Bitevní pole Vlasty KAISERA: Kosmetické úpravy Staré dámy

Vyhrát ligu i pohár v rámci jedné sezóny, to se Juventusu povedlo teprve potřetí v jeho bohaté historii a kromě něj to na italské půdě v minulosti vyšlo už jen Interu, FC Turín, Neapoli a Laziu.

Navíc se turínský klub v minulé sezóně dostal až do finále Ligy mistrů, takže měl na dosah takzvané „triplete“.

Bídný start

Jenže na počátku nové sezóny však jako kdyby Stará dáma chodila na příliš vysokých lodičkách…

Od srpnového startu Serie A měl Juventus v prvních jedenácti soutěžních zápasech neutěšenou bilanci 4 výhry, 4 remízy a 3 prohry a pohyboval se až ve druhé polovině ligové tabulky.

Trenér Massimiliano Allegri na lavičce Juventusu sice zůstal, ovšem loučilo se překvapivě dost hráčů, jež měli postavení opor.

Massimiliano Allegri

Carlos Tévez, Arturo Vidal, Andrea Pirlo, Fernando Llorente či nadějný benjamínek Kingsley Coman. Až na posledně jmenovaného to byli fotbalisté, jejichž věk byl nad průměrem kádru.

Přečtěte si také: Bitevní pole Vlasty KAISERA: Věčně druhý Claudio Ranieri a jeho zmrtvýchvstání

Noví bojovníci

V létě došlo k omlazení. Ale k velmi mírnému, nutno dodat.

Pokud je aktuální věkový průměr Juventusu 27 let, nad tento rámec se ve skupině nových posil dostali Hernanes (30 let), Mario Mandžukič (29) a Sami Khedira (28), vyrovnal se mu José Cuadrado (27).

Věkový průměr tak pomáhali zhoupnout směrem dolů především Neto (26), Alex Sandro a Simone Zaza (oba 24), Paulo Dybala a Mario Lemina (po 22) a Daniele Rugani (21).

Nešlo tedy o razantní omlazovací kúru, spíše o jemný lifting.

Paulo Dybala

Posily se povedly

„Prorocké“ hlasy o konci velkého cyklu velkého mužstva se však ani přes počáteční problémy zjevně nenaplnily. V posledních osmi soutěžních zápasech se bianconeri už vrátili do starých kolejí – jejich bilance je v nich 6–1–1.

Navíc se ukazuje, že v Juve neměli při volbě letních posil vůbec špatnou ruku.

Nováčkové dali v Serii A 14 gólů z celkových 20 (nejvíc Dybala – 6 a Mandžukič – 3). V Lize mistrů, kde si již Juventus zajistil kolo před koncem postup ze skupiny, mají podíl 50 %.

Nepochyboval jsem o dobrých přestupových krocích našeho klubového vedení, v Lize mistrů jsme splnili klíčový úkol postoupit do jarní vyřazovací fáze a pomalu se vracíme do boje o domácí titul. Klíčová je hra naší zkušené obrany, která prošla minimálními změnami. Jména jako Buffon, Chiellini, Bonucci, Evra, Barzagli a Lichtsteiner jsou dostatečnou zárukou. Ale podstatné je, že se zvýšila koncentrace ve všech řadách, všichni už naplno plní své povinnosti.

Massimiliano Allegri

Juventus má čtyři vyhrané soutěžní zápasy v řadě, o víkendu se chystá na Lazio a v Lize mistrů pak na Sevillu.

V případě dobrého výsledku může uhájit první místo ve skupině, na které se vyhoupl po výhře nad Manchesterem City.

K dokonalosti ale ještě mnohé chybí – třeba to, že Álvaro Morata nedává góly v domácí lize, „jen“ v Lize mistrů (jeho skóre je 1:2), a Paulo Dybala zase naopak jen v Serii A (skóre 6:0).

V Turíně však věří, že Stará dáma si s těmito kosmetickými úpravami své obnovené (a částečně i omlazené) krásy nakonec poradí!

Magazín Evropský fotbal sledujte na O2 Sport v pátek od 22.30!

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru