Bitevní pole Vlasty KAISERA: Tajné poslání „Profesora Wengera“ a jeho posvátná písmena A R S E N A L

Britští sportovní statistici vyštrachali fakt, díky němuž Alex Iwobi, mladý nigerijský útočník Arsenalu, vstoupil do klubové historie.

První bez Arsenalu

Stal se prvním hráčem z pole, kterého Arsène Wenger postavil do ligového zápasu, aniž by měl ve svém příjmení některé z písmenek hrdého klubového názvu – Arsenal.

Zdá se to neuvěřitelné, zvláště když si uvědomíme, že francouzský manažer působí na lavičce Arsenalu už od roku 1996, a co nevidět tedy oslaví své londýnské dvacetiletí.

Je pravda, že v ligovém zápase s Portsmouthem v rámci sezony 2006-07 pod ním nastoupil také Estonec Mart Poom, tedy další hráč bez „potřebných“ hlásek ve svém příjmení, ale tento Estonec byl brankářem.

Je to všechno jen náhoda?

Devatenáctiletý Alex Iwobi je tedy skutečně prvním hráčem pole, který porušil sice nepsané, ale až dosud pevně dodržované pravidlo.

Vzhledem k rozsáhlé marodce mezi ofenzivními hráči byl Wengerem povolán z rezervy na lavičku prvního týmu a na půdě Swansea se v závěru zápasu dostal i na hřiště.

iwobi

Jak známe Wengera, jenž je oprávněně přezdíván „Le Professeur“, mohlo by se zdát, že celých devatenáct let tuto zásadu pečlivě a cílevědomě dodržoval.

Až dvě nezvratné objektivní skutečnosti – výrazná marodka a blížící se duel s Bayernem Mnichov, který vyžadoval pošetřit hráče základu – tedy pustily Iwobiho na ligový plac.

Stačilo vydržet pár sekund

Kdyby ale chtěl být Profesor Wenger opravdu zásadový a důsledný, mohl si to odpustit a tradice (téměř až v tajemném duchu zednářské lóže) mohla žít dál.

Alex Iwobi totiž přišel na hrací plochu Liberty Stadium ve Swansea až v rámci nastaveného času, stačilo vydržet pár sekund…

A místo něj navíc mohli nastoupit jiní hráči z lavičky, jejichž příjmení (Debuchy, Gabriel, Flamini) byla zcela v pořádku.

Jistě, možno oprávněně namítnout, že Gabriel není oficiální příjmení, ale tradiční zkrácené „bojové“ jméno brazilských fotbalistů, v němž figuruje jejich křestní jméno.

Ale Gabriel je bohatě pojištěn – jeho kompletní fotbalová přezdívka zní Gabriel Paulista a úplný seznam jmen v jeho oficiálním rodném listu zní Gabriel Armando de Abreu. Takže hlásek „a“, „r“ či „e“ má rozhodně k dispozici dostatek…

Češi jsou nezávadní

Tomáš Rosický je alespoň v tomto směru rovněž v pořádku, stejně tak nejčerstvější Wengerova akvizice z Česka: Petr Čech má sice příjmení kratičké, potřebné „e“ v něm ale nechybí.

Hrát si s písmenky a se slovíčky je krásné, fotbalové fanoušky však zajímá, zda francouzský Profesor na lavičce Arsenalu v rámci této sezony posvětí klubový název především dlouho očekávaným ligovým titulem!

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru