazilských mistrů světa z roku 2002. V pozici kouče Guangzhou se před ním vystřídala další známá jména – držitel Zlatého míče 2006 Fabio Cannavaro či Marcello Lippi.

Vůbec první velký rozruch v Číně ale způsobil Didier Drogba.

Didier Drogba

Po svém prvním konci v Chelsea po vítězství v Lize mistrů zamířil v červenci 2012 do týmu Shanghai Shenhua. Ačkoliv tam vydržel jen půl roku, otevřel dveře dalším – následoval jej bývalý spoluhráč Nicolas Anelka, s nímž v klubu dnes působí také další bývalý hráč Chelsea Demba Ba, dřívější záložník Liverpoolu Mohammed Sissoko, bývalý šutér Evertonu Australan Tim Cahill či letošní nová posila z Interu Milán – Kolumbijec Fredy Guarín.

Dalšími světově známými fotbalisty v Číně jsou od letošní zimy spoluhráči z týmu Hebei China Fortune – za 4 miliony se do Číny přestěhoval z Trabzonsporu bývalý hráč Sevilly, Queens Park Rangers nebo Marseille Kamerunec Stéphane Mbia. Tři dny před ním podepsal ve stejném týmu smlouvu někdejší útočník Arsenalu Gervinho, jehož tým Hebei přivedl za 18 mil. eur z AS Řím. Netrénuje je nikdo jiný než dřívější kouč anglického národního týmu Sven Göran Eriksson.

Boháč Gyan

Pomysleli byste si někdy, že mezi TOP 10 vydělávajícími fotbalisty bude hráč z Afriky? Český kat z MS 2006 Asamoah Gyan rozhodně šetřit nemusí. Ve 30 letech má za sebou štace v Udinese, Sunderlandu či Al-Ainu v Abú Dhabí. Ghanský útočník nyní působí v týmu Shanghai SIPG, vicemistru loňské sezony Čínské superligy.

gyan

Dalo by se říct, že Frank Lampard jde v MLS proti proudu. Bývalí hráči Chelsea zkrátka častěji míří na Východ a dalším takovým případem je Islanďan Eiður Guðjohnsen, od roku 2015 je hráčem týmu Shijiazhuang Ever Bright.

V Číně se však zatím výhradně jedná o bývalé útočníky ze Stamford Bridge, tak třeba se Lampardovi povede pro záložníky Blues nastavit jiný trend.

Hvězdy v Číně v minulosti

I v dřívějších letech se v Číně sem tam objevilo velké jméno. Ne sice v takovém rozsahu jako dnes, ale i tyto zajímavé osobnosti stojí za zmínku.

Sparťanským fanouškům totiž jistě bude známé jméno Igora Gluščeviče, útočníka Pražanů v letech 2003 a 2004.

gluscevic

Právě tenhle bývalý černohorský fotbalista nastupoval v roce 2006 za čínský tým Shandong Luneng, stejně jako v letech 2012-2013 Argentinec Leonardo Pisculichi – v posledních dnech známý kvůli šarvátce v argentinském derby.

Za stejný tým nastupoval o rok později také brazilský útočník Vágner Love.

V týmu Henan Construction působil v letech 2008-2010 polsko-nigerijský útočník Emmanuel Olisadebe, v roce 2013 hrál za Dalian Aerbin zase někdejší šutér PSG Guillame Hoarau. Dominanci Guangzhou Evergrande pomáhali udržovat v letech 2012-2013 Paraguayec Lucas Barrios (dříve Borussia Dortmund) a v roce 2015 někdejší supertalent Realu Madrid, Manchesteru City a AC Milán Robinho.

A Čínskou superligu okusili v roce 2013 také dva čeští fotbalisté – za tým Hangzhou Greentown nastupoval hráč Bohemians Marek Jarolím, za Changchun Yatai zase někdejší reprezentant a nyní hráč Příbrami Jan Rezek.

rezek

Fotbalová „studená válka“

Od odchodu Davida Beckhama byla americká MLS cílovou stanicí fotbalistů, kteří měli největší část kariéry již za sebou. Dnes tam působí mimo jiné Didier Drogba (jenž vyzkoušel obě strany zeměkoule), Frank Lampard, Steven Gerrard, Andrea Pirlo, Kaká či David Villa. O pozici prestižní adresy na závěr kariéry s MLS soupeří také petrodolary z lig států Perského zálivu a nově především bohaté čínské kluby.

Pozice prestižních soutěží v Evropě ohroženy zatím nejsou, ale schyluje se k novodobému (naštěstí jen sportovnímu) soupeření mezi Západem a Východem. Čína zatím nedisponuje tolika zvučnými jmény, ale spekulace o dalších megapřestupech neutichají – jako v případě Ronaldinha, o jehož budoucí kariéře se rozhodne po únorovém karnevalu.

ronaldinho

Dosud platil trend, že do Číny přestupují především odložení fotbalisté nebo hráči, kteří si chtěli v závěru kariéry přivydělat. V podobné vykoupení může doufat například Falcao, jemuž se po odchodu z Atlétika Madrid v žádném dalším týmu už tak nedařilo.

Uvidíme, jak dlouho tohle vykupování ještě bude trvat a kdy budou fotbalové superhvězdy do Číny přestupovat pravidelně. Čína se chce vyrovnat TOP evropským ligám a současnými velkými přestupy ukazuje, že touží být plnohodnotnou štací, ne jen fotbálkem po kariéře.

Tým Jiangsu Suning údajně v lednu nabízel 57 milionů liber za Oscara, ale vedle Ramirese svého dalšího záložníka Chelsea odmítla prodat. Dále se spekuluje o Hulkovi a jeho přesunu z Petrohradu za Velkou čínskou zeď a aktuálně také o opoře Manchesteru City.

Yaya Touré

Yaya Touré odešel v roce 2010 z Barcelony, protože neměl důvěru trenéra Guardioly. Ten však po sezoně převezme kormidlo u Citizens… Uloví čínské kluby další velkou hvězdu? Zatím na přestupy na rozdíl od evropských soutěží mají ještě čas…

Foto: Reuters, caughtoffside.com, venturesafrica.com, sparta.cz
(tom)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru