Král Pelé a tisící gól! Znáte jeho příběh? Dnes to bylo přesně 46 let

Pelé se svými 173 centimetry nikdy nebyl žádný dlouhán, vždy všechny své spoluhráče na hřišti o dost převyšoval. Měl nadání. Byl rychlý, přesný, tvrdý a uměl perfektně kontrolovat balón.

Podívejte se, jak Pelé zdolal posvátnou hranici tisíce gólů.

[fve]https://www.youtube.com/watch?v=HcitzjlbQZw[/fve]

Svou 999. branku vstřelil Pelé ve městě Joao Pessoy. Vypadalo to, že dojde i na tisícovku. Kvůli zranění brankářské jedničky týmu však fotbalový král zaskočil v brance.

Další zápas v Bahii se ale také nestal tím osudovým. Když už to vypadá na gól číslo 1000, obránci na poslední chvíli vykopnou Pelého střelu z branky.

Snad to bylo psáno ve hvězdách, že gól měl přijít na stadionu Maracaná, v největším z chrámů brazilského fotbalu. Bylo 19. listopadu 1969.

Radši vlastňák, než gól od krále

Protivníci z týmu Vasco da Gama dělali vše proto, aby Pelého ubránili. Dokonce si raději dali vlastní gól, než aby se k míči dostal Pelé.

„To bylo pro ně přijatelnější, než abych zavěsil já,“ prohlásil Pelé.

Po faulu ve vápně se však slavný Brazilec ujal penalty. Na zlomek vteřiny se zastavil a počkal si na brankářův pohyb. Pak bezchybně zakončil. Gól!

Král na ramenou

Lidé zaplavují hrací plochu a oslavují s králem. Pelé na ramenou fanoušků pláče a gól věnuje brazilským dětem.

Za celou kariéru (ukončil ji v roce 1977) nakonec „Král Pelé“ nastřílel 1282 gólů. Jako dosud jediný fotbalista v historii se stal třikrát mistrem světa a dodnes je považován za nejlepšího hráče všech dob. Právem?

Foto: impedimento.com
(bar)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru