Oznámkovali jsme české trio, které válčilo v Evropské lize. Kdo zazářil a kdo propadl?

Slovan Liberec: 1-

Víc od severočeského klubu asi nikdo čekat nemohl. Obzvlášť po minulé sezoně, kdy Slovan skončil v domácí Synot lize až na 12. místě! Letošní jízda Evropskou ligou je tak malým zázrakem.

Slovan Liberec

Slovan si nejprve ve 3. předkole EL pohrál s izraelskou Šmonou (2:1 a 3:0), poté porazil dvakrát 1:0 chorvatský Hajduk Split.

A ani ve skupinách neudělali svěřenci Jindřicha Trpišovského ostudu, ačkoli to k postupu nakonec nedotáhli. S Bragou dvakrát prohráli těsně o gól, z Marseille si odvezli senzační výhru 1:0 a přehráli také nizozemský Groningen.

Se 7 body nakonec obsadili slušné 3. místo. Mrzet je mohou hlavně góly obdržené v posledních sekundách zápasu (96. minuta s Groningenem, 92. s Bragou).

Sparta: 2

Sparta se jako vicemistr ocitla v té těžší části předkola Ligy mistrů, přesto bylo vyřazení s CSKA Moskva velkým zklamáním.

Vždyť z Ruska si vezla nadějný výsledek 2:2 a doma vedla po půlhodině už 2:0! Následný kolaps a porážka 2:3 ale znamenaly, že si Pražané čekání na milionářskou soutěž zase minimálně o rok prodlouží: naposledy byli v Lize mistrů před dlouhými 10 lety.

Schalke 04's Leroy Sane is challenged by Sparta Prague's Costa (R) during their Europa League group K soccer match in Gelsenkirchen, Germany, October 22, 2015.    REUTERS/Wolfgang Rattay  TPX IMAGES OF THE DAY

Jinak se ale Spartě v pohárech letos dařilo, Thun vyřadila ve 4. předkole EL po divokých výsledcích 3:1 a 3:3, ve skupině už odehrála vše na jedničku.

Dvakrát porazila nevyzpytatelný APOEL, 4 body uhrála s řeckým Asterasem a dva body získala po vynikajících výkonech s favorizovaným Schalke.

Jako jediný český tým si tak zahraje poháry i na jaře.

Přečtěte si taky: Julišova nádhera! Fantastickou patičkou nastartoval Spartu k obratu

 

Plzeň: 4-

Mistři z Plzně vletěli do evropských pohárů báječně, už po 20 minutách vedli na hřišti Maccabi Tel-Aviv 2:0 a už se možná sami viděli v základní skupině Ligy mistrů. V tu chvíli by si jen málokdo pomyslel, že ambiciózní Viktorii čeká ve skutečnosti otřesná pohárová sezona…

Nejprve přišla ostudná odveta v Doosan Areně, v níž Maccabi (s 0 body a skóre 1:16 nakonec nejhorší celek Ligy mistrů) Viktorii po výhře 2:0 vyřadilo, poté přišla mizérie v Evropské lize.

plzen minsk evropska liga

Ve 4. předkole EL ještě Plzeň předvedla svou „ligovou tvář“ a Vojvodinu Novi Sad smetla 3:0 a 2:0, jenže ve skupinách to byla pohroma. Jediná výhra doma se slabým Minskem, dvě prohry s Rapidem Vídeň a domácí remíza s Villarrealem, 4 body a zasloužený konec.

A co ostatní?

Překvapením byl také Jablonec, který ve 3. předkole EL vyřadil silnou Kodaň, poté ale doplatil na těžký los, když vypadl po výsledcích 0:0 a 0:1 s nizozemským Ajaxem Amsterdam.

Ostudnou byla účast Mladé Boleslavi, ta se z Evropské ligy poroučela už ve 2. předkole po prohře s norským Strømsgodsetem.

[blog_poll_start][poll id=“13″][blog_poll_end]

Foto: Reuters, Facebook Slovan Liberec
(jz)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru