Milníky anglického fotbalu XIII: »Charlie« Beckham dokázal to, co se nepovedlo Pelému

Gól přes půl hřiště

Do 17. srpna 1996 byl David Beckham »pouhým« skvělým fotbalistou. Od toho dne ho znal celý svět.

1996

K životní proměně jednadvacetiletého rodáka z předměstí Londýna došlo v úvodním kole nového ročníku. Úřadující mistr Manchester United přijel na půdu houževnatého Wimbledonu. Neměl s ním tentokrát moc potíží. Už po hodině hry bylo rozhodnuto.

Tři minuty před koncem za stavu 2:0 pro hosty dostal přihrávku Beckham, talentovaný pravý záložník s číslem 10. Všiml si, že domácí gólman Neil Sullivan stojí daleko před bránou a přesně na půlící čáře se opřel vší silou do míče.

Pak se díval, jak padesátimetrový padající list končí v síti za zády naprosto bezmocného brankáře.

Byl z toho gól, jaký se hned tak nevidí.

[fve]https://youtu.be/Udez65Q2Mig[/fve]

Přečtěte si taky: Milníky anglického fotbalu XII: Keegan prohrál válku slov a tím i celý boj o titul

Pochvala od Cantony

Podobnou kulišárnu zkoušel Brazilec Pelé na mistrovství světa 1970 proti našemu Ivu Viktorovi, jenže těsně minul (video v čase 2:37). A to byl už tehdy velkou hvězdou.

[fve]https://youtu.be/RztKngAarzE[/fve]

Drzý mladík s odzbrojujícím úsměvem ho o 26 let později překonal.

„Co to sakra vyvádí?“ zabručel prý manažer Alex Ferguson v okamžiku, kdy Beckham vypálil.

O pár vteřin později už na lavičce mohl jásat.

Ve své autobiografii Jak to vidím já Beckham vzpomíná, jak za ním po zápase v kabině přišel Eric Cantona a podal mu ruku: „»Parádní gól,« pochválil mě. Věřte mi, že to bylo ještě lepší než tu branku vstřelit.“

Eric Cantona

Cizí kopačky

Přitom její autor se na hřišti mohl cítit nesvůj. Nastoupil totiž v kopačkách, které mu firma Adidas poslala omylem. Patřily Charliemu Millerovi z Glasgow Rangers a křestní jméno tohoto skotského středopolaře na nich bylo dokonce vyšito.

Spoluhráči si kvůli tomu z Beckhama tropili žerty. Po jeho troufalém kousku mu však mohli jen gratulovat. Jen nová posila Karel Poborský asi tušil, že Beckham bude v boji o základní sestavu více než zdatným konkurentem…

Manchester United se tímhle utkáním odrazil za dalším mistrovským titulem, už čtvrtým za pět sezon.

A sám Beckham? Ten nevídanou trefou nastartoval svůj raketový vzestup.

beckham

„Tehdy jsem to ještě nevěděl, ale tím okamžikem vlastně všechno začalo: zájem veřejnosti a novinářů, sláva… Prostě celý ten kolotoč, na kterém od té doby jedu,“ líčí ve svém životopise ikona anglického fotbalu, bez které by Premier League nikdy nebyla tím, čím je dnes.

Pár měsíců po gólu na Wimbledonu se Beckham seznámil se zpěvačkou skupiny Spice Girls Victorií Adamsovou. A zbytek je historie.

Příště: Arséne kdo?

Přečtěte si taky: Milníky anglického fotbalu XI: Jak Cantona svým kung-fu připravil Rudé ďábly o titul

Foto: Reuters, telegraph.co.uk
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru