HOMOLKOVY zámořské objevy: Mládí vpřed! Čechů je ale zoufale málo

[related_program]

Neúspěch v Lize mistrů

Dokazuje to i nastavené zrcadlo v Lize mistrů. Opět se žádný český klub nedostal do poslední osmičky a mistr extraligy obdržel potupnou šestku (Litvínov prohrál ve Frölundě 6:0, pozn. red.). A to ještě nejsou ve hře nejsilnější týmy z Ruska.

V dospělém hokeji se dá ještě menší základna a nedostatek kvalitních hráčů zakrýt. Leč v mládežnických kategoriích je to do očí bijící.

V první pětce Kärpätu Oulu (přemožitel Sparty Praha, pozn. red.) byly dvě obrovské naděje finského hokeje. 18letý Sebastian Aho a 17letý Jesse Puljujarvi. Kolik takových hráčů má extraliga?

Vládla zkušenost

Bodování extraligy vévodí Jaroslav Hlinka, loni dominovali Ručinský s Hüblem, předtím Čajánek s Tonem. Mládí není a ani nařízení někoho nasazovat podle věku s tím nic nemohla udělat.

hokej Litvínov

Pokud se v létě vypravíte na Memoriál Ivana Hlinky do Břeclavi a Piešťan, uvidíte velké hvězdy budoucnosti. V minulosti se na něm představili Malkin, Crosby, Stamkos, Ekblad a mnoho dalších.

Z každého ročníku Kanady posléze značná část hokejistů naskočí do NHL a od začátku hraje prim. A rozdíl mezi vyspělými Kanaďany, chodícími na zápasy v kvádru, a Evropany je na první pohled drtivý. A má za následek aktuální rozpoložení sil v NHL.

Kanadské mladé pušky

Fantastické výkony Maxe Domiho udivují. Dává jeden gól za druhým, dominuje na ledě. McDavid je jiná kategorie, ale čeští mladíci by měli být na úrovni jiných.

Oct 13, 2015; Dallas, TX, USA; Edmonton Oilers center Connor McDavid (97) skates in warmups before the game against the Dallas Stars at the American Airlines Center. Mandatory Credit: Jerome Miron-USA TODAY Sports

V NHL jsou hráči, o kterých fanoušek leckdy neví, a oni jsou oporami ve velmi útlém věku.

Teravainen v Chicagu, Ristolainen v Buffalu.

19letý Dán Ehlers má na svém kontě 9 bodů, Sam Bennett v čerstvých 19 letech třikrát skóroval v loňském Stanley Cupu a letos hraje v Calgary jako platný člen. 20letý Duclair má v Arizoně šest kousků.

Samostatnou kapitolou jsou hráči ve Vancouveru. Bo Horvat zapadl skvěle, dalšími extramladíky jsou McCann či Virtanen. Hráči, kteří ještě předloňské léto hráli na „Hlinkovi“, teď válí v NHL. A i Robby Fabri dokázal už rozhodovat zápasy.

[related_program]

Čeští nováčci

Platový strop a pravidla o nováčcích umožňují klubům NHL protočit spoustu mladíků. Dobrou základnu mají Švédové, slušně si vedou Finové, sem tam objeví Rusové svoji hvězdičku. A co Češi a nováčci?

Slušně vypadá Vrána (v NHL ještě nehrál), svoji cestu nastoupil Zacha (kterému moc fandím, aby uspěl) a do NHL naskočil Faksa.

radek faksa dallas nhl

 

Ano, Radek Faksa je podle statistik jediným českým nováčkem v NHL a dal jeden gól. V plejádě 94 jmen je jedno české zoufale málo.

Kormidla dvacítky se ujal novátor Jakub Petr. Pokud ani on neprolomí čtvrtfinále a z dvacítky nezačnou růst hráči alespoň pro průměr NHL, čekají český hokej krušné časy.

Jenže má na to hráče?

[related_program]

Foto: Reuters, Facebook Hokej Litvínov
Jan Homolka Autor článku
Jan Homolka
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru