PALIČKOVY trenérské postřehy: Co ukázal Baník Spartě i celý podzim v Synot lize? Jen fotbalové kvality už dnes nestačí

Opět se ukázalo, že v dnešním fotbale kromě kondice a organizace ve velké míře rozhoduje také mentální stránka. Atributy jako odhodlání, pracovitost a poctivost, které ještě umocní motivaci. Věci, kterým se zjednodušeně a souhrnně říká „srdíčko“.

Přesně takový byl Baník. Proti Spartě měl motivaci jako vždycky obrovskou. V sestavě došlo k několika změnám a bylo to vidět. Hráli mladí hráči, kteří ale v sobě měli chuť za Baník padnout.

Přesto to nakonec na body nestačilo. Sparta „vystřelila“ jednou na branku a vyhrála. I v tom je ale fotbal krásný.

Baník sice prohrál, ale znovu ukázal Spartě, že jen fotbalová kvalita nemusí stačit. Velmi důležité jsou také osobnostní charakteristiky, schopnost zvládat složité situace, morálně-volní vlastnosti…

Sparta byla v tomto ohledu chladná. Dlouhodobě říkám, že po fotbalové stránce má dobrý tým, ale po té druhé stránce není šťastně složený.

V českém fotbale se ale tyto věci dlouhou dobu podceňovaly obecně. Jsem rád, že se to začíná měnit.

PODZIM V SYNOT LIZE (CO MĚ VÍC PŘEKVAPILO?)

Mizérie Baníku nebo mizérie Jablonce?

Ačkoliv jsem Baník za poslední výkon pochválil, je pro mě větším překvapením postavení Jablonce.

Z toho, co jsem o Baníku z doslechu a médií před sezonou věděl, pro mě vycházel už před sezonou jako jasný aspirant sestupu.

jablonec

To Jablonec jsem vůbec neodhadl. Naopak se mi zdálo, že doplňuje mužstvo velmi citlivě. Těžko říct přesně, co se v týmu stalo, ale i zvenčí je patrný nesoulad. Nemusí jít nutně o vztahy hráčů mezi sebou, ale spíš o chybný odhad v typologii hráčů. Už dávno neplatí, že stačí poskládat vedle sebe jména a máte velký tým.

Tahle investice se Miroslavu Peltovi zatím moc nevyplatila, a myslím si, že to tak nenechá.

Zlínská jízda nebo olomoucké trápení?

Stejně jako ostatní jsem očekával, že nováčci budou spíš v opačných pozicích. Zlín se dostal do ligy až na poslední chvíli administrativní cestou, měl mnohem těžší výchozí pozici.

Jasně je na něm ale vidět týmová soudržnost. Zase se k tomu vracím, ale je to tak. Trenéru Páníkovi se povedlo dát mužstvo dohromady, mužstvo je semknuté, na hráčích je znát, že za klub dýchají.

Fastav Zlín fotbal

V Olomouci se podle mě naopak projevuje dlouhodobě deficit v těch morálních vlastnostech. Něco podobného jako u Sparty, i když na trochu jiném levelu. Sport je dnes válka, samozřejmě v rámci pravidel, a do takových situací potřebujete válečníky. Po takových by se měla Sigma podívat. To ona ale samozřejmě dobře ví.

Fazóna Liberce, nebo probuzení Slavie?

Víc mě překvapil Liberec. Neznámý trenér Trpišovský si přivedl neznámé hráče z druholigového Žižkova a hraje o čelo ligy. Zase se budu opakovat, ale je to další příklad, že fotbal už dnes nedělají jména.

Trpišovský své hráče dobře znal a věřil jim, že se dokáží prosadit i na této úrovni. Myslím si navíc, že Liberec trochu doplatil na nabitý kalendář kvůli účasti v Evropské lize. Jinak mohl být ještě výš.

Slovan Liberec

Zlepšení Slavie pro mě takovým šokem není. Sám jsem pracoval v klubech s finančními těžkostmi a vyřešení těchto problémů se vstupem nového majitele hráče muselo ohromně povzbudit.

Brzy se ale ukáže, pro které hráče byla složitá situace jen berlička k omluvě slabších výkonů. Očekávat se dají i velké nákupy, tak bude zajímavé sledovat, jestli si Slavia dá větší pozor než třeba Jablonec.

Přečtěte si také: PALIČKOVY trenérské postřehy: Baník? Tam je jasno už delší dobu

Foto: Facebook FK Baumit Jablonec, Fastav Zlín, FC Slovan Liberec
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru