Petr Čech odkryl tajemství úspěchu: pomáhají mu i pingpongové míčky!

Revoluce v učení

„Nemyslete si, že světoví hráči už se nemají co naučit. Člověk se může učit každý den, až třeba do osmdesáti,“ prohlásil nedávno Petr Čech v rozhovoru pro Evening Standard.

petr cech

Jeho revoluce v tréninkových metodách přišla v roce 2002, kdy přestoupil do francouzského Rennes. Právě tam poznal mistra „netradičních praktik“, trenéra Christopha Lollichona, který mu otevřel oči. Toho si s sebou pak v roce 2007 přivedl Čech i do Chelsea.

čech lolichan

„Pokud jste 20 let profi brankářem a někdo na vás dokola střílí z 10 metrů, nikam vás to neposune,“ říká brankář Arsenalu. Podle něj musí gólman zkoušet mnohem složitější cvičení. On sám například chytá s míči různých velikostí, aby si zvykl na různou koordinaci rukou a očí.

Přečtěte si taky: Anglie u vytržení. Petr Čech místo ve sporťáku cestoval vlakem!

Poznávačka barev

Při cvičeních také používá barvy. „Letí na vás balón a zároveň někdo zvedne kartu určité barvy. Vy chytáte a do toho musíte správně zvolat danou barvu – koncentrujete se tak na víc věcí. Navíc zlepšujete periferní vidění,“ vysvětluje.

petr cech

Čechovi také pomáhá robot, který na něj vystřeluje pingpongové míčky. „Musíte míček chytnout jednou rukou. Když pak chytáte větší míč dvěma rukama, je to mnohem lehčí.“

Za zavedení těchto metod vděčí právě Lollichonovi. Jejich spolupráce už každopádně není aktuální. Když loni v létě přestoupil Čech do Arsenalu, Francouz zůstal u Blues.

I tak mu ale bude jistě zavázaný do konce života – kdo ví, kde by bez něj dnes byl.

Přečtěte si taky: Petr Čech perfektně „vytrolil“ fanouška Chelsea. Který titul je pro něj nejcennější?

Foto: Reuters, chelseanews24.com
(jz)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru