Milníky anglického fotbalu XII: Keegan prohrál válku slov a tím i celý boj o titul

Umělecký dojem Newcastlu

Do boje o titul v Premier League se v polovině 90. let 20. století vloudil do té doby nepříliš známý pojem: psychologická válka. Titul tak nevyhrál tým, který předváděl nejhezčí fotbal, nýbrž ten, který vydržel nelidský tlak.

Na umělecký dojem by s přehledem zvítězil Newcastle United.

pavel srnicek

Celek ze severovýchodu Anglie, v jehož bráně se objevoval i Pavel Srníček, kosil od začátku jednoho soupeře za druhým. Body poprvé ztratil až v pátém kole a do konce roku utrpěl pouhé tři porážky.

Kanonýrovi Lesu Ferdinandovi, jenž dal dohromady 25 ligových branek a v tabulce střelců obsadil bronzovou příčku, vydatně pomáhal Francouz David Ginola, přezdívaný pro svá míčová kouzla David Copperfield.

ginola

Přečtěte si taky: Milníky anglického fotbalu XI: Jak Cantona svým kung-fu připravil Rudé ďábly o titul

 

Všechno šlapalo jako na drátkách. Koncem ledna Straky vedly tabulku o 12 bodů.

Pak ale přišel první moment, který potrhal jemné předivo. Manažer Kevin Keegan koupil z Parmy extravagantního Kolumbijce Faustina Asprillu.

Porušil tím jedno z nepsaných fotbalových pravidel: Když to není rozbité, tak to neopravuj.

asprilla

Zápas desetiletí

Týmová chemie se narušila a Newcastle začal přicházet o body: prohrál na West Hamu, remizoval s Manchesterem City a podlehl také svému největšímu soupeři Manchesteru United. Ten se mocně dotahoval a postupně manko úplně vymazal.

Pomohl mu i odvěký rival Liverpool, který v nervydrásajícím duelu zdolal Newcastle 4:3.

[fve]https://youtu.be/9miGP5BC7bE[/fve]

Sedmigólová přestřelka byla později vyhlášena zápasem desetiletí. Nesla se přesně v duchu Keeganova kréda: „Nezáleží na tom, kolik gólů dostaneme, když dáme o jeden víc než soupeř.“

Svou neochvějnou jistotu však postupně ztrácel i sám manažer Strak, řečený Mesiáš. Poté, co jeho tým inkasoval v Liverpoolu rozhodující branku v nastavení, očividně klesl na mysli.

Najevo to dal i svou reakcí – jak seděl opřený o reklamní mantinel, náhle se zhroutil a hlava mu úplně přepadla dolů. Zmar, zmar a zase zmar. Nic jiného to gesto nemohlo vyjadřovat.

„Kevin Keegan svěsil hlavu, je zničený!“ vykřikl komentátor přímého přenosu Sky Sports Martin Tyler.

Přečtěte si taky: Milníky anglického fotbalu X: Gangu šílenců šéfoval výtržník a provokatér Vinnie Jones

Válka slov

Manažer Manchesteru United Alex Ferguson si všiml, že se Keegan chystá vybouchnout jako Papinův hrnec. Proto se uchýlil k válce slov a po vítězství v Leedsu prohlásil: „Soupeř se proti nám snažil víc, než bude bojovat proti ostatním. Hráči Leedsu tím svého manažera podvedli.“

Protřelý lišák Ferguson dobře věděl, co činí. Za pár dní totiž do Leedsu cestoval právě Newcastle, a tak se jednak snažil fotbalisty Leedsu namotivovat a zároveň rozhodit Keeganovu družinu.

Newcastle sice nakonec v Leedsu vyhrál, ale to, co po utkání v živém televizním interview předvedl Keegan, nemělo obdoby.

[fve]https://youtu.be/YXpUdBlRZe8[/fve]

„Některé věci, které byly řečeny v minulých dnech, byly skoro nactiutrhačné,“ zahájil Keegan se sluchátky na uších svůj emotivní monolog.

„Myslím, že byste měli Fergusonovi poslat kazetu s naším zápasem. O to mu šlo, ne? V mých očích hodně klesl.“ V tu chvíli už manažer Strak nebyl k zastavení.

Než se ho experti ve studiu stačili na něco zeptat, rozjel se tak, že sotva popadal dech a zuřivě ukazoval prstem do kamery.

Pořád se rveme o titul a Manchester United jede do Middlesbrough a musí tam něco uhrát a já vám řeknu, namouduši, hrozně rád bych je porazil, hrozně rád!

Kevin Keegan po zápase v Leedsu

Promarněná šance

Bohužel pro Newcastle, nepodařilo se mu to. Keeganův tým uhrál ve zbylých dvou kolech jen dvě remízy a bitvu o mistrovský pohár prohrál. Konečný stav: 1. Manchester United 82 bodů, 2. Newcastle 78.

Fanoušci Strak nikdy nezapomenou na to, jak se Keegan nechal unést. A jakou historickou šanci tím promarnil. I když ho ve městě všichni zbožňovali, vytoužené prvenství už nikdy nezískal.

keegan

Dobyl ho Ferguson, který zkrátka sebekontrolu zvládal lépe.

Zároveň tím postavil na hlavu prognózu experta BBC Alana Hansena, jenž ho po omlazovací kúře varoval: „S dětmi nikdy nic nevyhrajete.“

Talentovaní odchovanci se zkrátka ukázali být lepší, než si byl kdokoli ochoten připustit.

Příště: Beckhamův gól desetiletí

Foto: goal.com, chroniclelive.co.uk, ning.com, comutricolor.com
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru