Bitevní pole Vlasty KAISERA: V Neapoli ožívá Maradonův duch

Éra Diega Maradony

Neapol je třetím největším městem Itálie, po Římu a Milánu. Těsně za ní je v počtu obyvatel Turín.

Tím více vynikne nepoměr ve fotbalové úspěšnosti mezi těmito čtyřmi nejdůležitějšími městy Apeninského poloostrova. V Turíně se slavilo mistrovské scudetto 38x (31 Juventus, 7 FC Turín), v Miláně 36x (AC Milán i Inter po 18 titulech) a v Římě 5x (3x AS Řím, 2x Lazio).

V Neapoli zatím teklo šampaňské na oslavu mistrovského titulu jen dvakrát – za éry Diega Armanda Maradony, v letech 1987 a 1990.

V současnosti vede tým k prestižním postům jiný Argentinec.

Vzít titul Juventusu

Gonzalo Higuaín dal už osmnáct gólů a jasně vede tabulku kanonýrů. Ve Frosinone nyní skóroval dvakrát, přičemž jeho druhý gól byl skutečně mistrovský či – chcete-li – maradonovský.

Higuaín při něm protancoval s míčem mezi soupeřovými obránci až do pokutového území, zde si poradil i s vybíhajícím gólmanem a nezadržitelně skóroval.

https://twitter.com/SerieA_TIM/status/686950675411025921

Právě Diego Armando Maradona se ke svému bývalému klubu nyní opět intenzivně hlásí a krajanovi Higuaínovi vzkazuje: „Udělej mi tu radost a vezmi titul Juventusu!“

Turínská Stará dáma vyhrála v Serii A čtyřikrát za sebou, a i když se zdálo, že v této sezóně to bude její labutí píseň (po úvodních kolech byla až u dna tabulky), už je opět v plné síle.

Juventus v prvních šesti kolech Serie A vyhrál pouze jednou a v rámci prvních deseti kol jen třikrát, ale po porážce na půdě Sassuola 28. října si už řekl „Dost!“ a od té doby zvítězil ve všech devíti ligových zápasech.

Paulo Dybala

A při zaváhání Interu i Fiorentiny v posledním ligovém kole poskočil už na druhé místo, pouhé dva body za Neapol.

Tvůrčí osobnost Hamšík

Právě z ostřílených Turíňanů, kteří prostě a jednoduše umějí vyhrávat, mohou mít hráči Neapole největší strach – vítězná mentalita Juventusu je něčím, s čím se nežertuje. A právě schopnost dotáhnout nadějně rozjeté věci až do konce, to je to, co obvykle chybí v Itálii týmům z jihu, Neapol nevyjímaje…

Každopádně hra týmu viditelně pookřála po letním odchodu španělského stratéga Rafy Beníteze. Ten Neapol svázal do sterilního taktického korzetu a otrávil tak tvůrčí osobnosti v čele s Gonzalem Higuaínem, Markem Hamšíkem, Lorenzem Insignem a José Callejónem.

marek hamsik

Ti všichni po odchodu nemilovaného Španěla ožili a vděčně přijali terapeutické seance od nového trenéra, jímž je za hranicemi Itálie zatím ještě zcela neznámý Maurizio Sarri.

Tento rodák z Neapole nebyl nikdy slavným hráčem a ještě před deseti lety pronikl jako trenér nejdále do třetí ligy. Práci fotbalového kouče dlouho kombinoval s úřednickou prací v bance. Ale nyní by se mohl stát ve svém rodném městě fotbalovým Prorokem.

Jediné dva dosavadní tituly Neapol totiž získala právě pod vedením méně známých kormidelníků „made in Italy“ (Ottavio Bianchi, Alberto Bigon). Ale na hřišti tahala za rozhodující nitky famózní jihoamerická dvojice Maradona – Careca.

A jak tedy dosadit neznámé do rovnice pro tuto sezonu? Na lavičce nenápadný, ale citlivě řídící Ital (Sarri), na hřišti naopak velmi nápadné a zápasy rozhodující zahraniční hvězdy (Hamšík – Higuaín). Co myslíte, bude to opravdu fungovat? Až ke scudettu?

Přečtěte si taky: Bitevní pole Vlasty KAISERA: Kdo si na konci jara připije šampaňským?

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru