PILNÉHO domácí hřiště: Baník vstoupil do své nové éry. Bude lepší než ty předchozí?

Za současné problémy mohou hlavně dva bývalí tenisté Daniel Vacek a Tomáš Petera, po kterých v Ostravě zbyla „potopa“ nebo, chcete-li, velká černá díra.

Záchranář Šafarčík

Situaci se snažil zachránit Petr Šafarčík, který to ale nevzal za správný konec a postupem času se dostal do sporů s bývalými hráči, fanoušky a městem, které Baníku výrazně seškrtalo dotace.

Petr Šafarčík

I on má ale podíl na tom, že ostravský klub ještě nezmizel z fotbalové mapy Česka. V roce 2013 totiž dokázal prosadit prodej legendárního stadionu Bazaly městu, čímž tehdy odvrátil insolvenční řízení, které klubu hrozilo.

Éra Petra Šafarčíka skončila na sklonku loňského roku a novému majiteli Václavu Brabcovi nepředával klub, který by byl v bůhvíjaké kondici.

Smířeni se sestupem

Podnikatel z Kroměříže převzal vybrakovaný tým, protože bývalé vedení ještě stihlo prodat hráče, kteří měli na přestupovém trhu slušnou cenu. Baník přišel o brankáře Pavlenku, který zamířil do Slavie, a do Teplic odešel Davor Kukec.

Václav Brabec má před sebou spoustu úkolů.

Hlavně musí sestavit schopný management, který Baník vyvede ze současného marastu. Prvořadým cílem je vyřešení vleklé kauzy s Viktorií Žižkov, kvůli které má ostravský klub zablokované přestupy. Další úkol, tedy vrátit Baník tam, kam historicky patří, to bude běh na dlouhou trať.

I nový kouč Vlastimil Petržela je smířen se sestupem o soutěž níž, a tak jeho hlavním úkolem je sestavit takové mužstvo, které by se po roční anabázi ve druhé lize vrátilo zase zpátky do nejvyšší soutěže.

Vlastimil Petržela

Sympatické je, že zkušený kouč chce sázet na hráče, kteří mají k Baníku vztah. Tenhle systém může fungovat. V jarní části Synot ligy bude mít Vlastimil Petržela spoustu možností k tomu, aby si ověřil, že jeho mužstvo jde správným směrem.

Žádné zázraky od Baníku nikdo nečeká, takže ostravský celek třeba příjemně překvapí, protože ruku na srdce, horší už to snad být nemůže.

Podpora fanoušků

Dalším důležitým krokem nového vedení musí být náprava vztahů s fanoušky, což bude asi úkol z těch jednodušších. Fandové totiž na domácí zápasy nechodili hlavně na protest proti vedení klubu, takže tohle by se mohlo asi rychle změnit.

Právě podpora fanoušků bude pro Václava Brabce tím nejlepším signálem, že kráčí správným směrem. A zápasy ve Vítkovicích konečně budou mít fotbalovou atmosféru. Zatím to tam totiž vypadalo při fotbalových zápasech spíš jako v divadle. Pokud totiž nebyli slyšet hostující fandové, tak na stadionu vládlo hrobové ticho.

Pokud se Baník podaří finančně uzdravit a natrvalo stabilizovat mezi ligovou elitou, mohlo by si vedení klubu časem začít pohrávat i s myšlenkou oprav Bazalů. Stadion ve Vítkovicích je sice hezký, ale v moravské části Ostravy, což někteří Slezané těžko nesou.

Baník Ostrava fotbal Bazaly

Navíc Bazaly tak nějak k Baníku patří a rozhodně by nebylo na škodu, kdyby se na tento zajímavý stadion v budoucnu zase prvoligový fotbal vrátil.

Bazaly jsou totiž pro fanoušky Baníku něco jako Lužánky pro fandy brněnské Zbrojovky. Tam kdysi pravidelně chodily tisícové návštěvy. Současný azyl Městského stadionu Srbská také žádné davy nevyhledávají.

[blog_poll_start][poll id=“34″][blog_poll_end]

Přečtěte si taky: PILNÉHO domácí hřiště: Šuralův přestup? Každý svého štěstí strůjcem

Foto: Facebook
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru