HOMOLKOVY zámořské objevy: Zranění McDavida? Tragické je (bylo) v Edmontonu něco jiného!

Ano, zranění Connora McDavida je nepříjemné, ale nazývat ho tragédií v dnešní době je velmi nadnesené.

Amerika miluje příběhy, NHL jimi žije. A je to fajn. Jenže tragédie je u mě pád letadla, zástava srdce nebo dětská nemoc. Nikoli zlomená klíční kost kohokoli ve světě sportu.

Oct 17, 2015; Calgary, Alberta, CAN; Edmonton Oilers center Connor McDavid (97) celebrates his third period goal against the Calgary Flames at Scotiabank Saddledome. The Oilers won 5-2. Mandatory Credit: Candice Ward-USA TODAY Sports

Je to smůla, je to pech, shoda okolností. Connor McDavid je supernadějí a soudě podle toho, co předváděl po svém nástupu do slavné soutěže, veškerá tato přízviska si plně zaslouží.

Bude mít ještě moře času ukázat, co v něm skutečně vězí. Uteče pár týdnů, vrátí se do tréninku a do formy. A bude dalších dvacet let trápit obrany soupeřů.

Ale tragédie? Vážně? Co by měl říkat bostonský Kelly? Pro něho sezona skončila.

Mizerné první volby

Daleko horší mi od Edmontonu přijde jeho neschopnost poskládat hvězdičky do sebe. Kolik už jich jen měli? Jen se podívejme na výběr hráčů a předních voleb draftu.

McDavida nešlo nebrat, dostane tým úplně jinam, už se mu povedlo Oilers předělat z bídného celku na průměrný. Ale co další, kteří dozrávají?

Loni Oilers vybrali Draisaitla, aby letos začínal na farmě. Předtím volba padla ze sedmého místa na Darnella Nurseho. Hráče, který z elitní desítky draftu roku 2013 odehrál nejméně.

Nov 3, 2015; Edmonton, Alberta, CAN; Edmonton Oilers forward Nail Yakupov (10) and Philadelphia Flyers forward Michael Raffl (12) chase a loose puck during the third period at Rexall Place. Mandatory Credit: Perry Nelson-USA TODAY Sports

Jakupov měl skvělý začátek, pak uvadal. Nyní ho vzkřísil až nástup McDavida. Ryan Nugent-Hopkins je lehkým nadprůměrem, Taylor Hall nezklamal, ale do Tavarese či Crosbyho má daleko.

A to už jsme v roce 2009. První volba Edmontonu padla na Švéda Pääjärviho. Ví teď někdo, kdepak je? Plácá se na farmě coby vyhaslý talent.

Edmonton dávno mohl a měl být někde jinde, jenže politika začleňování mladíků nevyšla. Má to změnit až McDavid.

McDavid? Jen štěstí

Nebude to ale výhra vedení klubu. Bude to štěstí, že zrovna byl k mání takový supertalent.

Možná by si Edmonton měl uvědomit, že tým se skládá odzadu a v brankovišti je též obrovský problém.

Nov 3, 2015; Edmonton, Alberta, CAN; Edmonton Oilers goaltender Anders Nilsson (39) makes a save against the Philadelphia Flyers during the second period at Rexall Place. Mandatory Credit: Perry Nelson-USA TODAY Sports

Nilsson a Talbot nepatří ke hvězdám. V minulých letech Scrivens, Dubnyk (z nějakého důvodu vykvetl až po odchodu od Olejářů) či za zenitem chytající Chabibulin.

Jako by všechno v Edmontonu probíhalo nahodile a stylem „možná to jednou vyjde“. To bych nazval větší tragédií než zranění McDavida. On to zvládne, jen o pár měsíců později. Oilers svojí politikou a neschopností ztratili víc než 8 týdnů, což je plánovaná doba léčení.

Foto: Reuters
Jan Homolka Autor článku
Jan Homolka
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru