Fotbalový radar: Kutil Tim moc Aston Villu nevylepšil a zaplatil daň za nezkušenost

Krize v jednom z nejslavnějších anglických fotbalových klubů se od té doby ještě prohloubila. Nakonec vyvrcholila nedělním Sherwoodovým odvoláním.

Šest proher v řadě a konec

Při pohledu na výsledky a tabulku se není čemu divit. Villans v sobotu utrpěli v duelu se Swansea šestou ligovou prohru v řadě a klesli na poslední místo Premier League. A to nastoupili proti soupeři, který se v posledních týdnech trápil. Vedení klubu tedy muselo nějak reagovat.

Vůči Sherwoodovi, jenž byl ve funkci teprve osm měsíců, je to trochu kruté. Na jaře zachránil tonoucí Aston Villu v nejvyšší soutěži a dovedl ji do finále FA Cupu.

Do aktuálního ročníku vstoupil výhrou na půdě nováčka z Bournemouthu. Jenže od té doby jeho celek uhrál už jen bod s podobně ohroženým Sunderlandem.

Football - Aston Villa v Swansea City - Barclays Premier League - Villa Park - 24/10/15 Aston Villa manager Tim Sherwood during the game Reuters / Andrew Yates Livepic EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or "live" services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.  Please contact your account representative for further details.

Manažerovi chyběly zkušenosti

Ukázalo se, že mladý a bezpochyby nadějný Sherwood postrádal výraznější zkušenosti. Za sebou měl vlastně jen krátké angažmá v Tottenhamu. Proto mu jen stěží lze vyčítat, že v mnoha ohledech špatně odhadl situaci. Nicméně faktem zůstává, že se dopouštěl chyb.

Snažil se vštípit týmu ofenzivnější a atraktivnější herní styl. To se mu částečně podařilo, jenže tím trpěly výsledky. V řadě případů Aston Villa mohla uhrát aspoň bod. To by ovšem musela lépe bránit.

Když v létě odešel nejlepší střelec Christian Benteke do Liverpoolu a kapitán Fabian Delph do Manchesteru City, bylo zřejmé, že klub musí sehnat minimálně dvě stejně kvalitní náhrady. Peněz na to měl dostatek. Vždyť za své dvě opory utržil 40 milionů liber.

Jenže místo toho přivedl celou řadu hráčů, kteří anglickou ligou nikdy nehráli a dají se přinejlepším označit za perspektivní mladíky. Na nejvyšší úroveň ještě zkrátka nemají.

Football - Aston Villa v Swansea City - Barclays Premier League - Villa Park - 24/10/15 Aston Villa manager Tim Sherwood during the game Reuters / Andrew Yates Livepic EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or "live" services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.  Please contact your account representative for further details.

Příliš mnoho nových tváří

Navíc bylo těch posil až moc najednou. Zapracovat 11 nových tváří a vytvořit z nich spolu se starousedlíky jednolitý celek, to vyžaduje čas. A ten Sherwood neměl, což se dalo vzhledem k okolnostem předvídat.

Jeho svěřenci tak v zápasech neustále opakovali hrubé individuální kiksy, nedokázali se vyrovnat s tlakem ze strany nespokojených fanoušků a nedařilo se jim dotáhnout do konce slibně rozehrané zápasy. Proto ztrácejí na nesestupovou příčku čtyři body a jejich situace je kritická.

Co dál?

Přitom kádr zase tak špatný není. Micah Richards a Joleon Lescott mají ve sbírce trofeje a hráli za reprezentaci. A také v dalších řadách jsou hráči, kteří by měli Aston Ville pomoci v tabulce do úplně jiných pater.

Proč se jim to nepovedlo, na to by měl odpovědět i Sherwood, který je za to spoluzodpovědný.

Football - Aston Villa v Swansea City - Barclays Premier League - Villa Park - 24/10/15 Aston Villa manager Tim Sherwood looks dejected Action Images via Reuters / Alex Morton Livepic EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or "live" services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.  Please contact your account representative for further details.

Hlavní otázka ale zní: Co teď s tím? Posilovat se dá až za dva měsíce a potrénovat může Sherwoodův nástupce leda během listopadové reprezentační přestávky.

Světlé zítřky? Kdepak! Děsivý los

A hlavně teď Villans prověří přímo děsivý los. Když pominu středeční Ligový pohár v Southamptonu, což teď asi opravdu nebude priorita číslo 1, čeká nového manažera plavba Skyllou a Charybdou.

V lize totiž Aston Villa pojede na Tottenham, pak hostí Manchester City a následně zavítá na hřiště Evertonu. To rozhodně nejsou zápasy, v nichž by se mohla snadno chytit. V tuto chvíli je tedy nejžhavějším kandidátem sestupu.

 

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru