Fotbalový RADAR: Další velký turnaj. A za rok další. A za rok další. Z fotbalu se stane zábava akorát pro doktory

Zranění přetížených hráčů

Manchester United má na marodce osm členů širšího kádru. Arsenal sedm.

arsenal alexis sanchez

Na lavičce Bayernu Mnichov sedělo v zápase s Herthou Berlín pět zdravých hráčů do pole, přičemž jména Miloš Pantovič a Patrick Weihrauch jsem při vší úctě v životě neslyšel.

Je polovina prosince a téměř všude řeší stejný problém: únavová zranění totálně přetížených hráčů.

Jistě jste si toho všimli i v našich přímých přenosech z Premier League. Ta je neustále ochuzená o přítomnost těch nejzářivějších hvězd. A proč tomu tak je? Vysvětlím to na příkladu dvou mých oblíbených hráčů.

Pekelná šichta

Alexis Sánchez a Sergio Agüero. To jsou borci podle mého gusta. Jenže jejich umění si teď nemůžu vychutnat, poněvadž stůňou. Ovšem při pohledu na jejich šichtu se tomu nedivím. Musejí toho mít plné zuby.

sergio aguero

Loni oba reprezentovali na mistrovství světa v Brazílii. Pro Chilana Sáncheze skončil turnaj 28. června, pro Argentince Agüera dokonce až 13. července. Následovala kratičká dovolená a 10. srpna, respektive 17. srpna, start nového soutěžního ročníku.

Oba nastupují v nejtěžší a nejintenzivnější lize světa – Premier League, která se neustále vyrovnává. Úplně z ní vymizely lehké zápasy. To opravdu není, jako když Barcelona přijede do Córdoby a s prstem v nose tam vyhraje 8:0.

V Anglii se na každou výhru opravdu nadřete. Ve všech týmech už jsou díky penězům za televizní práva kvalitní posily a tempo bývá zběsilé. K tomu si připočtěte další desítky náročných utkání v pohárových soutěžích – Lize mistrů, FA Cupu, Capital One Cupu. Plus cestování po celé zeměkouli.

Přečtěte si taky: Fotbalový RADAR: Obdivuhodná mentální síla! Olivier Giroud vyhrál sám nad sebou

Místo moře šampionát

Takže minulou sezonu máme za sebou a přichází léto. Většina fotbalistů odjíždí k moři, jenže v Jižní Americe se hraje kontinentální šampionát. Chile a Argentina se 4. července potkávají ve finále a SánchezAgüerem si tedy opět mohou orazit až o měsíc a půl později než ostatní.

A následuje obehraná písnička: symbolické volno a hned nástup do letní přípravy. Hned v prvním kole anglické ligy se obě superstar objevují na hřišti.

Divíte se, že po takovém zápřahu jim prostě tělo jednoho krásného dne vypoví službu? Já tedy rozhodně ne. Musejí být nejen fyzicky, ale i psychicky unavení. A od toho je jen krůček ke zdravotním potížím.

alexis sanchez

Naneštěstí to příští rok v létě nebude jiné. Copa América se hraje znovu. Tentokrát v USA v rámci oslav 100. výročí založení turnaje.

Nu, a jestli si myslíte, že aspoň v roce 2017 bude mít třeba Sánchez volné léto, pak jste na omylu. Nebude. V Rusku je na programu Pohár konfederace, tedy setkání kontinentálních šampionů. Chile tam bude reprezentovat Jižní Ameriku. A v roce 2018 se samozřejmě nejlepší hráči této planety sjedou do Ruska znovu a rozdají si to o světové zlato.

Jestli dobře počítám, tak to pro Sáncheze bude pátý velký turnaj za sebou. Páté léto bez možnosti vypnout a přijít na jiné myšlenky.

24 týmů na EURU

Evropští hráči jsou na tom o něco lépe, ale jen zdánlivě. Chytré hlavy vymyslely, že mistrovství Evropy je potřeba rozšířit, takže se na něm v roce 2016 sejde 24 týmů.

My fotbalu chtiví diváci tak budeme moci společně sledovat vzrušující zápasy AlbánieRumunsko a UkrajinaPolsko a díky tomu se celý podnik o téměř dva týdny protáhne. Minule se končilo 1. července, ve Francii je finálový zápas naplánován na 10. července.

los

Výborně! Jen škoda, že v tu dobu už jsou dávno v plném proudu přípravy na novou sezonu.

Dříve hráčům náležela souvislá dovolená v rozsahu 30 dnů. Na tu teď úspěšní reprezentanti mohou zapomenout. Protože aby se pak mohli zodpovědně nachystat na klubové povinnosti, naskočili by do akce někdy v polovině září.

Už vidím klubové šéfy, jak jsou z toho úplně odvázaní.

Přečtěte si taky: Fotbalový RADAR: Nekompetentní Wenger se chová k hráčům jako ke kusu masa a riskuje, že je zmrzačí

Zábava pro doktory

Něco se tedy musí stát. Jinak to může opravdu špatně skončit. Fanoušci si nepřijdou na své a z fotbalu se stane zábava pro doktory, kteří budou nepřetržitě léčit zranění plynoucí z přetížení organismu.

Bohužel, místo toho, aby se tím kompetentní orgány zabývaly, vyplodily další geniální nápad. Minulý týden jsem si přečetl návrh, aby od roku 2026 hrálo na mistrovství světa 40 mužstev. Myšlenka má prý podporu v Asii a Africe. No, to mě nepřekvapuje. Jejich zástupci vesměs vypadnou ve skupině.

Takže jo – prodloužíme šampionát až do konce července a okrademe Sáncheze, Agüera a spol. i o těch pár dní s rodinou na pláži u moře. A pak se zase budeme hrozně divit, že je tahá sval, šlacha nebo bolí koleno.

A přitom by stačilo použít selský rozum. To bych ovšem od fotbalových mocipánů chtěl příliš.

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru