Bizarní sporty: Otřesy mozku, řezné rány a zlomeniny. Tak končí BĚH ZA SÝREM!

Minulý týden jsme se podívali na zoubek šachboxu. Tentokrát zamíříme z tělocvičny pod otevřené nebe.

Rychlý sýrový válec

Na první pohled to vypadá zcela nevinně. Z kopce se pustí obrovské kolo sýru a za ním se vrhne kupa lidí. Pravidla? Jednoduchost sama. Kdo první chytí sýr, vyhrává. Avšak má to nepatrný háček. Chytit kulatý sýr dosahující rychlosti 112 km/h je spíše utopií a kopec jen tak bez šrámu seběhnout taky nejde. Kdo to přežije, stává se vítězem!

[fve]https://www.youtube.com/watch?v=KOyQBSMeIhM[/fve]

Běh za sýrem má na kopci Cooper´s Hill v anglickém hrabství Gloucestershire tradici už téměř 200 let. Každoročně si ho poslední pondělí v květnu nenechají uniknout tisíce lidí.

Podle zvyklostí se soutěžící vrhají střemhlav ze smrtícího kopce za pekelně rychlým sýrem. Chytit tento sýr značky Double Gloucester je ovšem spíše věcí teorie a o běhu samotném se zrovna taky moc mluvit nedá.

Nekontrolovatelný pohyb

Většina dobrodruhů hned na prvním metru ztratí kontrolu, zavrávorá a zbytek kopce se již nekontrolovatelně valí směrem dolů. Z tohoto důvodu čeká pod kopcem armáda tzv. chytačů. Ti mají za úkol nejprve chytit „bláznivý“ sýr, aby nezpůsobil zranění divákům, a hned poté nebohé soutěžící.

[fve]https://www.youtube.com/watch?v=OpzEF0D2xfE[/fve]

Modřiny, vyvrknuté kotníky, zlomené kosti, otřesy mozku, to vše je běžným koloritem. V cíli jsou tedy samozřejmě připraveny záchranné složky, které se snaží bezvládná těla přimět zpět k životu.

A zase nahoru

Kdo dorazí do cíle a může ještě chodit, tak je tu pro něho připravena další disciplína. Tentokrát běh zpátky. Ano, zpět do toho hrůzostrašného kopce, který je lemován nejen ostružiním, kopřivami, ale také kamením a blátivým podkladem.

Asi není úplným překvapením, že byl závod už před pěti lety oficiálně zakázán.

[fve]https://www.youtube.com/watch?v=dtvG9XDtjv4[/fve]

Výsledek? Samozřejmě se každoročně soutěží dál, i když už v neoficiální podobě. Tradice jsou holt tradice a ty se prostě musí dodržovat.

Foto: wpmedia.o.canada.com
(ds)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru