Bitevní pole Vlasty KAISERA: Špičkový anglický manažer je druhem na vymření

Angličtí fotbalisté jsou tedy v základních sestavách klubů pyšné Premier League většinou v menšině, často v jednoznačné.

Ještě horší je to však u manažerů. Sam Allardyce, Steve McClaren, Alan Pardew a Eddie Howe. Na lavičkách dvaceti prvoligových klubů najdete jen tuto skromnou čtveřici rodilých anglických manažerů.

Přečtěte si také: Loni s Blues, letos s Gunners? Petr Čech se může zařadit po bok legend!

Steve McClaren

Angličanů u kormidla bylo ještě o dva víc. Ale Tim Sherwood byl propuštěn Aston Villou, povolán byl Rémi Garde z Francie. A Gary Monk opustil Swansea, přičemž ho nahradil Velšan Alan Curtis. Ten se však nyní odsouvá do druhořadé role, protože do pozice hlavního kouče (a vypadá to, že to bude pozice ve vedení týmu prvořadá) byl angažován další odborník z evropského kontinentu – Ital Francesco Guidolin.

Remi Garde

Angličané navíc nevedou žádnou elitu.

McClarenův Newcastle a Allardycův Sunderland jsou na sestupových pozicích, Bournemouth, který řídí Eddie Howe, se na ně dívá z patnácté příčky s náskokem jen několika málo bodíků. Swansea i Villa sáhly ke změně také kvůli postavení zavánějícímu sestupem.

Nejvýše si tedy stojí Crystal Palace Alana Pardewa, který to dotáhl až do dolní části horní poloviny tabulky.

Alan Pardew

Ale boj o titul v anglické lize a anglický manažer? Pchá, kde to žijete?

Výhry v Premier League: 0

Zisk titulu v anglické Premier League – to se ještě žádnému anglickému manažerovi nezdařilo!

Třináct jich má na svém kontě Skot Alex Ferguson, jeden jeho krajan Kenny Dalglish. Po třech titulech mají Francouz Arséne Wenger a Portugalec José Mourinho. Pak tu máme jednoho Chilana (Manuel Pellegrini) a dva Italy (Roberto Mancini a Carlo Ancelotti).

Přečtěte si také: Proč už Chelsea nechce v lednu nakupovat? 5 přestupů z dřívějška, které ji varovaly. Kdo byl nejhorší?

alex ferguson

Takže džentlmeni, kde je anglická tradice? Kde je anglická národní hrdost? A kde je domácí trenérská (a částečně i hráčská) kvalita?

Co jinde v Evropě?

V Premier League to tedy, jak bylo řečeno, na titul pro domácího manažera nevypadá. Ještě dodejme, že Angličané mají mezi manažery v soutěži 20% zastoupení (35%, počítáme-li Brity, tedy i Skoty a Velšany).

Jak jsou na tom zbývající elitní evropské ligy?

Domácí manažeři převažují jednoznačně ve Francii a Itálii (17 z 20 klubů, tedy 85 %, má kouče z domoviny). A klub s domácím odborníkem na lavičce velmi pravděpodobně vyhraje i titul.

V Ligue 1 kraluje s obrovským náskokem Paris Saint-Germain s Laurentem Blancem.

Massimiliano Allegri

V Itálii mají nejblíž ke scudettu Maurizio Sarri, který vede Neapol, Massimiliano Allegri s Juventusem a Roberto Mancini s Interem Milán.

O něco slabší je domácí trenérské zastoupení ve Španělsku – 15 klubů (75 %). A ještě o poznání níže je v tomto směru německá bundesliga. Z osmnáctky tamních klubů má německé vedení jedenáct (61 %), zbytku vládnou „imigranti“. A titul zde asi na sto procent získá cizinec, nahrazený po sezóně jiným cizincem (Pep Guardiola, respektive Carlo Ancelotti).

Přečtěte si také: Bitevní pole Vlasty KAISERA: V Neapoli ožívá Maradonův duch

Pep Guardiola

Neviditelná ruka trhu zkrátka koná své dílo! Á propos – tento dnes již okřídlený ekonomický pojem sice vymyslel Brit, ale opět ne Angličan. Václavem Klausem tak uctívaný Adam Smith byl původem Skot…

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru