Fotbalový radar: Nekompetentní Wenger se chová k hráčům jako ke kusu masa a riskuje, že je zmrzačí

Verheijen měl pravdu

Světoznámý fitness kouč Raymond Verheijen si už dlouho bere na paškál tréninkové metody manažera Kanonýrů, jenž je podle něj hlavním viníkem periodicky se opakujících zranění klíčových hráčů.

verheijen

„Většina zdravotních problémů pramení z toho, že organismus je v tréninku přetížený špatně načasovanými, nevhodnými dávkami, navíc špatně rozloženými,“ prohlásil loni na jaře nizozemský expert, který má za sebou bohatou praxi a spolupráci s předními klubovými i reprezentačními celky.

Přečtěte si taky: Fotbalový radar: Van Gaal si musí vzít příklad z Guardioly a měnit i sám sebe

 

„Mluvil jsem během posledních let s několika hráči Arsenalu a vím, že v některých fázích letní přípravy trénují, jako by nehráli fotbal v Premier League, ale spíš bojovali v námořní pěchotě,“ dodal Verheijen, jehož názory podporuje i desetiletá studie profesora Jana Ekstranda.

Ten se věnuje sportovní medicíně a jeho materiál dokazuje, že za většinu zranění jsou zodpovědní trenéři.

Wengerovy metody zastaraly

Verheijen navíc upozorňuje, že Wenger své mužstvo přetěžuje i v průběhu sezony, takže se v hráčích kumuluje únava, což vede především k úrazům kolena.

Odborník ze země tulipánů soudí, že francouzský doyen se za bezmála 20 let angažmá v Anglii vůbec nevyvinul a jeho původně revoluční metody postupně zastaraly, až se staly prehistorickými.

Ještě ke všemu si Wenger prý svou nekompetentnost ani neuvědomuje, což je vůbec nejhorší.

wenger

Nedávno jsme tuto problematiku řešili ve studiu O2 Sport s trenérem Františkem Strakou, jenž se Wengera naopak kolegiálně zastal: „On za zranění hráčů nemůže. Za to přece v každém klubu nese zodpovědnost fitness kouč.“

O fyzickou připravenost se v Arsenalu stará Tony Colbert, který přišel už v roce 1998. Evidentně má tedy Wengerovu plnou důvěru. Něco však nejspíš bude muset změnit, protože Kanonýři pravidelně přicházejí o své opory, které chronicky laborují se svaly, šlachami a klouby.

Přečtěte si taky: Bitevní pole Vlasty KAISERA: Tajné poslání „Profesora Wengera“ a jeho posvátná písmena A R S E N A L

 

Proto s Colbertem asi absolutní spokojenost nepanuje. Ostatně, v únoru letošního roku Arsenal vypsal výběrové řízení na funkce kouče síly a kondice a terapeuta na měkké tkáně.

Pilíře sestavy na marodce

Jenže moc to nepomohlo. Před nedělním zápasem v Norwichi byli na marodce Mikel Arteta, Francis Coquelin, Kieran Gibbs, Tomáš Rosický, Theo Walcott, Danny Welbeck a Jack Wilshere. Tedy vesměs pilíře základní sestavy.

Řada z nich se do akce vrátí až po Novém roce. Vynechají tím pádem zlomovou fázi sezony kolem vánočních svátků.

Ani 20 terapeutů ovšem nezabrání Wengerovi v tom, aby se k hráčům choval, jako by to byl kus masa. Nejmarkantněji se to projevuje v případě Alexise Sáncheze.

Adekvátní dovolená? Kdepak!

Už loni manažer Arsenalu uznal, že se chilská superstar blíží do červené zóny, kdy je organismus náchylný k vyhoření či zdravotním neduhům. A pak ho nechal hrát 815 z následujících 900 minut.

sanchez

Letos v létě Sánchez absolvoval kompletní program Copa América, kde s národním týmem slavil zlato.

Turnaj pro něj skončil 4. července. Myslíte, že mu Wenger naordinoval odpovídající dovolenou, aby si po náročné a dlouhé sezoně mohl oddechnout a nabrat fyzické a psychické síly? Ne, proč? Už 9. srpna byl Sánchez zpátky a od té doby dře jako kůň.

Nevynechal ani jedno ligové utkání, nastupuje i v pohárových soutěžích a navíc pravidelně létá do Jižní Ameriky na zápasy kvalifikace mistrovství světa.

Po úterní Lize mistrů s Dinamem Záhřeb si stěžoval na to, že ho tahá zadní podkolenní šlacha. Každý normální člověk by mu řekl: „Jasně, dej si pohov.“

Jenže Wenger tuhle blikající varovnou kontrolku ignoroval: „Možná že nebude ta správná chvíle mu dát volno.“

Přijde o rozhodující bitvu

Dopadlo to tak, jak to dopadnout muselo. Sánchez se ve druhém poločase duelu v Norwichi s bolestnou grimasou zřítil na zem a držel se za zadní stehno. Musel být střídán a s největší pravděpodobností přijde o rozhodující bitvu o postup ze základní skupiny Ligy mistrů v Pireu a o další těžké zápasy.

Přečtěte si taky: Nepříjemná ztráta! Arsenal v Norwichi vedl, nakonec se musel spokojit s jedním bodem

 

Aby toho nebylo málo, v utkání na Carrow Road se vedle Sáncheze a Laurenta Koscielného zranil také Santi Cazorla, jemuž se ozvaly bolesti v koleně.

Wenger ho ale nevystřídal a raději stáhl Aarona Ramseyho. To už si fandové Arsenalu museli připadat jako v blázinci.

Arséne knows

Jistě, na lavičce za Cazorlu nebyla adekvátní náhrada. Jenže kdo za to může? Zase jen a jen Wenger, který v létě nekoupil jediného hráče do pole!

cazorla

Přitom dobře věděl, že třeba Rosický s Wilsherem budou chybět celý podzim.

Soudím, a rozhodně nejsem sám, že takhle se může zachovat jedině šílenec. Reportéři britských deníků to nejspíš také Wengerovi na pozápasové tiskové konferenci dali najevo a za odměnu se dočkali typické podrážděné reakce.

Hráči jsou tady od toho, aby hráli fotbal a ne aby odpočívali, kdy si novináři zrovna vzpomenou. Nikdo není natolik vědecky vyvinutý, dokonce ani média, aby mohl předvídat, kdy se fotbalista zraní.

Arséne Wenger

To je pravda. Ani já nejsem lékař, kondiční expert či věštec. Na tohle ovšem stačí prostý selský rozum. Jestliže totálně přetížený hráč naříká na to, že ho bolí noha, tak ho nepostavím. Nota bene, když je to taková hvězda.

Jenže Arséne knows – Arséne ví, jak opakují jeho zastánci. Patrně si bude stěžovat na smůlu. To je náramně pohodlná teorie. Kdo se na to však podívá objektivně a střízlivýma očima, vidí, že naopak jen velká náhoda by mohla způsobit, že se nic takového nestane.

wenger

Zbytečnou bodovou ztrátu na hřišti nováčka soutěže jistě mohou Kanonýři hravě dohnat.

V jednom jediném zápase ale sumarizovali posledních deset let, kdy marně čekají na titul. I tak dlouhé období by se dalo přežít, kdyby se poučili ze svých chyb. Místo toho je neustále opakují, a co víc – přidávají ještě další a závažnější.

Wengerova paličatost přesáhla veškeré meze. Svým otřesným jednáním riskuje, že zmrzačí nejen své nejlepší hráče, ale i celý tým a celou sezonu.

Dlouho jsem ho uznával, ale nyní už nadobro ztratil veškeré mé sympatie.

Foto: Reuters, theblogfc.com.au
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru