Studio Petra SVĚCENÉHO: Natáčení s Grande Paolem – výjimečná hodinka s výjimečným hostem

Jenže kdo ví, kolik na nás Pavel Nedvěd bude mít času. Tak ať z toho není pět odpovědí a šmitec.

Přesně v 10.00 přichází dobře naladěný, dokonalý profík.

Už je to 10 let, co jsme spolu natáčeli poslední velký rozhovor. Tehdy se s novináři prakticky nebavil. O to cennější byl pro mě tehdejší úlovek.

Stachanovec s medailí

Nyní je to jinak. Pavel Nedvěd vylepšil i tu jedinou věc, která během kariéry tížila i jeho samotného – vztah s médii.

Však také po našem natáčení spěchá do sídla FAČR, kde je připravena jeho tiskovka k převzetí státního vyznamenání od prezidenta republiky. Ale nejdřív hodinka s námi. Usedáme a povídáme. Vidím, že nad každou otázkou přemýšlí a chce odpovědět vždy tak, jak to opravdu cítí.

Rekapitulujeme kariéru, kterou zdobily úspěchy i profesionální přístup. Říká, že vždy přesně věděl, kudy vede ta správná cesta. Na trénincích si přidával, neúčastnil se alkoholových mejdanů, makal. Vysloužil si přezdívku Stachanovec.

pavel Nedvěd

Kam až dojde, to mu jasné nebylo. Dokonce mi přiznává období, kdy o svých kvalitách pochyboval. Přišlo v době, kdy měl v Juventusu nahradit nenahraditelného Zidana. Ani tehdy z cesty neuhnul. A odměnou byla kariéra korunovaná Zlatým míčem.

Mimochodem mylně se tvrdí, že Zlatý míč je ocenění pro nejlepšího fotbalistu Evropy. To bylo za Josefa Masopusta. Nedvěd anketu vyhrál v konkurenci všech světových hvězd hrajících v Evropě, i těch brazilských nebo argentinských.

Viceprezident

Před 10 lety mi řekl: „Až skončím, budu hlavně odpočívat.“

Jenže to Pavel neumí. Musel na sobě makat úplně stejně jako během kariéry, aby se vypracoval až do funkce viceprezidenta Juventusu Turín.

Pavel Nedvěd

Prezident slavného klubu Andrea Agnelli o něm nedávno prohlásil, že Pavel kromě toho, že je velkým odborníkem na fotbal, začal rozumět rozpočtu, financím i chodu velkého klubu. A že kdyby chtěl, klidně zítra může být předsedou FAČR.

Nadhazuji mu i tohle téma a nepřichází žádná vyhýbavá odpověď. Ani námitka, že dohady s lidmi typu Berbra nemá zapotřebí.

Naopak. Namítá, že více hráčů z jeho slavné éry by se mělo zapojit do chodu českého fotbalu a že by je k tomu rád přemluvil.

Když se ho zeptám, jestli to díky němu budou mít Češi v Juventusu jednodušší, úplně pookřeje: „Ano budou mít jednodušší se tam dostat. Ale následně to budou mít těžší. Mám na ně přísnější metr. Ovšem pokud chtějí dosáhnout velkých úspěchů, rád jim budu nápomocen.“

Pavel Nedvěd

Příběh nekončí

Končí výjimečná hodinka s výjimečným hostem. Příjemná. Obohacující. Doufám, že na tu další nebudu muset čekat zase 10 let. A jsem si jist, že vysokou funkcí ve vedení Juventusu jeho příběh zdaleka nekončí. Těším se na jeho další kapitoly.

A vy se těšte na náš rozhovor ve vysílání O2 Sport.

Foto: elakiri.com
Petr Svěcený Autor článku
Petr Svěcený
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru