Vyprodané arény, El Clásico i postup Klánovic! Největší fotbalové zážitky roku 2015 podle Milana ŠTĚRBY

Show must go on

Po třech letech skončil nádherný projekt Ligy mistrů na Prima COOL, kterého jsem měl tu čest se účastnit. Byly to nezapomenutelné tři roky, ale takový je už život komentátora.

A tak mě obrovskou radostí naplnila nabídka na komentování fotbalových přenosů na O2 Sport. Opět tak mám možnost se setkat s touhle nejprestižnější evropskou fotbalovou soutěží. Je to splněný dětský sen, který i nadále trvá.

champions league MD O2 Sport

Historický postup Klánovic

Ve své hráčské kariéře jsem zažil třikrát sestup do nižší soutěže, ale až do minulé sezony jsem nikdy nezažil radost z postupu. V pětatřiceti letech, prakticky na sklonku hráčské kariéry jsem svým skromným dílkem pomohl týmu FK Klánovice k postupu z II. třídy do I.B třídy.

Navždy se mi do paměti zapsal především zápas na Žižkově, ve kterém jsem vedl tým jako hrající trenér. V jediné minutě zmiňovaného zápasu jsem dokázal dostat žlutou kartu za slovní napadení rozhodčího, vstřelit zcela náhodný gól z trestného kopu a následně se i vystřídat. Jen ten potlesk vestoje zaplněných ochozů jaksi chyběl.

Pohádkový příběh Leicesteru

V současnosti už je to velká rarita být svědkem takového pohádkového příběhu, který zažívají fotbalisté Leicesteru City. V posledních šesti letech se jen jednou vánoční mistr nestal v Anglii i celkovým vítězem Premier League.

Ať už to dopadne s Liškami na jaře jakkoliv, jejich výkony a ofenzivní fotbal jsou velkým povzbuzením pro všechny malé a skromné kluby, které už v dnešním přeprofesionalizovaném a globálním fotbalovém byznysu nemají moc šancí vyniknout. Važme si pohádkových příběhů.

vardy mahriz mahrez

Přečtěte si taky: Jamie Vardy: Od továrního dělníka k rekordmanovi Premier League!

Nový Guardiola skončil

Po pěti letech jsem musel z pracovních důvodů přerušit svojí trenérskou kariéru. Pokud se ohlédnu za svým působením v roli asistenta u věkové kategorie U15, musím při vší mně vrozené skromnosti dodat, že to bylo velmi úspěšné období.

Jeden titul mistrů republiky, jedna další účast ve finálovém turnaji o mistra republiky a pak jedno finále Nike Cupu.

Mým velkým snem je, abych jednou v utkání Ligy mistrů (a možná by stačila i domácí nejvyšší soutěž) mohl komentovat zápas s některým ze svých svěřenců. Adeptů by bylo několik, tak jim držím palce. A Guardiola si může oddechnout, kšeft v Anglii mu nevezmu (alespoň prozatím).

El Clásico

Rok 2015 mi přinesl mnoho zážitků, které se už v mém životě asi nikdy nezopakují. Tím nejsilnějším bylo bezpochyby komentování španělského El Clásica, ligového souboje Barcelony s Realem Madrid, přímo ze stadionu Camp Nou.

štěrba

Byla tam elektrizující atmosféra vyprodané fotbalové arény s kapacitou téměř sto tisíc míst. Zápas samotný nabídl nádherný fotbal hraný v neuvěřitelném tempu. Ještě teď, když si na to vzpomenu, mi běhá mráz po zádech.

Přečtěte si taky: Jízda Arsenalu, šéfkuchaři z Leicesteru i „tenis“ Barcelony. Vlastimil KAISER a jeho TOP 5 zážitků roku 2015

Foto: Reuters, archiv Milana Štěrby
Milan Štěrba Autor článku
Milan Štěrba
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru