Nastavený čas Milana ŠTĚRBY: Návod pro začínající fotbalové rodiče

Messiho doma (pravděpodobně) nemáte

Jste přesvědčeni o tom, že talent vašeho dítěte zdaleka převyšuje jeho vrstevníky a že z něj jednou vychováte nového Messiho?

Je to zhruba stejně pravděpodobné, jako že vám zaměstnavatel pošle za jeden měsíc výplatu dvakrát. Čím dřív si uvědomíte realitu, tím lépe pro vás a především pro vaši ratolest. Omlouvám se případným zploditelům nového fotbalového génia, nicméně i ti mohou postupovat podle níže uvedených rad.

Čím dřív, tím hůř

Myslíte si, že čím dřív dáte své dítě na fotbal, tím je větší pravděpodobnost, že mu budou v budoucnosti vyplácet jeho plat v eurech nebo librách?

Omyl.

Ačkoliv se dnes běžně dělají nábory už pro kluky a holky v předškolním věku, předčasným zařazením do kolektivu nic nezískáte, právě naopak. Tréninky v prvních ročnících přípravek jsou spíš zaměřené (nebo by měly být) především na rozvoj všeobecných pohybových dovedností, než že by se jednalo o vyloženě fotbalový trénink.

Jinými slovy vaší ratolest naučí na povel běhat z místa A do místa B, zahrají si s ní nejrůznější dětské hry (od slepé báby po tzv. ocásky neboli honění se za rozlišovákem strčeným zezadu za trenýrky) a občas ji nechají kopnout do míče.

Takže pokud vaše dítě na náboru místo běhání za ostatními trhá ve středovém kruhu kytičky, nezoufejte, nic není zdaleka ztraceno.

Dejte mu jen čas. Zabráníte tím jednomu dětskému traumatu a předčasnému odklonu od hry zvané fotbal.

Pokud s fotbalem začne o rok dva později, nic neztratí.

ATTENTION EDITORS: SPANISH LAW REQUIRES THAT THE FACES OF MINORS ARE MASKED IN PUBLICATIONS WITHIN SPAIN Zaid, 7, son of Osama Abdul Mohsen, a Syrian refugee who was filmed being tripped by a camerawoman as he fled police in Hungary with him, smiles as he stands next to Real Madrid's Cristiano Ronaldo before the Spanish first division soccer match against Granada at Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain, September 19, 2015. REUTERS/Sergio Perez

Kluby našich otců

Patří vaše rodina po generace mezi příznivce jednoho klubu a je vaším snem jednou vidět svou ratolest oblečenou do rudého, sešívaného, zeleného či jinak zbarveného dresu, ačkoliv se nyní prohání pouze na vesnickém plácku se svými sousedy?

Buďte opatrní. Ještě předtím, než své dítě přivedete do vysněného klubu, jděte se předtím podívat na několik tréninků. Zjistíte, na jaké pohybové, sportovní a fotbalové úrovni se jeho vrstevníci nacházejí, jaký je trenér a jeho přístup a v neposlední řadě jak vypadají samotné tréninky.

Některá cvičení si pak vyzkoušejte doma a zjistíte, jestli je bude vaše dítě zvládat. Pokud ne, nikam ho nežeňte, pracujte s ním.

Ochudíte ho maximálně o případné trauma z neúspěchu. Musíte si uvědomit, že příchodem do většího klubu vaše dítě vstupuje do silně konkurenčního prostředí, do kterého už zasahují často velmi škodlivé vlivy ostatních ambiciózních rodičů.

Pokud tedy chcete, aby byl pro vaše dítě fotbal především zábavou (což je nezbytný předpoklad pro to, aby u něj vydrželo do pozdějšího věku), pak dbejte na to, do jakého prostředí ho instalujete.

Trenér není bůh

I když ve větších klubech zpravidla mají víc trenérů na jeden tým, a mohou proto dělat skupinové tréninky (v přípravkách ideální schéma), samo o sobě to neznamená lepší přístup.

I v menším klubu dnes narazíte na skutečného odborníka-nadšence na mládežnický fotbal. Ostatně dnes je možné načerpat téměř veškeré poznatky o moderním přístupu k výchově fotbalového potěru z řady zdrojů především na internetu.

Důležitý je trenérův přístup a vztah k dětem. Jestli umí udělat z fotbalu zábavu a jestli je schopen je naučit nejen sport, ale jim i vštípit základní hodnoty férového jednání.

Není nic horšího, než když vaše dítě vede zamindrákovaný jedinec se sklony k narcismu. Druhým problémem je pak nedostatek erudice. Pokud například trenér nutí šestileté děti celý trénink sprintovat do kopce, je něco špatně.

Bez vás to nepůjde

Domníváte se, že ve škole nebo na tréninku pohybově připraví vašeho syna či dceru na vrcholový sport?

Pozor. Bez vás to asi nepůjde. Někdy ani to, že dáte vašeho potomka na sportovní školu, neznamená, že bude ve čtrnácti umět kotoul dozadu. Nenechávejte výchovu jen na instituci a přidejte i svojí trošku.

V současnosti téměř žádný klub není schopen zajistit mládežníkům adekvátní počet tréninkových jednotek. Dříve tenhle hendikep nahrazoval „pláckový“ fotbal, dnes je to především na vás, na rodičích.

Hodně zdaru.

Přečtěte si taky: Nastavený čas Milana ŠTĚRBY: Křišťálová koule promluvila. Titul pro Citizens

Foto: Reuters
Milan Štěrba Autor článku
Milan Štěrba
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru