Nastavený čas Milana ŠTĚRBY: Kroťte euforii. Slavii ještě čeká trnitá cesta na vrchol

Od léta funguje pod novými majiteli a s novým vedením. To se netají svými plány na uvedení sešívaných zpátky mezi kandidáty boje o titul, účastníky evropských pohárů a líheň reprezentantů. Ta cesta ale bude ještě hodně trnitá.

Výsledky A týmu

Málokdo byl v posledních letech vzhledem k historii a tradici klubu tak týraný jako slávisté. Nyní se sešívaným blýská na lepší časy. Ale pozor! Aktuální pozice v prvoligové tabulce by mohla svádět k přehnaným očekáváním v jarní části sezony.

Slavia se na páté místo dostala především díky euforii, která od léta obalila celý klub, a možná i díky částečnému podcenění od soupeřů v některých důležitých zápasech (např. v podzimním derby proti Spartě).

Po sportovní stránce má trenér Dušan Uhrin se svými svěřenci ještě na čem pracovat. A bohužel ve fotbale neplatí prostá manažerská logika: tým na pátém místě + posily = lepší než páté místo.

Přečtěte si také: Čím více hvězd, tím více Slavia. Jak by mohly vypadat dresy se znakem čínského majitele?

derby palička uhrin radost

Mužstvo se s mnoha novými tvářemi bude muset dát dohromady a skutečný charakter projeví až v prvních soutěžních zápasech (zvlášť pokud se hned od začátku nebude dařit podle představ). V případě, že na jaře nebudou přicházet nadprůměrné výsledky, se může tlak vedení stát velmi rychle neúnosným.

Sportovní management

Vzhledem k tomu, že v posledních letech klub finančně skomíral a dotýkal se existenčního dna, byl mimo jiné zdevastován i sportovní management. Pokud chce jakýkoliv klub pomýšlet na posun mezi elitu, musí mít především fungující skautingové oddělení, které bude čítat víc než jediného člověka. Musí mít rovněž systém pravomocí a odpovědnosti (kontroly) v případě trenérského úseku od A týmu až po přípravky.

Vzhledem k tomu, že z posledních let v této oblasti nezůstal kámen na kameni, začínají Slávisté prakticky od nuly a čeká je opravdu hodně práce, než se přiblíží úrovni Sparty nebo Plzně.

Akademie

Dejme tomu, že skautingové oddělení najde adepta do mládežnické akademie. V dnešní konkurenci musí každý klub poskytnout kvalitní podmínky pro fotbalový růst svým mládežníkům. Jedná se o zajištění zázemí, kvalitních tréninkových ploch, vybavení na tréninky, zajištění individuálních tréninků apod.

A tady opět Slávisté zatím narážejí na pozůstatky bolestné minulosti. Na rozdíl od řady ostatních prvoligových klubů nemá Slavia vybudované sportovní centrum s dostatečnou kapacitou tréninkových ploch.

Přečtěte si také: Nastavený čas Milana ŠTĚRBY: Proč bude Šural na jaře ve Spartě určitě hrát?

slavia zmrhal

V budoucnu by měl vzniknout nový tréninkový areál ve Vestci u Prahy. Do té doby bude stále zaostávat za pražskou konkurencí (především Sparty) v honu za fotbalovými talenty.

Suma sumárum? Krotit euforii v sešívaném táboře je za současné situace hodně těžké. Ale tým i celý klub se stále pohybuje na hraně. Možná už ne po existenční stránce, ale po té sportovní určitě ano.

Přečtěte si také: VIDEO: To byla paráda! Takhle Šural střílí za Spartu. I když zatím jen na tréninku

Foto: Facebook
Milan Štěrba Autor článku
Milan Štěrba
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru