Fotbalový radar: Lepší než za Petržely. Zenit s tandemem Hulk–Dzjuba šokuje Evropu

Jako jediný ze všech 32 účastníků hlavní fáze Ligy mistrů. Přiznávám, že mi svou suverenitou doslova vyrazil dech.

Na Valencii s Lyonem stačit neměl

Po vylosování nejprestižnější evropské klubové soutěže jsem spíše očekával, že ambiciózní celek z města nad řekou Něvou vypadne. Ve skupině H se totiž potkal s protřelými matadory z Valencie a francouzským vicemistrem z Lyonu.

Po loňské sezoně, kdy svěřenci Andrého Villase-Boase nestačili na Monako a Leverkusen a jen tak tak uhájili aspoň třetí příčku a postup do Evropské ligy, jsem od nich žádný výkonnostní posun nečekal.

Tím spíš, že obhájce ruského titulu letos v domácí ligové soutěži rozhodně nehraje prim. Po 14 kolech dokonce ztrácí na vedoucí CSKA Moskva už deset bodů. O víkendu doma remizoval s předposlední Mordovií Saransk 0:0.

Villas-Boas v létě končí

Ani portugalský kouč Villas-Boas na sebe příliš neupozorňuje v pozitivním slova smyslu. Už před dvěma měsíci oznámil, že neprodlouží smlouvu a v létě z Petrohradu odejde. Údajně mu vadilo, že klub vyvinul malou aktivitu na přestupovém trhu. Vztek si jednou dokonce vylil i na rozhodčím a vyfasoval šestizápasový trest od disciplinární komise.

Andre Villas-Boas Zenit Champions league

Takovým miláčkem, jakým je dodnes v Petrohradu jeho dávný předchůdce Vlastimil Petržela, se Villas-Boas rozhodně nestane. Přesto se mu českého poloboha v očích fandů Zenitu podařilo aspoň v něčem trumfnout.

Ruský šampion zažívá svou zatím nejlepší sezonu v Lize mistrů. Ve středu vyhrál v Lyonu 2:0 a s 12 body má už nyní zajištěné osmifinále. Navíc s velkou pravděpodobností svou skupinu vyhraje, takže bude při prosincovém losu patřit mezi nasazené týmy.

Neuvěřitelný Hulk a lamželezo Dzjuba

Nejen triumf na francouzské půdě, ale vlastně i celá spanilá jízda skupinou H má vedle Villase-Boase dva hlavní strůjce: brazilského svalovce Hulka a obrovitého ruského bohatýra Arťoma Dzjubu.

Devětadvacetiletý Hulk konečně i na evropské scéně předvádí, proč za něj klub podporovaný plynárenským gigantem Gazprom zaplatil 60 milionů eur. Na Stade de Gerland připravil nezištnými asistencemi obě branky svého mužstva.

Zenit St. Petersburg's Artem Dzyuba (R) and Hulk (L) celebrate after scoring against Olympique Lyon during their Champions League Group H soccer match in Lyon, France, November 4, 2015. REUTERS/Robert Pratta

Celkově už letos v Champions League nastřílel tři góly a na další čtyři přihrál, takže měl prsty v 70 procentech všech gólů Zenitu, a jen tak mimochodem je nejlepším nahrávačem prestižní soutěže.

Jestliže od Hulka se vzhledem k ohromné investici tak nějak podobné výkony daly očekávat, sedmadvacetiletý Dzjuba je nejpříjemnějším překvapením celé letošní sezony Petrohradu.

Dvoumetrový kanonýr

Bezmála dvoumetrové lamželezo je sice odchovancem Spartaku Moskva, ale ještě nedávno bouralo obrany v dresech průměrných ruských klubů z Tomsku a Rostova. Teprve letos moskevský rodák Dzjuba přestoupil do Zenitu, kde se zapsal do povědomí příznivců způsobem nevídaným. V Premier Lize dal už sedm branek a je druhým nejlepším střelcem.

To ale není nic proti tomu, co předvádí na mezinárodní scéně. Mezi elitní šestnáctku v Lize mistrů pomohl Zenitu čtyřmi přesnými zásahy, takže je jen o jeden gól horší než Cristiano Ronaldo z Realu Madrid.

Od konce září Dzjuba v devíti soutěžních utkáních za Petrohrad zaznamenal 11 gólů! Pouze jednou se mu přihodilo, že vyšel naprázdno.

Zenit St. Petersburg's Artem Dzyuba celebrates after scoring against Olympique Lyon during their Champions League Group H soccer match in Lyon, France, November 4, 2015. REUTERS/Robert Pratta

Spoléhá na něj také ruská reprezentace. Na mistrovství Evropy do Francie ji dotáhl osmi brankami, přičemž v zářijovém zápase v Lichtenštejnsku se trefil hned čtyřikrát.

Zenit může myslet vysoko

Když vyšel z kabiny v útrobách stadionu v Lyonu, usmíval se od ucha k uchu, což je jeho poznávací znamení. „V šatně všichni jásají a tancují – jsme hrozně šťastní!“ podělil se sympaťák Dzjuba o své zážitky s novináři, k nimž vždy bývá hodně vstřícný.

Řekl bych, že jim toho v letošní sezoně Ligy mistrů řekne ještě hodně zajímavého. S ofenzivním tandemem Hulk–Dzjuba může Zenit pomýšlet i na další úspěchy.

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru