Bitevní pole Vlasty KAISERA: Cirkus jménem Galatasaray. 16 trenérů za 16 let. V rizikovém křesle je na řadě Denizli

[related_program]

Co by za to jinde dali – za poslední čtyři sezóny v domácí lize třikrát titul a jednou druhé místo, dále dvě vítězství v tureckém poháru a tři v superpoháru. A k tomu třikrát za sebou účast ve skupinové fázi Ligy mistrů.

A přesto nepanuje mezi istanbulskými Lvy žádný poklid. Naopak!

16 let, 16 trenérů

Od září 2013, tedy za dva roky a dva měsíce, prošli klubem tři různí prezidenti a vystřídalo se pět trenérů. A takovéto veletoče, především ty trenérské, nejsou v klubu pražádnou výjimkou.

Za posledních šestnáct let se v Galatasaray protočil stejný počet koučů.

Změn na lavičce však bylo ještě více.

Fatih Terim se v tom období stačil objevit na lavičce „Cimbom“ třikrát.

Fatih Terim

Gheorghe Hagi a Claudio Taffarel (i když ten vždy jen jako záskok) dvakrát.

Potřetí ve své kariéře na horkou lavičku usedne i šestašedesátiletý Mustafa Denizli. Prezidentem Dursunem Özbekem byl povolán k týmu po víkendové domácí remíze s Antalyasporem 3:3.

Uzavře Denizli kruh?

Denizli Galatasaray dvakrát vedl v minulém století. V roce 1987 zde začínal svou trenérskou dráhu.

Mustafa Denizli

Myslím, že je to symbolické. V Galatasaray jsem svého času zakončil kariéru hráče a zároveň zde začal svou kariéru trenérskou. A tu zde vzhledem ke svému pokročilejšímu věku určitě i zakončím.

Mustafa Denizli

„Za jak dlouho ten konec asi přijde?“ chtělo by se zeptat.

Trenéři v Galatasaray neznají dne ani hodiny. Po Terimovi, který získal v období let 2011–13 dva tituly a dva superpoháry, se v rychlém sledu prostřídali Hasan Şaş a Ümit Davala (dvojice bývalých slavných hráčů byla ve funkci po dobu jediného ligového zápasu…), Roberto Mancini, Cesare Prandelli, Hamza Hamzaoğlu a dvakrát Cláudio Taffarel. Slušná řádka, co?

Roberto Mancini

 

S Denizlim se na lavici Galatasaray vrací zase Turek, což by mohlo být nadějné. Z domácího titulu se zahraniční trenéři v posledních letech radovali pouze dvakrát (Belgičan Eric Gerets a Rumun Mircea Lucescu).

Turci slavili čtyřikrát. Dvakrát to byl Terim, historicky vůbec nejúspěšnější trenér klubu, jednou Cevat Güler a Hamza Hamzaoğlu.

V Madridu ještě bez kouče?

Posledně jmenovaný kouč zatím vedl červenožluté v bojích tohoto ročníku Ligy mistrů, vaz mu však zlomila ligová prohra s Rizesporem. Nově jmenovaný Mustafa Denizli ale do Madridu k zápasu s Atlétikem vůbec neodcestoval. Týmu se oficiálně ujme až o víkendu.

 

[related_program]

Postupu do jarní vyřazovací fáze už prý moc nevěří a raději tedy bude pracovat na tom, aby se Galatasaray vrátil do boje o titul v domácí Süper Lig. Tam zatím ztrácí na vedoucí Beşiktaş sedm bodů.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru