Statistika nuda je? Věrné karamelky a obři z Hané! Podívejte se, co jste o Premier League a Synot lize možná nevěděli!

Data zpracovaná akademiky pokrývají celkem 31 prvoligových soutěží v Evropě. Vybrali jsme pro vás zajímavosti z Ligy mistrů, anglické Premier League i české Synot ligy.

Prohlédněte si celou interaktivní mapu!

Champions League: Římská cizinecká legie, malí šikulové z Barcelony

Nejvíce cizinců ze všech týmů Ligy mistrů má ve svém týmu AS Řím (85,2 %).

Více cizinců má v kádru pouze slovinský NK Zavrč. A hned za Italy je londýnská Chelsea (83,3 %).

Nejvěrnější hráče v celé Evropě má ruské CSKA Moskva, hráči zde zůstávají téměř 6 let (5,67).

Že průměrná výška týmu a výsledky spolu nemusejí souviset, dokazuje trojice Olympique Lyon, Šachtar Doněck (oba 179,4 cm) a tak trochu podle očekávání FC Barcelona. Španělský klub má s průměrem 178,7 cm nejmenší tým v celé soutěži a čtvrtý nejmenší v Evropě.

Barcelona

Premier League: Prověření reprezentanti a trpělivost

Když už se v Anglii manažeři pro někoho rozhodnou, chvíli to s ním vydrží. Alespoň to napovídá číslo 2,82, které reprezentuje průměrný počet let, jaký stráví hráč v jednom klubu. Anebo se fotbalistům z Premier League jednoduše nechce.

Každopádně v rámci soutěží je to nejvyšší číslo na kontinentu. V lize vede v tomto ohledu Everton. Mezi Toffees, neboli karamelkami, hráči průměrně zůstávají déle než čtyři roky.

Everton

Anglická liga a mladící? Podle statistiky spíše výjimka. S věkovým průměrem 26,9 roku se PL řadí na páté místo. Vyšší věkový průměr mají pouze ligy na Kypru, v Rusku, Itálii a Turecku.

Neuvěřitelných 41,4 procent hráčů nastupujících v Premier League zároveň alespoň jednou reprezentovalo svou zem. Nejvíce reprezentantů působí v Manchesteru United (72 %).

Pro srovnání v české Synot lize reprezentuje svou zem 7% hráčů.

Synot liga: Vítězí zkušenost, Morava sází na odchovance

Pokud chcete v české nejvyšší soutěži uspět, vsaďte na zkušenosti. Výrazně nad průměrem se pohybuje věk u kádru Plzně (28,0) a pražské Sparty (28,5), tedy u dvou vedoucích klubů soutěže.

[related_program]

Naopak poslední Baník sází na mládí a průměr 23,5 je nejnižší v celé lize.

Nejvyšším mužstvem se pyšní v Olomouci, průměr 185,6 cm je dokonce druhý nejvyšší v Evropě. Vyšší tým mají pouze v německém Wolfsburgu.

Sigma Olomouc

A opět ti Hanáci! V Olomouci jsou pověstní dobrou prací s mládeží, což potvrzují i čísla. Hned 65,4 % týmu tvoří odchovanci. To je třetí nejlepší číslo v Evropě za běloruskými Gomelem a Grodnem. Vysoko je ve stejné statistice i Zlín, kterému patří osmé místo.

Mimochodem nejhůře jsou na tom v tomto ohledu jablonečtí Galácticos, kde akademici nezaznamenali ani jednoho odchovance.

Foto: Reuters, Facebook SK Sigma Olomouc
(rw)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru