Evropská liga: Spartu čeká svátek proti Schalke, Plzeň hraje o holé přežití s Rapidem

[related_program]

Sparta Praha – Schalke 04 (21.05, živě O2 TV na stanicích ČT 2/ČT sport)

Sparta jako jediný celek zatím dokázala ve skupině obrat Schalke o body, a to i přesto, že trenér Ščasný seděl pouze na tribuně Veltins Areny. Trest pro českého kouče za kritiku rozhodčích platí i pro toto utkání.

Schalke 04's Leroy Sane is challenged by Sparta Prague's Ladislav Krejci (L) and David Lafata during their Europa League group K soccer match in Gelsenkirchen, Germany, October 22, 2015.    REUTERS/Wolfgang Rattay

Čtvrtý tým bundesligy naposledy vyhrál 17. října, v posledních čtyřech zápasech dvakrát remizoval a dvakrát prohrál (před týdnem kvůli tomu vypadl s Mönchengladbachem z německého poháru). O víkendu se překvapivě rozešel smírně 1:1 s nováčkem z Ingolstadtu, výsledek zachraňoval stejně jako proti Spartě rychlík Leroy Sané.

Ani sparťanům se víkendové utkání nevydařilo. Body zůstaly ve Štruncových sadech, Plzeň i v deseti Spartu porazila 2:1 a dotáhla se na čelo tabulky.

Před dvěma týdny byli sparťané v Německu favoritovi více než důstojným soupeřem a v závěru dokonce sahali po výhře.

Spartě může hrát do karet, že do zápasu nejde v roli výraznějšího favorita.

 „Většinou hrajeme zápasy, kde jiný výsledek než výhra je zklamání. Když je tlak naopak na soupeři, tak někde v hlavě to asi máte a hrajete trochu víc uvolněně,“ prohlásil na předzápasové tiskové konferenci záložník Bořek Dočkal.

S jakou taktikou přijelo Schalke do Prahy, už víme.

Zajímavosti:

  • výhra zajistí Schalke postup do vyřazovací části
  • Sparta z posledních 19 domácích zápasů v EL prohrála jediný
  • posledním celkem, který Spartu na Letné v EL porazil, byl v únoru 2013 pozdější vítěz soutěže Chelsea

[related_program]

Viktoria Plzeň – Rapid Vídeň (19.00, živě O2 TV na stanici Nova Sport 2)

Plzeň v minulém kole nezvládla venkovní bitvu před 40 tisíci diváky ve Vídni, a pokud chce reálně zůstat v boji o postup ze skupiny, nutně potřebuje doma v odvetě s Rapidem vyhrát.

Lukáš Hejda Philipp Prosenik

Vídeňský celek zatím bez ztráty kytičky i bodu kraluje skupině E. V souboji slovenských gólmanů Kozáčika a Novoty by ale favoritem měla být Plzeň. Sérii dvou proher rázně utnula cennou výhrou nad Spartou a nabuzený tým si věří i na Rapid.

„Výhra nad Spartou je o to sladší, že jsme hráli více než poločas o deseti. Po prohraných zápasech ve Vídni a Brně jsme dokázali, že jsme silný tým,“ nechal se slyšet plzeňský obránce František Rajtoral.

Chceme navázat na poslední duel a věřím, že to bude podobný zápas s podobně pozitivním koncem. Vím, že jsme první utkání prohráli, ale teď jsme doma a bude to úplně jiný zápas. Chtěli bychom předvést dobrý výkon a utužit naději na postup do jarní části Evropské ligy.

František Rajtoral

Zajímavosti:

  • Rapid je spolu s Neapolí a Bragou jediným stoprocentním týmem skupin
  • Rapid si v případě výhry zajistí postup, stačit mu může i remíza, pokud Villarreal vyhraje nad Minskem
  • Plzeň v posledních 19 zápasech v EL jen dvakrát vyšla střelecky naprázdno

Groningen – Slovan Liberec (19.00, živě O2 TV na stanici Nova Sport 1)

Postupovou příčku ve skupině E zatím drží Slovan Liberec. Jeho pozice mohla být po překvapivé výhře v Marseille ještě komfortnější, ale nezvládnutá koncovka domácího zápasu (1:1) s outsiderem skupiny Groningenem stála Severočechy dva důležité body.

Nyní míří Liberečtí k odvetě do Nizozemska a sami vědí, že je nečeká nic jednoduchého. Osmý tým Eredivisie potřebuje vyhrát, Liberec se na dálku bude o postupové šance přetahovat s Marseille.

[related_program]

Foto: Reuters
(tl)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru