Jízda Arsenalu, šéfkuchaři z Leicesteru i „tenis“ Barcelony. Vlastimil KAISER a jeho TOP 5 zážitků roku 2015

Dvacetiminutová jízda Arsenalu proti Manchesteru United

Wengerův tým nevstupoval do důležitého zápasu s Manchesterem United v nejlepším rozpoložení, zdálo se, že v lepší pohodě je spíše mužstvo Louise van Gaala. Ale nástup vyšel Arsenalu dokonale. Byla to skutečná jízda, spíše drtící nástup jezdecké kavalerie než těžkopádná a zdlouhavá palba kanónů. 6. minuta — Alexis Sánchez 1:0.

Pouhá minuta později a Mesut Özil zvyšuje na 2:0. A konec první dvacetiminutovky a chilský ďábel Alexis upravuje na 3:0.

Arsenal předvedl nástup snů, rychlé výpady a střelhbité kombinace tria Özil, Walcott a Alexis braly dech. Skoro to vypadalo, jako kdyby se hrál hokej — tak rychle se do soupeřova „obranného pásma“ Londýňané dostávali. Brusle na nohou ale prokazatelně neměli a také trávník na Emirates ledovou plochu nepřipomínal.

Krása dvou nejpopulárnějších kolektivních sportů se ale v těch momentech dokonale prolnula.

Přestřelka v BayAreně

V duelu Ligy mistrů se Bayer Leverkusen dostal už v 19. minutě do vedení 2:0, hostující obrana AS Řím vypadala obzvlášť tvarohově. Zdálo se, že Bayer bude moci zařadit nižší rychlostní stupeň, italské týmy totiž právě nevynikají uměním obracet nepříznivý stav. Takže, rozhodnuto, je po zápase…

Ale pozor, ve 29. minutě dává Daniele De Rossi kontaktní gól a o osm minut později stejný hráč vyrovnává. To už jsem věděl, že není po zápase, naopak. Že se ještě začnou dít věci. Římané pokračovali v bleskurychlých výpadech do rozvrácené obrany Bayeru Leverkusen a ve druhé půli po dvou dalších krásných gólech Miralema Pjaniče a Iaga Falquého otočili stav z 0:2 na 4:2 ve svůj prospěch.

Už to samo o sobě vypadalo neuvěřitelně, ale houževnatý domácí tým ještě přidal dvě třešničky na dort. V rozpětí tří minut Kevin Kampl a Admir Mehmedi dokázali srovnat na 4:4!

Osm gólů v jediném zápase a navíc ještě v krajně dramatickém rozložení. A k tomu ještě množství dalších šancí. Není to tak zlé, když mají obrany dovolenou!

Střet starého mistra s novým?

Zápas LeicesteruChelsea by byl na začátku roku 2015 duelem týmu bojujícího o záchranu s adeptem na titul. Na konci stejného roku také — jenže v obráceném gardu!

Fanoušci Leicesteru si před tímto zápasem stále mohou klást otázku „Sním, či bdím?“ Ale božské duo Riyad MahrezJamie Vardy je ze snění vytrhuje. První z nich se na křídle uvolňuje, posílá centr do šestnáctky a tam si nabíhá rozjetý nejlepší kanonýr ročníku 2015/16. Co nabíhá — vřítí se! Hned z první dokonale trefuje míč a posílá ho kolem bezmocného Courtoise do sítě. Stadion King Power zařve blahem.

Sen se stále více mění v realitu. A hned v úvodu druhé půle přichází další akce — tak typická pro současný Leicester. Marc Albrighton milimetrově přesným dálkovým pasem objeví v pokutovém území Mahreze, Alžířan si pohraje s bezmocně přešlapujícím Azpilicuetou a pak přesným obloučkem na vzdálenější tyč obstřeluje Courtoise.

Šedý vlk Claudio Ranieri u laviček vyskočí, šedý vlk José Mourinho, který v minulosti Ranieriho s gustem shazoval, vypadá naopak schlíple. Senzace je na světě, Leicester zaslouženě poráží obhájce.

Ne, nefandím Leicesteru a nezatracuji Chelsea. Sport má ale nabízet pestrou podívanou a nečekané situace. Z tohoto důvodu jsou takovéto výsledky jeho kořením. A současný Leicester už pouze nekoření, ale připravuje nám v rámci Premier League zcela nový pokrm, a to v nečekané roli šéfkuchaře. Jen tak dál!

Radostný tenis v podání Barcelony

Nevím, někdy se mi zdá, že vysoká vítězství v podání takového Bayernu Mnichov jsou vlastně jen plněním plánu. Góly prostě přibývají, soupeř je na kolenou a bavorský šampion nemilosrdně trestá každou jeho chybu. Ale radost z gólů je jaksi germánsky uměřená, až to vše připomíná spíše tréninkový nácvik zaměřený na vytváření a proměňování brankových příležitostí.

Chyby vyloučeny, nebo alespoň minimalizovány, vysoká produktivita a účelnost na prvním místě. Je to zkrátka BMW — Bayern Meister des Welt…

To když to rozbalí ti pověstní „kluci opálení“ z Barcelony, je to přece jen trochu lidštější požitek.

Třeba takový zápas Ligy mistrů s AS Řím a tenisové vítězství 6:1.

[fve]https://youtu.be/Q5SGhLTwIMY[/fve]

Lionel Messi nastoupil po více než dvouměsíční pauze zaviněné zraněním opět v základní sestavě, dva góly dal a na jeden nahrál. A jakoby se i všichni jeho spoluhráči radovali z obnovené kolegiální spolupráce.

Tradiční smršť barcelonských přihrávek na dálku i na blízko. Obrana soupeře rozebraná na kostičky, odhalená až na kost. A po gólech široké úsměvy, čistá radost z tvorby i z kamarádství. A pro diváka celkově potěšení z dokonalosti, která ale neztrácí lidský rozměr.

Fotbal na O2 Sport

Na závěr bych si chtěl nechat to nejlepší. A TÍM NEJLEPŠÍM byly opravdu VŠECHNY krásné a pozoruhodné okamžiky hry zvané fotbal, které jsem mohl na obrazovkách O2 Sport prožívat a mnohé z nich také komentovat.

Fotbal si zkrátka naplno užijete, když ho hrajete. Ale věřte nebo ne, i komentování vám umožní zápas skutečně prožít. Takže máte pocit, jako kdybyste byli vlastně spolu s hráči na hřišti. S trenéry na lavičce. S fanoušky na tribunách. Se sponzory ve VIP zónách… No, musím přibrzdit, všechny emoce a požitky se sem zase nevejdou.

Přečtěte si taky: Pět nejvýznamnějších sportovních událostí roku 2015 podle Petra SVĚCENÉHO

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru