Pocta pro Nedvěda! Je v nejlepším týmu století podle UEFA. Do základu se nedostal. Kdo ho přeskočil?

Někdejší kapitán české reprezentace Pavel Nedvěd byl třikrát členem nejlepší jedenáctky roku, kterou UEFA pravidelně vyhlašuje. Po sečtení výsledků od začátku 21. století mu to stačilo „pouze“ na místo mezi náhradníky, ovšem vedle takových legend jako Gianluigi Buffon, Zinédine Zidane, Ronaldinho nebo Zlatan Ibrahimovič.

A kdo se tedy dostal do základní sestavy ideálního týmu UEFA za roky 2001–2014?

Brankář:

Iker CasillasIker Casillas

Španělský brankář, jenž v současnosti chytá za FC Porto, se mezi nejlepší hráče roku dostal celkem šestkrát. Ve španělské reprezentaci byl kapitánem na zlatých ME 2008 a 2012 i na MS 2010. S Realem Madrid vyhrál třikrát Ligu mistrů.

Obránci:

Carles Puyol

Carles Puyol

Exkapitán Barcelony Puyol se do top sestavy UEFA dostal celkem šestkrát. S národním týmem vyhrál světový i evropský šampionát. S Barcelonou ovládl třikrát Champions League. S fotbalem skončil v roce 2014.

Philipp Lahm

Phillip Lahm

Německý bek hrající za Bayern Mnichov dostal celkově 5 ocenění, a tak mu právem náleží místo v základní sestavě století.

Sergio Ramos

Sergio Ramos

Další španělský hráč v sestavě, který výrazně dopomohl Španělsku k dominanci na evropském i světovém poli. Nominovaný byl celkově čtyřikrát včetně loňského roku.

Alessandro Nesta

Alessandro Nesta

Italský obránce hrající postupně v Laziu a AC Milan se poprvé dostal do top sestavy již v roce 2002. Celkově si místo mezi nejlepšími vybojoval čtyřikrát. Mistr světa a dvojnásobný šampion Ligy mistrů s AC Milán ukončil kariéru v roce 2013.

Záložníci:

Xavi Hernández

Xavi

Pět let za sebou si ideální jedenáctku roku bez Xaviho nedokázal nikdo ani představit. Mezi lety 2008 a 2012 zřejmě lepší záložník po světě opravdu neběhal. Také odchovanec Barcelony vyhrál v kariéře všechno. Mistrovství světa, Evropy i Ligu mistrů.

Andrés Iniesta

Andrés Iniesta

Xaviho nástupce a další člen zlaté španělské generace. Jediným gólem rozhodl finále MS 2010. V letech 2009 až 2012 získal 4 nominace.

Steven Gerrard

Steven Gerrard

Anglický záložník a bývalý liverpoolský kapitán Gerrard se do sestavy dostal třikrát. V Lize mistrů triumfoval s klubem svého srdce v nezapomenutelném istanbulském finále v roce 2005.

Útočníci:

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo

Útočná megasíla Realu Madrid patří do devíti z celkových 14 ideálních sestav. To je nejvíc ze všech. Champions League vyhrál loni s Realem a předtím v roce 2009 s Manchesterem United.

Lionel Messi

Lionel Messi

Ideální sestava bez Messiho? Nepředstavitelné. Od roku 2008 chyběl v nejlepším týmu roku jedinkrát – v roce 2013.

Thierry Henry

Thierry Henry

Francouzský elegán nasbíral 5 nominací mezi roky 2001 a 2006, a to ještě v době, kdy kopal za Arsenal. Po přestupu do Barcelony se nakonec dočkal i vysněného vítězství v Lize mistrů. Svou kariéru zakončil v roce 2014 v Americe.

Náhradníci:

Pavel Nedvěd

Mezi náhradníky se dostali mimo Pavla Nedvěda ještě Gianluigi Buffon, John Terry, Kaká, Ronaldinho, Zinédine Zidane a Zlatan Ibrahimovič. Slušná lavička, co říkáte?

Jaká by byla nejlepší jedenáctka 21. století podle vás?

Foto: sports.pixnet.com, uefa.com
(bar, fik)

 

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru