PLZEŇ vs. SPARTA: Radotínský věří rudým, Pilný domácí Viktorce

[related_program]

TOMÁŠ RADOTÍNSKÝ: Věřím Spartě, která chytila lepší aktuální formu. Facka v derby ji nastartovala. Šlo o to, aby si letenští hráči uvědomili, že fotbalovost sama o sobě nestačí. To se podařilo a od té doby jde tým nahoru. Výkonnostní progres potvrdila Sparta i v Evropské lize na Schalke. Pokud bude hrát stejně i v Plzni, měla by uspět.

VÁCLAV PILNÝ: Kdepak! Tři body zůstanou v Plzni. V poslední době zvládá Plzeň tyhle vypjaté zápasy lépe. V kádru je stále dost bývalých sparťanů a ti se vždycky dokáží zdravě namotivovat. To u Sparty občas postrádám. Západočeši sice v posledním ligovém kole překvapivě prohráli v Brně 0:1, pro Viktorii to ovšem možná přišlo v pravou chvíli. Jestli tým podlehl určitému sebeuspokojení, tak tahle ledová sprcha ho prostě musela probrat.

holenda v brne_o

TOMÁŠ RADOTÍNSKÝ: Pozor na to. Uspokojení nebylo patrné jen naposledy v Brně. Už předtím ve Vídni někteří hráči prospali část utkání s Rapidem. V létě dostala Viktoria impuls díky výměně realizačního týmu, jenže se ukázalo, že pouze v trenérovi to nebylo. Efekt změny se pozvolna vytrácí. Řekl bych, že mužstvo dlouhodobě ztrácí drajv a hlad po úspěších.

Přečtěte si také:

5 důvodů, proč je bitva PLZEŇ – SPARTA vrcholem fotbalového podzimu
Jak by vypadala nejlepší jedenáctka z týmů obou rivalů

 

Zatím se to projevovalo jen nezdary v pohárech. Nyní na to ale může Plzeň doplatit i na domácí scéně. V kádru je spousta třicátníků, kteří se už pomalu ocitají za zenitem. A dokud se vedení klubu neodhodlá k razantní omlazovací kúře, můžou se trenéři točit donekonečna a nic zásadního to nepřinese.

Leccos také naznačují slova trenéra Krejčího, který si postěžoval, že týmu chybí vůdce, jakým dříve býval Pavel Horváth.

[related_program]

VÁCLAV PILNÝ: Také v některých zápasech Sparty to ale vypadá, jako by si její hráči mysleli, že se soupeř porazí sám. Na tenkém ledě se pohybovali třeba v Příbrami, kde sice vyhráli 4:0, ale v prvním poločase byli zralí na tři góly v Bičíkově síti. Naposledy proti Bohemians to zase měla Sparta hodně usnadněné po brzkém vyloučení Bartka. Teprve v Plzni se tedy ukáže, jestli se už poučila.

sparta bohemians 4

TOMÁŠ RADOTÍNSKÝ: S tím souhlasím, ale Sparta má hru lépe vyváženou. Přes veškerou kritiku a experimenty se složením mužstva dokáže hodně gólů dávat a téměř žádné nedostává. Má nejlepšího brankáře v lize, pomohl jí návrat Jakuba Brabce do základní sestavy.

Plzeň naopak v předchozích zápasech dost často inkasovala. Po dvou gólech dostala od Jihlavy a Zlína a ve Vídni dokonce vyfasovala trojku. Stoper Procházka, který by měl vést defenzivu, rozhodně nemá optimální formu, což bylo vidět i v reprezentaci. Pokud na něj vlétnou rychlostní typy Fatai, Konaté a Krejčí, může mít znovu velké problémy.

[related_program]

VÁCLAV PILNÝ: I ty máš trochu pravdu, současná Plzeň je směrem dozadu hodně zranitelná. Defenziva je aktuálně její slabinou. Sparta má ale zase problémy se zraněnými hráči. Pokud by měli najednou scházet Matějovský, Frýdek a Hybš, nastal by už vážný problém.

Kdo by hrál levého beka? Costa? To roztrhla konečně fungující stoperská dvojice. Krejčí? Sice v obraně odehrál solidně část derby s Bohemians, ale to bylo proti neporovnatelně slabšímu protivníkovi a navíc v přesilovce.

Plzeň tohle zvládá daleko líp. Řezníka na pravém beku stabilně nahradil Rajtoral, třebaže je to stále spíš záložník než obránce. Občas je znát ztráta Pilaře, ale nalevo dokážou dobře zahrát jak Kopic, tak i Kovařík. No a na pravé straně chytil druhou mízu Petržela.

Rapid Vienna's Philipp Prosenik (L) and Viktoria Plzen's Jan Kopic fight for the ball during their Europa League group E soccer match in Vienna, Austria, October 22, 2015.  REUTERS/Heinz-Peter Bader

TOMÁŠ RADOTÍNSKÝ: Jistě, ve druhé vlně mají Plzeňští i bez Pilaře gólové hráče. Ale já očekávám herně vyrovnanou bitvu a takové zápasy rozhodují útočníci. Sparta má Lafatu, Plzeň zase Ďuriše. Z tohohle pohledu je to fifty-fifty. Jenže hosté můžou na misky vah položit ještě Fataie, který chytil famózní formu. Je rychlý, snadno se dostává do šancí a postupně zlepšuje efektivitu při zakončení. Myslím, že takový typ útočníka Plzni chybí. Holenda totiž není klasický zabiják a Mahmutovič se prosazuje spíš proti slabším soupeřům.

[related_program]

VÁCLAV PILNÝ: Holenda sice ještě letos gól nedal, ale zase je cenný v tom, že s ním by mohla Plzeň změnit styl hry. Pokud by jí to nešlo po zemi, může hrát vzduchem. V soubojích se stopery je takový bijec hodně znát. Holenda je silný, důrazný a výborně hlavičkuje. Navíc může pomoci při obranných standardkách, které na straně Sparty skvěle zahrává Dočkal.

TOMÁŠ RADOTÍNSKÝ: V nejsilnějším složení bych o výhře Sparty nepochyboval a klidně si i vsadil. Pokud by jí ale opory měly chybět, pak by se možná spokojila i s remízou vzhledem k postavení v tabulce. Rozhodně ale neprohraje, na to má příliš velké sebevědomí.

Foto: Reuters, Facebook AC Sparta Praha, FC Viktoria Plzeň, fcviktoria.cz
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru