Nastavený čas Milana ŠTĚRBY: Jablonecké domácí tápání. Severočeši jsou zatím jen průměr

Jediná domácí výhra

Prohra 0:1 s minimem šancí a pouhými třemi střeleckými pokusy mezi tři tyče soupeřovy brány za celý zápas dovršila neúspěšnou bilanci na domácí půdě.

jablonec plzen

V tabulce domácích zápasů aspirantovi na titul patří až 14. místo s jedinou domácí výhrou, pěti remízami a dvěma porážkami.

Utkání proti Plzni opět ukázalo, v čem spočívá velká jablonecká domácí bolest. Nechme stranou fakt, že se hrálo v obtížných podmínkách na měkkém terénu za neustálého sněžení. Tyhle podmínky totiž byly pro obě strany stejné

Proti bránícím soupeřům nastává problém

Rozhodně se jablonečtí nemohou vymlouvat ani na nedostatek kvality jednotlivců. Nicméně z toho, jak je sestaven v současnosti tým Jablonce, jasně vyplývá i způsob zakládání ofenzivních akcí.

Většinou je to o kolmých přihrávkách od obránců směrem na hrot, kde má Martin Doležal, případně Tomáš Wágner, za úkol sklepávat nebo podržet míče pro své rychlé kolegy v útoku.

Další variantou je kolmice za obranu do křídla, kde působí dva rychlíci MingazovTeclem.

Je to sázka na jednoduchou a rychlou přechodovou fázi s doplněním hráčů v pokutovém území. Jakmile ale hraje soupeř víc zezadu a ze zajištěné obrany, vzniká tak jabloneckým fotbalistům problém.

Přečtěte si taky: Synot liga: Plzeň je půlmistrem! V Jablonci rozhodl Jan Baránek. Sparta otočila souboj s Brnem

 

Pospíšil svým herním stylem nezapadá

V utkání s Plzní vznikalo jediné nebezpečí jen v případě individuálního přechodu křídelního hráče přes obránce. To se několikrát povedlo Teclovi a ještě o něco aktivnější byl Mingazov. Jakmile si ale plzeňští pohlídali tuhle variantu zdvojením krajních obránců, bylo po nebezpečí.

Ve středu hřiště by se měl v jabloneckém dresu starat o tvorbu hry Martin Pospíšil. Jeho herní styl s větším počtem doteků s míčem ale moc nezapadá do celkového herního pojetí, které je založené hlavně na momentu překvapení a na rychlosti.

Jablonec Sparta Pospíšil Matějovský

Posunou se nahoru?

Utkání proti Plzni opět ukázalo, že Jablonec má dostatečný počet skvělých individualit, které bohužel nejsou schopné udržet svojí aktivitu po celých devadesát minut. Jsou to spíš takové krátké momenty, záblesky, které ukazují, že hráči mají potenciál.

Zároveň i ofenzivní schéma dává smysl. Nicméně hráči si zatím nejsou schopní vyhovět a navzájem využít svých silných stránek.  

Pokud se trenérovi Šilhavému podaří do jara dát tenhle tým víc dohromady, měl by to být výrazný posun Jablonce nahoru tabulkou.

Zatím ale je to jenom průměr.

Foto: Facebook FK Jablonec
Milan Štěrba Autor článku
Milan Štěrba
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru