Nahoru i dolů. Nejlepší a nejhorší momenty Johna Terryho v dresu Chelsea, tituly i zahýbání

Kariéra Johna Terryho sice pod vládou Josého Mourinha (a nyní Guuse Hiddinka) znovu oživla, na nový kontrakt na Stamford Bridge to ale nestačilo. Po 18 letech se tak pětatřicetiletý obránce bude muset s Chelsea a také nejspíš s celou Anglií rozloučit. Zavzpomínejme na 3 nejsvětlější, ale také nejtemnější okamžiky této výrazné postavy anglického fotbalu.

Přečtěte si také: Legenda se loučí. Terry po sezoně opustí Chelsea!

Sbírka trofejí: čtyřikrát liga i obě evropské soutěže

Dlouholetý kapitán Blues dovedl tým k uctyhodným 16 trofejím! Mezi nejcennější patří vítězství v Lize mistrů (2012), ačkoli tehdy nemohl ve finále proti Bayernu kvůli kartám nastoupit. Fanoušci ostatních klubů se mu pak smáli, že se ze saka převlékl do kompletního zápasového dresu.

John Terry

Důležitým mezníkem kariéry byl první titul (2005) – tehdy byl Terry dokonce vyhlášen nejlepším hráčem celé Premier League. Celkem vyhrál ligu s Chelsea 4x.

Dále pozvedl nad hlavu trofeje pro vítěze Evropské ligy, FA Cupu, ligového poháru i FA Community Shield poháru.

Muž rekordů

Terry během své kariéry dokázal zlomit hned několik rekordů – dva z nich loni. Nejprve se v květnu stal díky své 39. brance nejlépe skórujícím obráncem v historii Premier League. Další branku přidal ještě v probíhajícím ročníku. Patičkou z ofsajdu proti Evertonu.

John Terry

V listopadu pak překonal Paula Scholese v nejvyšším počtu startů (107) anglického fotbalisty v Lize mistrů.

700 zápasů

Velkou porci ale nasbíral i mimo milionářskou soutěž, před 2 týdny nastoupil už k sedmistému soutěžnímu utkání! V barvách Blues jich odehrál 694 – sedmou stovku by měl jako hráč Chelsea ještě stihnout, od léta však bude přidávat zápasy v barvách jiného klubu. Současný trenér Chelsea Guus Hiddink sice nedávno prohlásil, že si Terry nový kontrakt zaslouží, nakonec mu ale londýnský klub prodloužení smlouvy nenabídl.

„Rád bych zůstal, ale nakonec budu muset změnit působiště. Končit se ještě nechystám, ale za jiný klub v Premier League bych hrát nemohl. Zkusím to někde jinde,“ prohlásil Terry.

Přečtěte si také: Jmenujte křehké věci: Porcelán, sklo, Rosický… Reakce na další zranění českého fotbalisty/maroda

John Terry 

Terryho kariéra ale nebyla složena jen z radostných okamžiků, provázelo ji také mnoho skandálů. Jaké jsou nejvýraznější?

Neproměněná penalta ve finále Ligy mistrů (2008)

Nejhorší okamžik kariéry? Moskva 2008. Chelsea to po sezonách, kdy v Lize mistrů nedokázala přejít přes brány semifinále, konečně dokázala a triumf měla na dosah. Petr Čech chytil v rozstřelu s Manchesterem United penaltu Cristiana Ronalda a John Terry mohl rozhodnout. Jenže uklouzl a trefil tyč. Nakonec se radovali United.

[fve]https://www.youtube.com/watch?v=f3tWqZ0pNC8[/fve]

terry telegraph penalta co uk

Pletky s přítelkyní ex-spoluhráče

V roce 2010 se ven dostaly nemilé zprávy – kapitán Anglie podváděl svou ženu, a to navíc ne jen tak s někým, ale s přítelkyní svého kamaráda a bývalého spoluhráče Wayna Bridge!

Aféra se podepsala i na Terryho sportovním životě, v národním týmu mu byla před MS v Jižní Africe odebrána kapitánská páska. A kamarádství s Bridgem už bylo nejspíš navždy zpřetrháno – viz slavné (ne)podání ruky.

[fve]https://www.youtube.com/watch?v=YPEV4l4YzfE[/fve]

Jak se baví fanoušci na sociálních sítích, mnozí nynější Terryho spoluhráči si po jeho odchodu alespoň oddechnou…  Jejich přítelkyně budou v bezpečí.

Skandál s rasovým podtextem

Ještě možná více se ale v Anglii řešily Terryho údajné rasové urážky, nejprve za ně dostal v roce 2006 (kauza s Ledleym Kingem) pokutu 10 tisíc liber, v roce 2012 se podobná aféra opakovala znovu, tentokrát Terry urazil Antona Ferdinanda z Queens Park Rangers. A trest byl tehdy mnohem vyšší, stopka na 4 zápasy a pokuta 220 tisíc liber!

[blog_program_info id=“6179765″]

Přečtěte si také: VIDEO: Řežba v Argentině! Další přátelák mezi rivaly skončil hromadnou rvačkou

Foto: Reuters
(jz)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru