PILNÉHO domácí hřiště: Sparťanská přestupová politika konečně nabírá správný kurz

V minulosti to Spartě opravdu moc na přestupovém trhu nešlo.

Omyly minulosti

Stačí si vzpomenout, s jakou pompou přicházel na Letnou v roce 2012 obránce, který prošel béčkem Realu Madrid. V osobě Pabla Gila se dokonale ukázalo, že ne každý Španěl se narodil s fotbalovým talentem. Za Spartu odehrál 2 ligové zápasy a rychle upadl v zapomnění.

Výčet sparťanských přestupových přešlapů posledních let jím však rozhodně nekončí.

Ani letos v létě se Spartě nepodařilo přilákat hráče, kteří by se vypracovali v opory týmu.Pablo Gil

Lepší současnost

Očekávání splnili pouze dva. Nigerijský útočník Kehinde Fatai a univerzál Martin Frýdek. Toho Sparta svého času pustila do Liberce jako součást transferu Lukáše Váchy. A ukázalo se, že to byl dobrý tah. Martin Frýdek se v Liberci vypracoval v oporu a své fotbalové geny prokazuje i ve Spartě.

Pro tým je téměř nepostradatelným hráčem. Na můj vkus sice sbírá až moc žlutých karet, ale Zdeněk Ščasný podobného univerzála v současné době nemá.

Martin Frýdek Sparta Praha

Frýdkem může ucpat kteroukoli díru, a to od obrany až po útok. Díky své univerzálnosti už nahlédl i do seniorské reprezentace a nemusela by to být jen epizodní role. Pokud bude pokračovat ve svých výkonech, tak bude mít u Pavla Vrby určitě dveře otevřené.

Další sparťanské posily už tak výrazné nebyly. Nepřesvědčili Markus Steinhöfer, ani Franci Litsingi.

Vůbec se neprosadil Marco Paixao, který hodně zůstal dlužen své pověsti kanonýra polské ligy. Za Śląsk Wroclav sice nastřílel v 57 zápasech slušných 27 gólů, ale ve Spartě dával branky maximálně na tréninku. A to před sezonou velkohubě prohlašoval, že chce nastřílet třicet gólů.

marco Paixao

Zářivá budoucnost?

Na jaře bude Sparta bojovat na dvou frontách, a tak už začala zbrojit. A tentokrát se mi její přestupy hodně líbí. Řekl bych, že se pomalu začíná projevovat práce Tomáše Požára, který v létě rozšířil sparťanský management.

Prvním slibným krokem je angažování Ondřeje Mazucha, který se se Spartou už půl roku připravoval. Tady je samozřejmě otázkou, jak si po více než roční pauze, kterou zavinilo zranění, povede v ostrých zápasech, ale nemuselo by to být šlápnutí vedle.

Ondřej Mazuch

Další pozitivní vlaštovkou je příchod Ondřeje Zahustela z Mladé Boleslavi. Kariéru šikovného krajního záložníka sice v posledních letech výrazně brzdilo zranění, ale teď to vypadá, že zdraví drží.

Na podzim patřil Zahustel k oporám středočeského týmu a vysloužil si i pozvánku do reprezentace. Je rychlý, důrazný a mohl by pomoci oživit občas velmi pomalou přechodovou fázi Sparty. Právě kvůli ní měli letenští často problémy se zkonsolidovanou obranou soupeře.

Tomáš Přikryl i Lukáš Pauschek, kteří míří opačným směrem, mají většinu své kariéry ještě před sebou, a pokud dostanou od trenéra Karla Jarolíma prostor, mohli by naplnit očekávání, se kterým oba přicházeli do Sparty. Oba teď mají slibnou šanci na restart.

Největším jménem, které Spartu zatím opustilo, je však Josef Hušbauer. Ten byl svého času velmi žádaným zbožím, jenže po návratu z italského hostování začala jeho hvězda pohasínat.

josef husbauer

Ve Slavii by měl dostat více prostoru než v poslední době ve Spartě, a pokud se mu bude dařit, může přispět k tomu, že sešívaní po letech půstu budou bojovat o evropské poháry.

Foto: sparta.cz, slavia.cz
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru