Bitevní pole Vlasty KAISERA: Hrdí Pařížané, arabské petrodolary a evropské sny

Tato skutečnost se týkala fotbalu v městě nad Seinou jako celku. Od roku 1932, kdy se ve Francii poprvé odehrála ligová soutěž s profesionálními parametry, si vítězné žezlo předávaly kluby z „venkova“.

Pod Eiffelovkou se otevíralo mistrovské šampaňské až do roku 1986 pouze jednou, to když v roce 1936 zvítězil zdejší Racing Club.

Žádoucí nevěsta

Paris Saint-Germain vznikl až v moderní éře – v roce 1970 po sloučení klubů FC Paris a Stade Saint-Germain z pařížského předměstí. Sice se rychle propracoval do nejvyšší soutěže, ale ani přízeň mocných (především politiků) mu automaticky nezajistila vítězné vavříny.

Titul z roku 1986 byl spíše výjimkou, za prvních dvacet let své existence se PSG na medailových příčkách Ligue 1 umístilo jen třikrát.

Druhý titul přišel v roce 1994, pak ale následovalo dalších osmnáct „otloukánkovských“ let – bez titulu i bez výraznějšího úspěchu na mezinárodní scéně. Počet fanoušků ale každopádně rok od roku stoupal, klub se v oboru popularity dostal ve Francii na druhé místo za Olympique Marseille a po přestěhování do původního reprezentačního stánku Parc des Princes jeho prestiž ještě o něco víc zesílila.

Z duelu s Olympique Marseille se stalo francouzské „Le Classique“ a ze samotného Paris Saint-Germain žádoucí nevěsta připravená ke vhodnému dynastickému sňatku.

Přečtěte si taky: Bitevní pole Vlasty KAISERA: Špičkový anglický manažer je druhem na vymření

Sen o úspěchu v Lize mistrů

A ten přišel v roce 2012. Jako mnoho věcí v současné Francii to ovšem nešlo bez vlivu zvenčí. Majoritním vlastníkem modro-červených se stala společnost Katar Sports Investments a masivními investicemi dosáhla v rekordním čase toho, na co generace Pařížanů marně čekaly.

zlatan

Zásluhou petrodolarů přicházejících z arabského světa se stal fotbalový zástupce Paříže poprvé ve své historii jednoznačným vládcem fotbalu v zemi galského kohouta.

Jistě, toto tradiční spojení vycházející z prapůvodu dnešní Francie (Galie byla hrdým soupeřem slavné Říše římské) zní v současné situaci už jako těžký anachronismus. Mnoho známých fotbalistů, kteří by mohli odkazovat na svůj galský původ, v zemi už nenajdete…

Od doby, co peníze vládnou nejenom světem, ale i fotbalem, však není takový závěr zase až tak překvapivý. Francie má každopádně to, co léta chtěla – bohatý klub, který si může dovolit reálně snít i o úspěchu v Lize mistrů.

A vida, máme tu další historický paradox: předchůdce dnešní Ligy mistrů, Pohár mistrů evropských zemí, se v 50. letech minulého století zrodil právě v hlavním městě Francie. Až dosud však v PMEZ a v navazující Lize mistrů dokázal zvítězit jen jediný klubový zástupce Francie – Olympique Marseille.

A Paris Saint-Germain se zatím ani pořádně nepřiblížil k branám finále.

„Kdy jindy, když ne letos?“ mohou si říkat v PSG. Kádr se po třech letech intenzivního posilování ustálil, stále se přitom může spolehnout na záplavu gólů Zlatana Ibrahimoviče.

Ve francouzské lize mají Pařížané už tak kolosální náskok, že zbytek sezony mohou dohrát teoreticky jen s béčkem a naplno se koncentrovat na vyřazovací fázi Ligy mistrů.

Přečtěte si taky: Fotbalová akce sezony! Podívejte se na nádhernou kombinaci hráčů PSG

Volnost, rovnost, bratrství

Tým pohání vítězná mentalita, jistou rukou vládne trenér Laurent Blanc. Výhrou 5:1 nad Angers klub vyrovnal svůj vlastní rekord v jedenácti vítězných soutěžních zápasech v řadě. Právě Angers bylo dosud jediným klubem ve Francii, který udržel proti PSG čisté konto.

Pařížané předvedli i tuto nádhernou gólovou akci.

insane team goal by PSG ? #ibra #teamwork #vanderwiel #futbolsport

Video zveřejněné uživatelem Football • Soccer • Futbol • (@futbolsport),

Pět inkasovaných branek v Parku Princů jasně dokazuje, že to byla pouhopouhá výjimka. Pařížané prohráli v této sezoně jediný soutěžní zápas – ve skupině Ligy mistrů s Realem Madrid.

V Ligue 1 mají devatenáct výher a tři remízy a nemusí být žádnou utopií, že brzy budou mít na kontě dvojnásobný počet bodů oproti nejbližším pronásledovatelům.

V zemi, kde se zrodilo heslo „Volnost, rovnost, bratrství“ má PSG každopádně zajištěnou Volnost cesty k titulu. Jakoukoliv Rovnost v duelech s jinými kluby důsledně popřelo. Dočká se tedy Bratrství s největšími kluby evropského kontinentu a konečně pronikne do jejich nejelitnější společnosti?

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru