Kvitová vs. Šarapovová. Která z tenisových hvězd má větší šanci se o víkendu radovat?

[related_program]

Vybrali jsme 10 faktorů, na základě kterých jsme obě hráčky porovnali. Podívejte se na pomyslný duel mezi oběma tenistkami.

1. Postavení na žebříčku – Maria

Po triumfu na Wimbledonu (2011) experti předpovídali, že se Kvitová brzy stane světovou jedničkou. Jenže česká hráčka to zatím dotáhla „pouze“ na dvojku. Momentálně je na 6. pozici.

Šarapovová je momentálně sice 4., nicméně pocit „být tou nejlepší na světě“ zná dobře: poprvé usedla na tenisový trůn před více než 10 lety.

2. Počet titulů – Maria

Kvitová získala za kariéru 17 titulů, poprvé tomu bylo před 6 lety v australském Hobartu.

Ruská protihráčka má trofejí více než dvojnásobek: 35. První získala před 12 lety v japonském Tokiu.

Maria Sharapova of Russia hits a return to Petra Kvitova of the Czech Republic during their women's singles semi-finals tennis match of the WTA Finals at the Singapore Indoor Stadium October 31, 2015. REUTERS/Edgar Su

3. Letošní tituly – Petra

Kvitová získala 3: v lednu vyhrála v Sydney, v květnu triumfovala v Madridu a v srpnu nad Šafářovou v New Havenu. Finále prohrála jednou: na Turnaji mistryň s Agnieszkou Radwaňskou.

Šarapovová letos triumfovala pouze dvakrát: v lednu v Brisbane a v květnu v Římě. Ve finále Australian Open podlehla jedničce Sereně Williamsové.

4. Grandslamové tituly – Maria

Tady je jasně úspěšnější Ruska, ve sbírce má tituly ze všech grandslamů – 2x French Open (2012 a 2014), Wimbledon (2004), US Open (2006) a Australian Open (2008) –, pětkrát byla navíc ve finále a hned desetkrát v semifinále.

Kvitová má dva tituly z Wimbledonu (2011 a 2014), třikrát dosáhla na semifinále a jednou (letos na US Open) na čtvrtfinále.

5. Úspěšnost ve finálových zápasech – Petra

Zde vévodí česká hráčka, ta má přímo fantastickou úspěšnost finálových střetnutí: 73,9 %. Z 23 jich prohrála jen 6!

I Šarapovová má nadprůměrnou bilanci: 60,3 %. Z 58 finálových účastí jich prohrála 23.

Petra Kvitova tenis

6. Vzájemné zápasy – Maria

Vzájemná bilance hovoří v poměru 6:4 pro Rusku.

Poprvé se hráčky setkaly v roce 2010 v Memphisu, kdy zvítězila Šarapovová. Ten dosud nejdůležitější souboj ve finále Wimbledonu (2011) ale zvládla Kvitová. Ta navíc s Ruskou drží sérii dvou vítězných zápasů v řadě.

7. Letošní střetnutí – Petra

Jediný letošní souboj mohli diváci vidět před necelými dvěma týdny: v semifinále Turnaje mistryň kralovala česká hráčka – Rusku porazila ve dvou setech 6:3, 7:6 (3).

[related_program]

8. Fedcupová bilance – Petra

Česká jednička hraje Fed Cup pravidelně, z 32 singlových zápasů zvítězila hned ve 25 případech. Na kontě už má navíc 3 tituly, ten první získala právě proti Rusku v roce 2011.

Šarapovová se soustředí hlavně na svou kariéru: v reprezentaci odehrála zatím jen 6 zápasů, z toho bylo pět vítězných. Fedcupový titul jí ve sbírce chybí.

9. Prize money – Maria

O úspěšnější kariéře Rusky svědčí získané odměny: za kariéru si v prize money přišla na 36,5 milionu dolarů. Šarapovová je zároveň nejlépe placenou sportovkyní světa.

O tři roky mladší Kvitová má zatím na kontě 20,4 milionu dolarů.

Tennis - BNP Paribas WTA Finals - Singapore Indoor Stadium, Singapore Sports Hub - 29/10/15 Russia's Maria Sharapova celebrates winning her round robin match       Action Images via Reuters / Jeremy Lee Livepic

10. Vystupování – Petra

V tomhle ohledu vévodí Petra Kvitová, která působí milým a sympatickým dojmem. Povýšené chování u ní nenajdete.

Zato Šarapovová je typickou „namyšlenou“ hvězdou: před kamerou sice umí rozdávat úsměvy, jinak je ale chladná, až nepřátelská. I v Praze bydlí v jiném hotelu než zbytek ruské reprezentace. Když se jí novináři zeptali na důvod, rázně je odbyla: „Takovou otázku myslíte vážně?“

Tennis - BNP Paribas WTA Finals - Singapore Indoor Stadium, Singapore Sports Hub - 1/11/15 Czech Republic's Petra Kvitova enters the court before the final Action Images via Reuters / Jeremy Lee Livepic

Suma sumárum: naše „bitva“ skončila nerozhodně.

Duel: PETRA KVITOVÁ vs. MARIA ŠARAPOVOVÁ 5:5

[related_program]

Foto: Reuters
(jz)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru