Bitevní pole Vlasty KAISERA: Kdo si na konci jara připije šampaňským?

Jarní vyřazovací boje Ligy mistrů pak budou zajímat trio Arsenal, Manchester City a Chelsea.

Prvně dva jmenované kluby jdou do jarních odvet domácí ligové soutěže rovněž jako horcí kandidáti na titul. Společně s nimi může usilovat o celkové prvenství v Premier League aktuálně druhý Leicester, který by si rád podržel roli štiky soutěže. A pak je tu také čtvrtý Tottenham, jehož je možné označit za černého koně.

Harry Kane

Pátý Manchester United má zatím dost starostí sám se sebou, na čelo tabulky ztrácí devět bodů a deset vstřelených branek. A jak jsou na tom s čísly příslušníci vedoucího kvarteta?

Nejvíce bodů má ARSENAL (42). Nejvíce vstřelených branek MANCHESTER CITY (39). Nejméně inkasovaných branek napočítal TOTTENHAM (16). Nejvíce výher zase ARSENAL (13), nejméně proher LEICESTER a TOTTENHAM (oba po 2).

Dvakrát jsou tedy v tomto výčtu fotbalisté Arsenalu a Tottenhamu – a ti také vedou minitabulku sestavenou výhradně ze vzájemných střetnutí vedoucího ligového kvarteta.

1. Arsenal 3 2 1 0 8:4 7
2. Tottenham 3 1 2 0 6:3 5
3. Leicester 3 0 2 1 3:6 2
4. Manchester City 3 0 1 2 2:6 1

Bodové rozdíly v této tabulce jsou poměrně značné a favorizovaly by Arsenal. Ten má ale na jaře už jen jedno utkání v rámci silné čtyřky doma (s Leicesterem), Manchester City naopak všechna tři. Leicester zase musí ke všem utkáním cestovat ven.

arsenal giroud

Nenápadnou, ale podstatnou výhodou tak může disponovat Tottenham. Hraje dvě utkání s přímými protivníky v boji o titul na domácí půdě (s Arsenalem a Leicesterem), nemá povinnosti v Lize mistrů (i když Evropská liga ho může také dost zaměstnat).

Nejvytíženější bude však na jaře Manchester City, kterému právě teď začínají pravé pohárové hody. V rámci ledna to budou konkrétně dva zápasy semifinále ligového poháru s Evertonem a 3. kolo FA Cupu, které musí odehrát venku, na půdě Norwiche. V únoru se pak už opět přihlásí Liga mistrů, z osmifinále s Dynamem Kyjev určitě vzniká závazek postoupit dál.

manchester city kompany silva mangala

Arsenal čekají vypjaté duely s Barcelonou, po nichž však už dost možná bude mít v rámci Evropy „volno“ a bude se moci soustředit na ligový finiš…

Zcela bez povinností „v Evropě“ je Leicester, který se už může cítit lehce za vodou i v Premier League. Deklarovaný předsezónní cíl – 40 bodů potřebných k záchraně – je s předstihem splněn a sám italský kormidelník Claudio Ranieri se vyjádřil, že jeho hráči si už zaslouží přípitek šampaňským.

Kdo ho ale bude lokat na konci sezóny z mistrovského poháru?

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru