Faktor Diego Costa: proč Arsenal ničí právě dravý španělský útočník?

Zlý muž Chelsea

Na podzim v souboji Chelsea vs. Arsenal (2:0) sice neskóroval, ale jeho role v zápase byla klíčová.

Diego Costa Chelsea

Zlý španělský hoch se několikrát již v prvním poločase pošťuchoval se stoperem Gabrielem, několikrát do něj provokativně strčil a klidně mohl být sám vyloučen, ale pak se brazilský obránce neudržel a za oplácení šel ven právě on.

Zpětně dostal Španěl distanc na tři zápasy.

[fve]https://youtu.be/VRO6El-gTbg[/fve]

V nedělním zápase na půdě Arsenalu utekl domácí obraně, pohlídal si ofsajdovou hranici, a jakmile si všiml skluzujícího Mertesackera, vůbec neváhal a řítil se vstříc zemi.

I kdyby ke kontaktu nedošlo, Costa by stejně zkusil spadnout a přinejhorším pro něj by dostal žlutou kartu.

[blog_program_info id=“6086739″]

Thierry Henry (bývalý hráč Arsenalu) jako expert Sky Sports věří, že Costa mohl situaci ustát, ale pád nahrál. Naopak bývalý obránce Liverpoolu Jamie Carragher tvrdí, že se jednalo o jasný faul a správné vyloučení.

Čech byl bez šance

Včerejší duel navíc Diego Costa ještě vyšperkoval vstřelenou brankou. Gabriel ho sice napoprvé pohlídal, napodruhé ale byl stejně dezorientovaný jako Flamini a Costa dokonale využil nabídnutý prostor.

„Podívejte na Flaminiho, jak se motá v obranné řadě.“

https://twitter.com/arrijabba/status/691304603363721222

Velebený Petr Čech byl bez šance, defenziva mu tentokrát vůbec nepomohla.

Podcenili přípravu na Costu?

Úkolem trenérů je taktéž pracovat s psychikou hráčů – najít slabá místa protivníků a připravit na ně své hráče.

Mistrem v tom byl Karel Brückner – nejednou upozorňoval české reprezentanty, že se Edgar Davids nechá snadno vyprovokovat. Stačí ho jen lehce popíchnout… Desátého září 2003 to na sebe vzal Karel Poborský, Davids byl vyloučen a Češi porazili Nizozemce 3:1.

[fve]https://youtu.be/xBEK-d8TFZM[/fve]

Arsène Wenger takhle své svěřence na Costovu vychytralost připravit nedokázal. Nestačila tisíckrát omílaná tvrzení, že je Costa simulant, Mertesacker i přesto šel jako poslední hráč do skluzu zezadu.

Sám Wenger si je toho vědom, nechal se slyšet, že španělský reprezentant je zkrátka chytrý.

Verdikt rozhodčího ovlivnit nemohu, protože on má na vybranou, jak zákrok posoudí. Costa však ukázal, jak velice chytrý je, protože ve dvou zápasech dokázal poslat ze hřiště předčasně hned dva naše hráče. V září Gabriela, teď Mertesackera. Je to součást jeho hry a Costa je v tom velice dobrý.

Arsène Wenger

Taktická nepřipravenost včera stála Arsenal 3 body, faktor Costa byl přesně tím rozdílem, který takto důležitá utkání rozhoduje.

Liga mistrů není nereálná meta

Diego Costa nakonec zápas také nedohrál, v 68. minutě byl stažen kvůli bolavému kolenu. Jeho náhradník Remy měl minimálně dvě slibné příležitosti, ale nedokázal si poradit.

Na pozice zajišťující Ligu mistrů Chelsea stále ztrácí 14 bodů, ale pokud bude pokračovat se stejnou chutí jako včera, není to nereálná meta. Fanoušci Chelsea mohou doufat, že to Costovi pod Hiddinkem bude pálit nadále jako dosud.

[blog_poll_start][poll id=“65″][blog_poll_end]

Přečtěte si taky: Červená karta a gólový pozdrav od Diega Costy. Arsenal s Chelsea padl 0:1

[blog_program_info id=“6086739″]

Foto: Reuters
(tom)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru