Bitevní pole Vlasty KAISERA: Rozdělí případ Rosický národ?

Ovšem jak už to v podobných pohádkách bývá, zřejmě se s pozváním ke kolébce zapomnělo na jednu, která ono štěstíčko poněkud zakalila. Tělo Tomáše Rosického se tedy stalo učebním materiálem a pracovní plochou také pro fotbalové chirurgy a fyzioterapeuty. A radosti měly být v jeho kariéře pravidelně střídány starostmi a obavami.

Jako Mozart

Ostatně i přezdívka Malý Mozart, kterou byl Rosický poctěn, odpovídá skutečnosti. Geniálně nadaný skladatel uměl bavit davy, ale trvale šťastný a úspěšný za svého krátkého aktivního života rozhodně nebyl.

Mozart zemřel už v pětatřiceti letech. A shodou zvláštních náhod může ve stejném věku skončit hráčská kariéra Tomáše Rosického… Ale pozor, jeho život ještě rozhodně nekončí! Takže tragické tóny, černé fábory a pohřební řeči nechme prosím na pokoji.

Přečtěte si také: To snad ne! 20 minut a dost! ROSICKÝ se opět zranil. Jak dlouho bude Arsenalu chybět?

tomas rosicky

Co takhle domů?

Je už jen málo těch, kteří věří, že by Tomáš Rosický ještě zažil nějaký důležitý zápas v dresu Arsenalu, kde mu v létě končí smlouva.

Rozhodně se může stát schopným a úspěšným trenérem či manažerem. Od Arséna Wengera (ale i od Pavla Vrby či Karla Brücknera) se jistě mnohé naučil a předávat má novým generacím rozhodně co.

dortmund

Ale může také ještě najít klub – i když už ne na úrovni Arsenalu –, kde se jeho odchod do hráčského důchodu přece jen ještě odloží. V méně náročném a stresujícím prostředí než je to anglické, kde zápas střídá zápas, je to docela klidně možné.

Český fanoušek mohl naposledy pravidelně obdivovat Rosického hráčské mistrovství v roce 2001, kdy přecházel ze Sparty do Borussie Dortmund. Pokud se ještě Rosa vrátí k aktivní hře, nebylo by vhodné, kdyby to bylo na domácí scéně? Však už se dost „narajzoval“…

Přečtěte si také: Tomáš Rosický: 15 let legionářem. Čím si Malý Mozart prošel?

10 sezon v Arsenalu, 36 zranění!

Deset sezon v Arsenalu. A 36 různých zranění, která se přitom nesoustředila na jedno citlivé místo, ale pochodovala doslova po celém jeho těle.

Rovnou je třeba se zastavit u té první číslovky. Deset sezon v Arsenalu – kdo z vás to má, pánové?

Na druhou stranu, nebýt často až neuvěřitelně shovívavého a lidského přístupu manažera Arséna Wengera, londýnská anabáze mohla mít mnohem kratší trvání…

36 zranění, to je opravdu neuvěřitelně vysoké číslo. Když to vezmeme pěkně odshora – nos, záda, kyčle, třísla, stehna, kolena, podkolenní šlachy, lýtka a kotníky, to vše bylo (často několikrát) důvodem přerušení jeho hráčských aktivit. Řečeno s Cimrmanem, chybělo snad jen onemocnění nadměrnou kučeravostí vlny…

Přečtěte si také: Jmenujte křehké věci: Porcelán, sklo, Rosický… Reakce na další zranění českého fotbalisty/maroda

Tomáš Rosický

Za těch necelých deset let musel Rosa ze zdravotních důvodů vynechat 305 soutěžních utkání Arsenalu, v průměru tedy přes třicet na jednu sezonu.

V pohárovém utkání s Burnley nyní nastoupil poprvé od června, kdy si vážně poranil koleno. Dlouho se rozcvičoval, se svátečním pocitem vběhl ve druhé půli na hřiště, ale fandům, kteří mají negativní zkušenosti s jeho „skleněným“ tělem, muselo mnohokrát podvědomě zatrnout.

„Pozor, Tomáši, nepřepal to!“

„Do tohohle souboje, prosím, raději, ne!!“

„Cože, ty se chystáš na hlavičkování? Pozor na ten dopad!!!“

No nic, už víme, že strachování na dálku nepomohlo – Rosický sice svých určených devatenáct minut dohrál, ale už se sebezapřením. Nejnovější díl ze seriálu jeho zranění (nyní stehenní sval) ho znovu na několik týdnů, či spíše měsíců vyřadí ze hry…

Tomáš Rosický

Euro 2016 s otazníkem

Má Rosický naději dostat se do nominace na mistrovství Evropy? Být to kdokoliv jiný, ta otázka by ani vlastně nikomu nepřišla na mysl. Fotbalista, kterému je pětatřicet a je více nemocný než zdravý, prostě sejde z očí a tedy i z mysli.

Jenže Rosický není normální, běžný, tuctový fotbalista!

Proto se logicky už teď rozjela obrovská vlna diskusí, jejímž výsledkem zřejmě bude na dvě půlky rozdělený národ…

Tomáš Rosický fotbal

Jedna půlka tvrdí, že hráč takových kvalit na Euro prostě jet musí, pokud bude jen trochu zdráv. Už při prvním jeho doteku s míčem je jasné, že je to Mistr, který má schopnost vždy dodat do hry týmu něco navíc, inspirovat ho, završit puncem geniality jeho poctivou práci.

Ta druhá půlka národa bude ale říkat, že s takovou kondicí prostě na vrcholný fotbalový turnaj nemůže, vždyť by zabíral místo jiným a zdravým.

Rozhodovat o tom bude jediný muž: Pavel Vrba. A pak také ještě jedna maličkost: skutečnost, zda se Tomáš Rosický vůbec dokáže dát za ony čtyři měsíce zdravotně do pořádku. A pokud to zvládne, zda se snad – nedej bože – znovu nestihne zranit!

Bohužel i v tomto směru má „talentu“ na rozdávání…

Přečtěte si také: Co bude s Rosickým? Čtyři varianty, kam by mohl z Arsenalu přestoupit

[poll id=“76″]

Foto: Facebook, goal.com, arsenal.com, lasportsanostra.com
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru