Kozákovo martyrium se šťastným koncem: po 745 dnech v základní sestavě Aston Villy!

Z Lazia do Aston Villy

Kariéra opavského rodáka strmě stoupala, než ji přibrzdilo vážné zranění. Předtím však byl reprezentant do 21 let v dresu Lazia Řím nejlepším střelcem Evropské ligy 2012/2013, dostal se i do seniorské reprezentace a v září 2013 přestoupil do Aston Villy.

Za podzimních 14 zápasů si sice připsal 4 branky a mimo jiné vítěznou v duelu s Norwichem (1:0), ale jeho působení netrvalo dlouho. 1. ledna 2014 byl ještě na lavičce při výhře 1:0 nad Sunderlandem, ale poté v tréninku po srážce se spoluhráčem Clarkem utrpěl zlomeninu nohy a sezona pro něj skončila.

„Bolest dneška je vítězstvím zítřka.“

https://twitter.com/Libor_Kozak/status/420952711560175616

V sezoně 2014/2015 nenastoupil Kozák v soutěžním zápase vůbec, avšak po více než roce a dvou operacích se alespoň v březnu minulého roku konečně zapojil do tréninku.

Od dubna nastupoval za juniorku a příležitost dostal v letní přípravě, trenéra Sherwooda a následně ani jeho nástupce Garda však nepřesvědčil a s jejich nepřízní musel bojovat celý podzim. Zahrál si pouze 48 minut v ligovém poháru a za rezervní tým.

Mým úkolem je vybírat ty nejlepší hráče podle mého uvážení a stejné je to i s Liborem. Mám mnoho důvodů, proč cítím, že by nedokázal zlepšit to, co momentálně děláme. Takový mám pocit,“ prohlásil nový manažer Aston Villy.

Fanoušci si ho však přáli vidět v akci a jejich touha se naplnila téměř na den přesně od zranění – 2. ledna 2016 vyběhl český legionář na 15 minut na trávník. Prohře 1:3 na hřišti Sunderlandu ale už nezabránil.

„Fanoušci Aston Villy byli včera na stadionu úžasní! Děkuji!“

https://twitter.com/Libor_Kozak/status/683637801481547777

Celý zápas konečně odehrál v úterý a Aston Villa podruhé v sezoně získala 3 body. Cesta k záchraně bude pro Villans ještě dlouhá a složitá.

Český fanoušek může jen doufat, že Kozák svému týmu bude dopomáhat stále častěji. Optimistické prohlášení vydal také trenér Garde:

Byl jsem s Liborem spokojený. Myslím, že makal pro mužstvo. Když jsem (v listopadu) přišel do klubu, myslel jsem, že musí víc pracovat na své kondici. V posledních dvou týdnech ale pozoruji, že je v lepší formě a v trénincích se lepší. Přestože zažíval těžké časy, nikdy nezměnil svůj přístup. Je to velký profesionál a ukázal, že může být pro tým velmi platný.

Radost z výhry i Kozákova návratu měl bývalý kapitán a legenda Villans Stiliyan Petrov.

Bylo skvělé vidět Kozáka opět ve hře. Od kluků to byl mnohem lepší výkon. Stále věříme v záchranu!

V konkurenci Ayewa, Agbonlahora či Sinclaira však český vytáhlý útočník rozhodně nemá na růžích ustláno. Pokud se nastálo do základní sestavy neprobojuje, jeho letní odchod není nepravděpodobný – mluví se o zájmu skotského Celtiku či italského Janova.

Foto: Facebook Aston Villa
(tom)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru