Fotbalový radar: Svatý Vincent musí v manchesterském derby vyléčit bolavá místa v obraně

[fve]https://youtu.be/VOxOM29Ck5A[/fve]

[related_program]

Svatý Vincent de Paul byl kněz proslulý svou péčí o chudé a nemocné. A jeho jmenovec Kompany má teď podobný úkol: postarat se o obranu Manchesteru City, která během jeho nepřítomnosti ochořela.

Na začátku sezony přitom přímo překypovala zdravím. V úvodních pěti kolech Premier League si ani nekýchla.

Co se stalo s neprůstřelnou obranou?

Devětadvacetiletý kapitán mužstva z Etihad Stadium měl na neprůstřelnosti velkou zásluhu a ještě si na vedlejší pracovní poměr stihl zaútočit. Dal dvě branky a Manchester City díky tomu vedl tabulku s plným počtem 15 bodů a skóre 11:0.

Jenže pak přišel osudný domácí zápas Ligy mistrů s Juventusem Turín. Když belgický stoper v 57. minutě s přispěním Giorgia Chielliniho otevřel skóre, zdálo se, že Manchester City spěje za další výhrou s čistým kontem.

kompany

Italský šampion však 20 minut před koncem vyrovnal a vzápětí dostala obrana lídra anglické ligy další trhlinu. Kompany se čtvrthodiny před koncem zranil a musel odstoupit. Juventus toho využil ke vstřelení vítězné branky. A bylo po sérii.

[related_program]

Chybí lídr

Ačkoli se letní posila z Valencie Nicolás Otamendi snaží na Kompanyho místě středního obránce sebevíc, je vidět, že nahradit v tak krátké době dlouholetou týmovou oporu je téměř nadlidským úkolem.

Jednak nemá argentinský zadák s Premier League sebemenší zkušenosti a navíc není se svými novými spoluhráči sehraný.

A hlavně – scházejí mu vůdčí schopnosti, kterými se Belgičan může pyšnit. Je to opravdový lídr, dokáže své spoluhráče motivovat a daleko lépe s nimi komunikuje.

Football - Manchester City Training - City Football Academy - 20/10/15 Manchester City's Kevin De Bruyne and Vincent Kompany during training Action Images via Reuters / Jason Cairnduff Livepic

Není tedy překvapením, že od Kompanyho zranění to do brány Manchesteru City začalo padat. Dvě branky od West Hamu, čtyři od Tottenhamu, dokonce i strádající Newcastle a Bournemouth se na stadionu Manchesteru City střelecky prosadily a vypracovaly si i další šance.

A kdyby Mönchengladbach a Sevilla dotáhly některé své povedené akce do úspěšného konce, mohl dnes Manuel Pellegrini v Champions League smutně bilancovat tři porážky a smiřovat se s vyřazením.

Proto jsem očekával, že jakmile bude uzdravený Kompany k dispozici, chilský manažer jej automaticky zařadí zpět na jeho místo.

[related_program]

Rozčílil manažera odjezdem na repre?

Jenže v posledních zápasech vysedává jeden ze služebně nejstarších hráčů v týmu pouze mezi náhradníky.

Evidentně si proti sobě popudil Pellegriniho tím, že se odjel doléčovat do belgické reprezentace, a dokonce tam v ne zcela stoprocentním zdravotním stavu odehrál hodinu kvalifikačního utkání proti Izraeli. Tím povýšil národní mužstvo nad klub, a to neměl dělat.

Belgium's Vincent Kompany celebrates after winning against Israel during their Euro 2016 group B qualifying soccer match at King Baudouin stadium in Brussels, October 13, 2015.  REUTERS/Francois Lenoir

Stejně tak se už delší dobu proslýchá, že ani jeho pozice v kabině není tak silná jako dřív. Dokonce prý bylo v létě ohroženo i jeho kapitánství.

Chyba je tedy nejspíš i v něm samotném a on ji teď musí napravit, pokud si svůj status chce udržet i před fanoušky.

Snad by se mohl inspirovat vlastnostmi svatého Vincenta – pokorou, prostotou a askezí. Každopádně v nedělním derby na hřišti Manchesteru United by měl nastoupit, protože s ním je nejen obrana, ale i celá defenzivní činnosti City daleko jistější.

S Kompanym to prostě jde lépe

Ovšem nezáleží jen na jednotlivcích. Jde i o to, aby Pellegrini vnesl do bránění celého mužstva lepší organizaci. Bez ohledu na to, kdo zrovna nastoupí.

Manažer vedoucího mužstva Premier League jistě nechce ustoupit od své útočné filozofie, což je správné, a fanoušci – i ti neutrální – to budou kvitovat s povděkem.

Ovšem i ofenzivně laděný tým musí být vzadu dobře zabezpečený. Dokonce je to u takového celku důležitější, než jestli nastoupí se Sergiem Agüerem či nikoli. Pak totiž třeba stačí vstřelit jednu branku.

kompany 3

A s Kompanym se může proti soupeřovým atakům pojistit daleko lépe. Jestli chce Pellegrini v jámě lvové v neděli odpoledne uspět, musí si to uvědomit.

[related_program]

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru