Milníky anglického fotbalu XIV: „Arséne kdo?“ ptali se. Pak se francouzskému profesorovi klaněli

Po heyselské tragédii a následném zákazu startu v evropských pohárech pocítily anglické kluby nutkavou potřebu otevřít se světu. Do kolébky fotbalu tak začaly proudit zástupy hráčů a trenérů ze všech koutů světa.

Arséne kdo?

1. října 1996 se mezi nimi objevil štíhlý Francouz v obrovských brýlích. Znalci si pamatovali, že měl kdysi úspěchy s Monakem a že naposledy působil v japonské Nagoji. Většině fanoušků však jméno Arséne Wenger moc neříkalo.

A tenhle Mr. Nobody se stal manažerem jednoho z nejslavnějších klubů – londýnského Arsenalu.

Přečtěte si také: Milníky anglického fotbalu XIII: »Charlie« Beckham dokázal to, co se nepovedlo Pelému

milniky wenger sportskeeda com

„Arséne kdo?“ přivítal ho posměšným titulkem večerník The Evening Standard. Zřejmě si v horkém křesle představovali někoho, jako byl Johan Cruyff, o jehož příchodu se často spekulovalo. Málokdo chápal, co angažováním Wengera vedení klubu sleduje.

Viceprezident David Dein ovšem velmi dobře věděl, co dělá, a byl přesvědčen, že našel muže, jenž jako kdysi Chapman inspiruje zrození zlaté generace. Dal přitom na doporučení Gérarda Houlliera (později manažera Liverpoolu), aby vyhozeného Bruce Riocha nahradil právě Wengerem, s nímž se seznámil už dřív, a to za dost kuriózních okolností.

milniky WENGER-DEIN_thesun co uk

„Byla to náhoda. Na stadionu Highbury tenkrát sedávaly partnerky hráčů a funkcionářů v oddělené místnosti. Arséne tam jednou omylem zabloudil, paní Deinová ho popadla a seznámila se svým mužem. Rozuměli si tak dobře, že se z nich stali přátelé. A Dein brzy pochopil, že Wenger je tím pravým mužem pro budoucnost,“ vypráví spisovatel Alex Fynn, autor knihy o Arsenalu.

„Hlavním důvodem, proč přicházím, je, že miluju anglický fotbal. Kořeny hry jsou právě tady. Mám rád i ducha této hry. Líbí se mi, jaký duch vládne také v Arsenalu a jaký má tento klub potenciál,“ uvedl tehdy šestačtyřicetiletý rodák ze Štrasburku na své inaugurační tiskové konferenci.

Kulturní revoluce

Z jeho slov by se dalo vyrozumět, že bude ctít místní tradice a nehodlá nic zásadního měnit. Opak byl pravdou. Už v první, neúplné sezoně spustil kulturní revoluci. Změnil tréninkový režim a především regeneraci a životosprávu.

Hráčům povolil po zápase jedno pivo, ale zatrhl jim společné popíjení ve dnech volna. Místo krvavých steaků jim před utkáním předložil kuře a těstoviny. A utrum byl také s nezdravými sladkostmi.

Přečtěte si také: Milníky anglického fotbalu VIII: Ani kdyby ses dal na modlení, Arsenale! (1989)

Arsene Wenger Tony Adams

„V Anglii jedí všichni hodně cukru, a vůbec žádné vitamíny. Když jsem sem přišel, zjistil jsem, že se hráči cpou čokoládovými tyčinkami. Zakázal jsem jim to a oni pak na mě cestou na zápas pořád křičeli: Náčelníku, my máme hlad!“ zavzpomínal Wenger.

Hubnoucí kúru nařídil na základě zkušeností z Japonska. „Tam si lidé dají k jídlu vařenou zeleninu, ryby a rýži. Žádný tuk, žádný cukr. Proto tam taky skoro nepotkáte tlustého člověka,“ vysvětloval.

Povedené přestupy

Ne u všech hráčů se podobný přístup setkal s pochopením. Někteří přijali Wengerovy metody s nedůvěrou, až despektem. Premiérová sezona tak probíhala v oboustranných bolestech. Nakonec Kanonýři obsadili až třetí místo a o skóre jim utekla Liga mistrů.

Ročník 1997/1998 už byl o poznání jiný. Wenger měl poprvé k dispozici letní přípravu a přestupní období.

Marc overmars

Zbavil se dlouholeté opory Paula Mersona a přivedl zvučné posily Emmanuela Petita a Marka Overmarse. Daleko více začal také sázet na osmnáctiletého mladíčka Nicolase Anelku.

milniky anelka_arsenal com

Největší hvězdou byl ovšem »Nelétající Holanďan« Dennis Bergkamp. Vynikající nizozemský útočník, jenž proslul fobií z létání, dal 16 branek, stal se nejlepším střelcem Arsenalu a nakonec byl v hráčské anketě zvolen Fotbalistou roku.

Přečtěte si také: Milníky anglického fotbalu XI: Jak Cantona svým kung-fu připravil Rudé ďábly o titul

Arsenal's Dennis Bergkamp celebrates scoring the second goal against Bolton Wanderers during their Barclaycard Premiership match at Arsenal's Highbury Stadium in London Saturday March 20 2004. PA Photo: John Stillwell THIS PICTURE CAN ONLY BE USED WITHIN THE CONTEXT OF AN EDITORIAL FEATURE. NO WEBSITE/INTERNET USE UNLESS SITE IS REGISTERED WITH FOOTBALL ASSOCIATION PREMIER LEAGUE.

Báječný comeback

Ale nepředbíhejme. Arsenal začal ligovou soutěž nadějně, jenže koncem podzimu na něj dolehla krize. Od začátku listopadu do Vánoc utrpěl čtyři porážky a sen o titulu se vzdaloval. Po klopýtnutí s Blackburnem už bylo potřeba v kabině vyčistit vzduch. To se povedlo a Wengerův tým se postupně zvedal.

 

arsene wenger tony adams

Přesto i nadále mluvilo vše ve prospěch Manchesteru United. Ten ještě 1. března vedl tabulku o 11 bodů a jeden bookmaker dokonce vyplatil ty, kteří sázeli na jeho prvenství. Jenže Arsenal měl tehdy tři zápasy k dobru. Navíc dokázal vyhrát vzájemný duel na Old Trafford 1:0. Odpíchl se tím k vítězné sérii, která trvala deset kol.

Neuvěřitelné se stalo skutkem. Kanonýři mohutným finišem přeskočili svého nejvážnějšího konkurenta a o jediný bod získali mistrovskou korunu. Poprvé po sedmi letech.

Double

Wenger se tak stal prvním nebritským manažerem, který vyhrál anglickou ligu. O pár dní později Arsenal zdolal ve finále FA Cupu Newcastle 2:0, takže slavil double. To se severolondýnskému klubu podařilo teprve podruhé v historii.

arsene wenger

Wenger všem pochybovačům zavřel ústa. Dnes se mu celá Anglie klaní. Snad ani on sám by však při svém nástupu nevěřil tomu, že vydrží u kormidla 20 let, změní tvář Premier League a stane se nesmrtelným pojmem ve fotbalových učebnicích.

Přečtěte si také: Milníky anglického fotbalu X: Gangu šílenců šéfoval výtržník a provokatér Vinnie Jones

Příště: Spice Boys z Liverpoolu

Foto: sportskeeda.com, standard.co.uk, arsenal.com, thesun.co.uk, metro.co.uk, telegraph.co.uk, aljazeera.com
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru