Bitevní pole Vlasty KAISERA: Zasněný Mourinho vyhlížel triumf v Lize mistrů. V Římě se pískalo

Zasněný Mourinho

Dál jde i další anglický zástupce Chelsea, spekulace o možném vyklízení pozic ze strany klubů slavné Premier League se tak nenaplnily, mimo zůstal jen Manchester United.

Chelsea proti Portu zahrála tak, jako kdyby byla její krize už na hony vzdálená. Aktuálně čtrnáctý tým Premier League v klidu přehrál druhý tým portugalské elitní soutěže. A José Mourinho vypadal, jako kdyby se ho žádná krize už vůbec netýkala.

Klidný byl v předzápasovém rozhovoru, tradičně soustředěný během zápasu a na konci přestávky ho kamera zastihla se zasněným pohledem kamsi do dálky. Že by opravdu viděl svůj triumf v Lize mistrů na lavičce třetího klubu, po FC Porto (2004) a Interu Milán (2010)?

jose mourinho

S Chelsea se to vždy jaksi samozřejmě čekalo, spíše vzbuzuje podiv, že právě s tímto klubem ještě nevyhrál žádnou evropskou trofej, triumfoval s ním „jen“ na domácí scéně.

Jak už bylo napsáno, postupový večer na Stamford Bridge byl bez mráčků a polemik. Fanoušci byli nadšení, Chelsea si výkonem vzpomněla na svou lepší minulost (i na lepší příští?) a Roman Abramovič na tribuně byl uvolněný a vysmátý.

Přečtěte si taky: Bitevní pole Vlasty KAISERA: Jak těžké je zvládnout obě fronty? Mezi mistry vede Olympiakos

Pískot na AS Řím

To v hlavním městě Itálie bylo vše jinak. AS Řím je na tom sice v domácí lize mnohem lépe než Chelsea v Premier League, ale fanoušci spokojeni určitě nejsou a postup do jarní fáze byl s ušima odřenýma do krve.

AS Roma jen remizovala s BATE Borisov a na dálku děkovala Barceloně, že remízou zbrzdila Bayer Leverkusen. Během zápasu tedy žádné úsměvy a uvolněnost, ale hmatatelné napětí. Na konci žádné postupové oslavy, ale silný pískot. To, že obrovité a pro fotbalové zápasy předimenzované Stadio Olimpico opět zívalo řadou volných míst a celých sektorů, není třeba dodávat…

dzeko

Fanoušci římských Vlků jsou nyní se svým klubem (vedení, trenér i hráči) ve válce. Po prohraných zápasech s Barcelonou (1:6) a s Atalantou Bergamo (doma 0:2) fanoušci dokonce blokovali přístup k tréninkovému středisku v Trigorii a vysypali na cestu kopec mrkve s dovětkem: „Nažerte se, králící!“

Králík je v italské kultuře považován za zvíře zbabělé a přirovnání k němu tedy rozhodně nehladí.

Brankář – zachránce

Giallorossi nakonec postoupili v Lize mistrů dál, ale nebyli daleko od další velké blamáže. Remízu 0:0 s Borisovem zachraňoval v závěru gólman Wojciech Szczesny, i když do té doby měli Římané 23 střeleckých pokusů.

Wojciech Szczesny

Neujal se však žádný, krize i „válka“ s vlastními fanoušky svazovaly hráčům nohy. Trenér Rudi Garcia sice přežil, ale na jak dlouho?

AS Řím alespoň poprvé po 27 zápasech v evropských pohárech neinkasoval a nevyrovnal tak negativní rekord maltské Valetty.

Stačilo šest bodů

Postup se ale konal s pouhými šesti body na kontě, což vyrovnává ve skupinové fázi Ligy mistrů rekord Zenitu Petrohrad ze sezony 2013/14. A neuvěřitelných šestnáct inkasovaných branek, to je v rámci skupin Ligy mistrů u postupujícího týmu rekord absolutní, až nebetyčný…

Každopádně bodově si Římané mohou s Bayerem Leverkusen podat ruce – také německý tým měl jen šestibodový zisk, ale v přímých soubojích s Římany nedokázal zvítězit, což se AS na domácí půdě povedlo.

A právě ta jedna jediná výhra nakonec rozhodla o jednom z nejtěsnějších postupů v historii Ligy mistrů!

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru