PILNÉHO domácí hřiště: Český fotbal plave proti proudu

Český alibismus

Aktivní kroky fotbalové federace FIFA pocítil i předseda Evropské fotbalové unie Michel Platini. Ten v říjnu dostal od etické komise FIFA trest zákazu činnosti ve fotbalovém prostředí, a to na 90 dní, za pouhé podezření z korupčního jednání.

platini

Distanc mu nezrušila ani Mezinárodní sportovní arbitráž, která ale potvrdila, že trest nesmí být prodloužen. Michel Platini tak nemůže být schválen jako kandidát na předsedu FIFA, i když o tento post velmi usiloval.

V českém fotbale se jde poslední dobou spíše opačným směrem. Fotbalová asociace jako by ani s případnou korupcí nechtěla bojovat.

Do svých stanov si dokonce zanesla, že nejdříve musí být ukončeno policejní vyšetřování a pak může případného viníka potrestat svazová Disciplinární komise.

Tohle je jeden velký alibismus a zbavení se odpovědnosti.

Přečtěte si taky: Domácí hřiště Václava PILNÉHO: Překvapení podzimu? Jablonec, Zlín a Baník Ostrava!

Zametání pod koberec

Možná si ještě někdo z vás vzpomene na „velkou“ kauzu Křetínského kabely. Veškerá podezření z korupce byla bravurním způsobem zametena pod koberec. Nad vším se krásně mávlo rukou a český fotbal jede dál.

Přitom kdyby měla být tehdy Disciplinární komise důsledná, tak by musela potrestat samotného Daniela Křetínského. Ten totiž poukázal na údajné nekalé praktiky v českém fotbale. A vzhledem k tomu, že se žádná obvinění neprokázala, tak měl být majitel pražské Sparty potrestán za znevážení dobrého jména fotbalu.

Jenže k tomuhle kroku nenašla svazová disciplinárka dostatek odvahy a to rozhodně není dobře. Připadá mi, že se v Čechách korupce skrytě toleruje.

Vedení FAČR důvěrou neoplývá

Na druhou stranu se není čemu divit. Stačí se podívat na samotné vedení FAČR.

Hláška předsedy Miroslava Pelty o „cinklém jaru“ už téměř zlidověla a žádnou velkou důvěrou neoplývá ani jeden z místopředsedů Roman Berbr. Ten je považován za faktického šéfa Komise rozhodčích, který rozhoduje o hodně důležitých věcech.

pelta fačr

Miroslav Pelta sice při nástupu do funkce svazového bosse prohlásil, že už si svůj hřích odpracoval, ale jsou věci, které asi odpracovat nejdou. Stín podezření totiž zůstává.

Vrána k vráně sedá

Velké rozčarování v řadách veřejností vzbudil v posledních dnech další aktér zatím největší české fotbalové korupční kauzy Ivan Horník.

Bývalého bosse Viktorie Žižkov v týdnu angažoval do vedení Jablonce právě Miroslav Pelta. Vypadá to, jako když vrána k vráně sedá.

Ivan Horník

Anebo se chce Miroslav Pelta svému kamarádovi odvděčit? Ivan Horník v tom totiž před více než 10 lety rozhodně nejel sám, ale byl prakticky jediný, kdo to odskákal.

Kdyby tehdy promluvil, mohlo to strhnout velkou lavinu. Jenže to se nestalo, a tak se Ivan Horník vlastně vrací do známého prostředí.

Přečtěte si taky: Pelta zase volal Horníkovi, bere ho do Jablonce! Co na to fanoušci?

 

Spousta z lidí, jež tehdy figurovali v odposleších, které se staly populární díky divadelní hře Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?, se totiž na fotbalové scéně stále pohybuje.

A pokud to nevadí velkým sponzorům, kteří do českého fotbalu sypou nemalé peníze, tak není přece potřeba něco zásadním způsobem měnit. Třeba zase časem budeme přehazovat jablka a hrušky.

Každopádně, český fotbal plave proti světovému proudu…

Foto: Reuters, fotbal.cz, wikimedia.org
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru