Fotbalový RADAR: Mahmutovič shořel a mýty o profesionální Plzni a amatérské Spartě se dál hroutí


Notice: Undefined index: file in /data/web/virtuals/176397/virtual/www/domains/proo2.cz/wp-includes/media.php on line 1745

Zdá se však, že to nikomu nevadí. Znovu se ukazuje, jak pokřivené, až zvrácené je vnímání fotbalové veřejnosti, která na jedné straně toleruje zjevné omyly a na straně druhé pokládá sebemenší chybičku za znak diletantství.

Představte si například, že by šéf letenského klubu Adam Kotalík do médií vypustil toto: „Krejčí je jeden z rošťáků, jehož je třeba mít na krátkém vodítku a ještě v odděleném výběhu od ostatních kanónů jeho ráže. Musíme ho držet nakrátko. A Brabcovi abychom pomalu dali GPS nebo bodyguarda. Několikrát mi oba foukali do balónků. Byli tehdy zelenější než balónky, do nichž dýchali.“

V živých barvách vidím, co by to vyvolalo za poprask.

Adolf šádek

Fanoušci, novináři a experti by žádali hlavu všech viníků. Při každé příležitosti by se zmiňovalo, jak je možné, že funkcionáři soustavně přehlížejí tak zásadní porušení životosprávy. Takoví hříšníci by se navíc stali psanci v očích těch, kterým leží na srdci osud národního mužstva, jehož jsou tito hráči stabilními členy. A všechno tohle by se dělo naprostým právem.

Jenže když se totéž přihodí v Plzni, přejde se to s úsměvem. Nejspíš proto, že holdování alkoholu se tam stalo jakýmsi koloritem, který k radosti z úspěchu zkrátka patří.

Spousta lidí tak slova generálního manažera Viktorie Adolfa Šádka o zlobivých klucích Milanu Petrželovi a Davidu Limberském bere jako zábavnou historku spojenou s euforií z titulu.

Přečtěte si také: Zimní přestupový příběh je u konce. S novou výzvou jsem hodně spokojený, raduje se sparťan Josef Šural

David Limberský

Tecl, Kopic a ti druzí

Jistě, ten se zapít musí. Jenže v Plzni si někteří hráči zřejmě zvykli na to, že se oslavuje celý rok. A protože to okolí toleruje, jsou z toho pak daleko větší kauzy.

Bodejť by však plzeňští představitelé vyvodili z chování svých zaměstnanců patřičné důsledky, když si všude čtou, jak je v klubu všechno profesionální, zatímco na Spartě pomalu neumějí udělat ani rozcvičku, protože v čele klubu stojí protekční flákači. Taková mediální chiméra by ukolébala asi každého.

A stejné je to s obecným vnímáním přestupové politiky obou rivalů.

Stanislav Tecl

Málokdo například řeší totální propadák Stanislava Tecla, za něhož Plzeň vynaložila minimálně 20, ale podle některých údajů až 30 milionů korun. Jihlavský odchovanec dal v barvách Plzně za dva a půl roku pouhých 17 gólů a jako velké zklamání odešel do Jablonce, kde se ho už rovněž chtějí zbavit.

A co Ondřej Vaněk? Na toho Západočeši v létě 2014 získali práva na 55 procent za 20 milionů s tím, že později mohou za dalších 16 milionů mít zbývajících 45 procent. Tím se Vaněk de facto stal nejdražším hráčem v historii Synot ligy. Na podzim se tento bývalý reprezentant ani jednou netrefil.

A s přínosem dvacetimilionové posily Jana Kopice to není o moc lepší. Pouhé dvě branky a jediná asistence v 16 startech je bilance hluboko pod průměrem a také pod možnostmi tohoto talentovaného hráče.

Nevšiml jsem si, že by efekt těchto přestupů někdo výrazně kritizoval.

marco Paixao

Zato o Fabrici Picaultovi, Markusi Steinhöferovi, Marku Paixaovi a Francim Litsingim si čtu romány na pokračování. To proto, že jde o posily Sparty, kde je potřeba vždycky najít nějakého obětního beránka. Jednou je to ten, podruhé onen. Společným jmenovatelem je údajná nekoncepčnost a nesystematická sportovní politika.

A tak tito břídilové postrádající jakýkoli smysl pro metodiku a vědecké počínání objevili pro Spartu třeba Wilfrieda Bonyho, který dnes střílí branky v Lize mistrů za Manchester City. Či Léonarda Kweukeho, aktuálně jednoho z nejlepších střelců turecké ligy. Nebo Juraje Kucku, člena základní sestavy slavného AC Milán. Za zmínku jistě stojí i Bekim Balaj, jenž má velkou šanci, že v létě pojede s albánskou reprezentací na mistrovství Evropy. Takový skauting je skutečně pro smích, že?

Přečtěte si také: PILNÉHO domácí hřiště: Šuralův přestup? Každý svého štěstí strůjcem

Bony Wilfried Manchester City

Cizinci bez rizika

Sparta totiž dlouhodobě sází na cizince, které dokáže levně získávat, a pokud se jim daří, transferuje je s velkým profitem do zahraničí. Ne vždycky se to samozřejmě povede. Důležité ovšem je, že Picault, Steinhöfer, Paixao a Litsingi přišli zadarmo a ekonomické riziko bylo tedy naprosto minimální.

Což je dost podstatný rozdíl v porovnání s velkolepými nákupy, které lze považovat za blamáž. A tím se vracím na úvod k tématu Mahmutovič. Plzeň za něj před rokem zaplatila deset milionů korun. Navíc poslala do Teplic hráčskou kompenzaci v podobě Jakuba Hory. Bosenský útočník dostal podle zákulisních informací luxusní plat ve výši tři a půl milionu korun ročně.

Přečtěte si také: Kauza Josef Šural: Přetahovanou vyhrála Sparta. Jaké jsou reakce fanoušků?

Aidin Mahmutovič

Přestup vyvolal velký ohlas a jako už skoro tradičně byla ve vzduchu cítit nálada, že nemehla ze Sparty zase jednou zaspala a nechala si utéct jedinečnou příležitost. „Plzeň je pořád o krok napřed,“ komentoval to dokonce i exsparťanský kapitán Tomáš Řepka.

Když Mahmutovič v premiéře proti Českým Budějovicím dal jedné z nejhorších obran všech dob branku, Milan Luhový napsal: „Jsem přesvědčen, že Mahmutovič se stane nejlepším střelcem ligy.“

Rok se s rokem sešel a my můžeme bilancovat. Mahmutovič se v 23 startech prosadil jen devětkrát, přičemž v řadě případů skóroval za rozhodnutého stavu nebo proti slabším soupeřům. V evropských pohárech si renomé moc nenapravil. Jedna trefa proti Maccabi Tel-Aviv a pak na celý podzim jako když utne.

Vácha to trefil dokonale

Navíc se ukázalo, jak hlubokou pravdu měl sparťanský záložník Lukáš Vácha, když loni v zimě řekl: „Mahmutovič není hráčem pro Spartu. Hrajeme úplně jiným stylem, než on potřebuje. Do Sparty se nehodí.“ A dodal, že daleko platnější je pro letenský celek kapitán David Lafata: „Vidíte, jak David hraje zády k brance. Nemyslím si, že Mahmutovič je hráč, který by tohle zvládl.“

David Lafata Sparta

 

Ve Spartě to věděli všichni, i hráči. V Plzni to zřejmě zjistili až časem. Přitom bylo evidentní, že Mahmutovičovi svědčí styl, jaký předváděly Teplice – hra na kontry, kdy může čekat kolmou přihrávku do volného prostoru. Plzeň však v drtivé většině zápasů útočí do plných, což je způsob hry, který nesedl ani dalšímu brejkovému útočníkovi Teclovi.

Je s podivem, že Viktoria udělala podruhé tutéž chybu. Navíc trenér Miroslav Koubek potřeboval pracovitějšího útočníka, a proto v rozhodujících momentech upřednostňoval bojovníka Jana Holendu. Brzy se tak ukázalo, že Mahmutovič nenajde v novém působišti potřebné uplatnění. Třeba i proto, že je v průměru třikrát za zápas v ofsajdu.

Jakub Brabec Jan Holenda

A tak se velkolepá akvizice po roce s Doosan Arenou loučí a odchází zachraňovat nováčka z Olomouce. Sice jenom na hostování do konce sezony, ale ruku na srdce – letos mu bude 30 let a v konkurenci Michala Ďuriše a Michaela Krmenčíka mu nekyne žádná velká perspektiva. Zejména v klubu, který podruhé za sebou neuspěl v pohárové Evropě a možná bude muset radikálně snížit nafouknutý rozpočet.

Zato Sparta sehrála v Evropské lize dvě skvělé partie se špičkovým bundesligovým celkem ze Schalke, bez porážky postoupila ze základní skupiny a může se těšit na jarní vyřazovací fázi. Nejspíš to bude tím, že v jejím čele stojí lidé, kteří fotbalu nerozumějí ani za mák a neustále jen jezdí na dovolenou.

[poll id=“56″]

Foto: fcviktoria.cz, Facebook, Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru